Ouderwetse Zandkoekjes – een vrolijk basisrecept

Deel met vrienden en familie

Zandkoekjes zijn eenvoudige, maar wel erg lekkere koekjes. En wie is er nou niet gek op koekjes? Gezellig om samen op te eten, maar misschien nog wel leuker om samen te maken!

Zandkoekjes

Zandkoekjes, wie kent ze niet? De koekjes danken hun naam aan de structuur die heerlijk kruimelig is. Dat, gecombineerd met de kleur, doet denken aan zand. Gelukkig smaken ze niet zo, maar hebben ze een heerlijke, koekige smaak met een vleugje vanille. Hoewel het eigenlijk niet hoort, is een klein beetje citroenrasp ook héél lekker in dit koekje.

Ouderwetse zandkoekjes hebben een 3:2:1 verhouding. Dat betekent dat er drie delen bloem, twee delen boter en 1 deel suiker in het deeg zit. Sommige nieuwere recepten gebruiken ook een ei. Dit maakt het deeg soepeler en makkelijker om mee te werken, maar officieel hoort er geen ei in zandkoekjes.

simpel koekje

Koekjes maken met kinderen

Zandkoekjes zijn leuke koekjes om samen te maken met kinderen. Iedereen vindt ze lekker en het recept heeft alle stappen die het koekjes maken leuk maakt voor kinderen. Samen het deeg kneden, uitrollen en tot slot het uitsteken met vormpjes. Na het bakken kun je deze koekjes ook nog eens heel leuk versieren met glazuur van poedersuiker met een beetje water of met  chocolade. Het feest is compleet als ze ook nog eens aan de slag mogen met spikkels en strooisels.

Het deeg bevat geen rauw ei, handig met de kleine snoeperds!

Ouderwetse Zandkoekjes

Zandkoekjes zijn eenvoudige, maar wel erg lekkere koekjes. En wie is er nou niet gek op koekjes? Gezellig om samen op te eten, maar misschien nog wel leuker om samen te maken!
Porties 30 koekjes
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Rusten in de koelkast 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 min

Equipment

  • oven, bakplaat, bakpapier

Ingrediënten

  • 200 gr bloem
  • 150 gr boter koud!!
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1 snufje zout
  • 1 theelepel vanille extract optioneel
  • 1/4 citroen optioneel, rasp de schil van een kwart citroen met een fijne rasp

Instructies

  • Snijd de boter in kleine blokjes en meng dit met alle ingrediënten door elkaar. Het helpt om in het begin een soort knijpende beweging te maken. Eerst zul je een soort los zand krijgen, maar op een gegeven moment heb je een mooi deeg. Dan mag je meteen stoppen met kneden.
  • Maak een platte schijf, wikkel deze plastic folie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast, liever nog een uur.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en steek de koekjes uit.
    Overgebleven deeg kun je bij elkaar rapen en opnieuw uitrollen. Als je deeg te warm wordt, kun je het weer even in de koelkast leggen.
  • Plaats de koekjes op de bakplaat en bak in het midden van de oven tot ze licht goudkleurig zijn. Ongeveer 10 minuten voor dunne koekjes, of 12 - 15 minuten voor dikkere koekjes.
  • Laat goed afkoelen, dan worden ze knapperig!
Auteur: Mariska
Gang: koek, Snack, Zoetigheid
Keuken: Nederlands, Westers
Trefwoord: kidsproof, koekjes, zoet

Pin dit recept voor Zandkoekjes!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

zandkoekjes recept

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close