Zebra Cake

Deel met vrienden en familie

Chocolade of vanillecake? Bij een zebracake hoef je niet te kiezen. Deze cake staat bekend om zijn opvallende zwart-witte strepen, die lijken op de strepen van een zebra, maar wordt soms ook marmercake genoemd. Met dit recept hoef je maar één beslag te maken voor beide kleuren. Boter je cakeblik alvast maar in, want het is tijd om deze klassieker weer eens te maken!

Zebracake

Als kind vond ik het super leuk om cake te maken. Het begon met een kant-en-klaar pak uit de supermarkt. Je kent ze wel. Na een tijdje ging ik experimenteren met chocoladecakes en daarna met zebracakes. Dit deed ik door het beslag doormidden te delen en door één deel cacao te roeren. Moet zeggen dat dat best goed ging. Alleen werd de cake vaak wel een beetje droog.
Tegenwoordig weet ik beter en voegen we niet alleen cacao toe, maar ook een beetje melk en suiker. Cacao is namelijk wat droger én zuurder dan bloem.

Zebra cake met marmer effect

Marmercake

Tegenwoordig kom je steeds vaker de naam marmercake tegen, in plaats van zebracake. Ik dacht dat marmercake een nieuw fenomeem was, maar eigenlijk is het tegenovergestelde waar. Het concept van marmercake is al eeuwen oud. Marmercake is ontstaan in Duitsland en heette toen “marmorkuchen.” Het idee achter marmercake is om twee verschillende soorten cakebeslag, meestal vanille- en chocoladebeslag, in een patroon te gieten en te mengen om een marmerachtig effect te creëren. De strepen in de zebracake zijn eigenlijk een variant van deze marmertechniek, waarbij vanille- en chocoladebeslag worden gebruikt om het karakteristieke uiterlijk van een zebra te verkrijgen.

Zebracake en marmercake zijn dus hetzelfde, alleen de naam is anders.

Zebra Cake

Chocolade of vanillecake? Bij een zebracake hoef je niet te kiezen. Deze cake staat bekend om zijn opvallende zwart-witte strepen, die lijken op de strepen van een zebra, maar wordt soms ook marmercake genoemd. Met dit recept hoef je maar één beslag te maken voor beide kleuren. Boter je cakeblik alvast maar in, want het is tijd om deze klassieker weer eens te maken!
Porties 12 plakken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

Basisbeslag

  • boter om in te vetten
  • 200 gr suiker
  • 200 gr boter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanillepasta of vannile-extract
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 200 g bloem
  • tl bakpoeder
  • 1 snuf zout

Extra voor chocoladebeslag

  • 50 ml melk
  • 30 gr cacaopoeder
  • 30 gr suiker

Instructies

  • Vet een cakeblik in en bedek met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 °C
    boter
  • Meng in een kom de droge ingrediënten door elkaar en zet apart.
    200 g bloem, 1½ tl bakpoeder, 1 snuf zout
  • Meng de ingrediënten voor het chocolade beslag door elkaar en zet ook apart, zodat dit goed kan intrekken. Het kan even duren voordat het allemaal goed met elkaar mengt.
    50 ml melk, 30 gr cacaopoeder, 30 gr suiker
  • Nu gaan we het basisbeslag maken. Klopt met de elektrische mixer de suiker, boter en vanille luchtig.
    200 gr suiker, 200 gr boter, 1 theelepel vanillepasta
  • Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Wacht tot het ei helemaal opgenomen is in het beslag, voor je het volgende ei toevoegt.
    4 eieren
  • Zet de mixer uit en spatel nu rustig de droge ingrediënten er doorheen die je al eerder hebt klaar gezet, tot alles met elkaar vermengd is. Roer niet langer.
  • Verdeel het beslag in twee delen en meng door één deel rustig het chocoladebeslagje heen.
  • We gaan nu vier lagen maken in het beslag blik. Eerst de helft van de vanille, daarboven op de helft van de chocolade, dan weer vanille en tot slot de chocolade.
  • Swirl een vork of prikker kort door het beslag om het zebra effect te versterken.
  • Plaats in het midden van de oven en bak in 60 tot 75 minuten mooi gaar. Controleer dit door een caketester of prikker in de cake te steken. Zodra deze er schoon (zonder beslag) uitkomt, is de cake gaar.
  • Laat de cake een paar minuten afkoelen, voor je deze uit zijn vorm haalt.
Auteur: Mariska
Gang: cake, Dessert, Zoetigheid
Keuken: Duits, Europees, Nederlands
Trefwoord: cake

Pin dit recept Zebra Cake!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Zebra cake

 

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close