Amandelspijs, heb je dat al eens zelf gemaakt? Met drie ingrediënten maak je binnen een paar minuten zelf je amandelspijs. Super leuk om te doen en veel lekkerder dan het meeste spijs dat je in de supermarkt kunt kopen.
Wat is amandelspijs?
Amandelspijs wordt gemaakt van een één op één verhouding tussen kristalsuiker er gemalen amandelen. Er zit een beetje eiwit bij om te binden en optioneel (maar zeker heel lekker) wat citroenrasp om het wat frisser te maken. Het is zoet met een duidelijke amandelsmaak en een aangename, korrelige structuur. Om het goedkoper te kunnen produceren wordt in commercieel spijs of producten met spijs een deel van de amandelen vervangen door bonen of abrikozenpitten. Kijk maar eens op de verpakking bij de ingrediënten! Hoewel dit in sommige gevallen heel smakelijk kan zijn, heeft het toch een net andere smaak.
Amandelspijs wordt gebruikt voor zoete, herfstige gerechten, zoals bijvoorbeeld:
- Kleine banketbolletjes gevuld met spijs
- Gevuld speculaas
- Gevulde koeken
- In paas- en kerstbroden
- Op de bodem van een appeltaart
Spijs maken met amandelmeel
Spijs maak je met blanke amandelen, die je in een keukenmachine fijn maalt. Je kunt deze stap overslaan door gebruik te maken van amandelmeel. Dan heb je ook meteen geen keukenmachine meer nodig om zelf amandelspijs te maken. Scheelt ook weer afwas!
Pin dit recept om zelf amandelspijs maken!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.