Chocolade of vanillecake? Bij een zebracake hoef je niet te kiezen. Deze cake staat bekend om zijn opvallende zwart-witte strepen, die lijken op de strepen van een zebra, maar wordt soms ook marmercake genoemd. Met dit recept hoef je maar één beslag te maken voor beide kleuren. Boter je cakeblik alvast maar in, want het is tijd om deze klassieker weer eens te maken!
Zebracake
Als kind vond ik het super leuk om cake te maken. Het begon met een kant-en-klaar pak uit de supermarkt. Je kent ze wel. Na een tijdje ging ik experimenteren met chocoladecakes en daarna met zebracakes. Dit deed ik door het beslag doormidden te delen en door één deel cacao te roeren. Moet zeggen dat dat best goed ging. Alleen werd de cake vaak wel een beetje droog.
Tegenwoordig weet ik beter en voegen we niet alleen cacao toe, maar ook een beetje melk en suiker. Cacao is namelijk wat droger én zuurder dan bloem.
Marmercake
Tegenwoordig kom je steeds vaker de naam marmercake tegen, in plaats van zebracake. Ik dacht dat marmercake een nieuw fenomeem was, maar eigenlijk is het tegenovergestelde waar. Het concept van marmercake is al eeuwen oud. Marmercake is ontstaan in Duitsland en heette toen “marmorkuchen.” Het idee achter marmercake is om twee verschillende soorten cakebeslag, meestal vanille- en chocoladebeslag, in een patroon te gieten en te mengen om een marmerachtig effect te creëren. De strepen in de zebracake zijn eigenlijk een variant van deze marmertechniek, waarbij vanille- en chocoladebeslag worden gebruikt om het karakteristieke uiterlijk van een zebra te verkrijgen.
Zebracake en marmercake zijn dus hetzelfde, alleen de naam is anders.
Pin dit recept Zebra Cake!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.