Zelf chili-olie maken

Chili-olie is helemaal hip op het moment en het mooie is dat je het heel simpel zelf kunt maken, met slechts 2 ingrediënten: chilipepers en olie. Wij geven je een makkelijk basisrecept voor chili-olie, waar je zelf heerlijk mee kunt variëren. Misschien denk je chili-olie? Dat is mij te heet! Maar wees gerust, het hoeft je mond niet uit te fikken om lekker te zijn.

Deze pittige rode olie is heerlijk bij nasi, dumplings, noedels, maar ook bijvoorbeeld bij ei, pizza of bijvoorbeeld een komkommersalade. Ik zou zeggen: probeer het vooral zelf uit. Het is net zo veelzijdig als sambal of hotsauce, maar de smaak is toch echt anders.

Zelf chili-olie maken

Welke olie gebruik je voor chili-olie?

In theorie kun je alle soorten olie gebruiken om chili-olie mee te maken, maar wij raden aan te beginnen met een neutrale olie met een hoog rookpunt. Dit betekent dat de olie goed heet kan worden, zonder dat het verbrandt. Hierdoor wordt de chili goed geroosterd en dat geeft een mooie smaak. De volgende oliesoorten zijn goede kandidaten:

  • rijstolie (tot 260°C)
  • zonnebloemolie (tot 225°C)
  • arachideolie  (tot 230°C)

zelf chili olie maken

Welke chili’s gebruik je?

Goed nieuws: je kunt alle soorten (gedroogde!) chili gebruiken voor chili-olie. Iedere soort chili zal een ander smaakprofiel met zich meebrengen, dus je kunt ook goed combineren. Wij gaan zelf voor een combinatie van gedroogde Thaise bird’s eye chili’s en gochugaru. Deze zijn beide prima te verkrijgen in Nederland. Szechuanpepers zijn ook heel erg lekker en worden het meest gebruikt in traditionele olies. Je kunt de chili grof of juist fijn maken, maar let op: gebruik géén fijn gemalen poeders; deze zullen te snel verbranden.

Wat kun je nog meer toevoegen voor smaak?

Wat dacht je bijvoorbeeld van:

  • komijn
  • knoflook
  • gember
  • peperkorrels
  • kaneel
  • laurier

Belangrijk!

Voor je begint: op TikTok en Instagram zie je vaak prachtige filmpjes van mensen die chili-olie maken in glazen flessen en potten. Dit kan ook zeker, maar dan moet je wel heel erg zeker zijn dat jouw fles of pot hittebestendig is. De olie wordt heel erg heet en het laatste dat je wilt is dat het uit elkaar spat en de scherven en hete olie door de keuken vliegen. Twijfel je? Bereid de olie dan gewoon in een pan en giet het daarna, als het wat is afgekoeld, over in een fles of pot.

Chili-olie

Wij geven je een makkelijk basisrecept voor onze chili-olie. Deze versie is niet super pittig, maar je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt, door meer of andere chili's te gebruiken!
Porties 12 porites
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 5 min

Equipment

  • 1 Steelpan
  • 1 hittebestendige pan of pot
  • 1 potje om in te bewaren

Ingrediënten

  • 12 stukjes rawit of bird's eye chili gedroogd
  • 2 eetlepels sesamzaad ongeroosterd
  • 2 stuks steranijs
  • 1 a 2 theelepels zout
  • 250 ml neutrale olie bijvoorbeeld rijstolie
  • 2,5 eetlepels gochugaru dit is vaak al grof gemalen

Instructies

  • Snijd de chili's fijn en verwijder de steeltjes. Doe deze in een hittebestendige pot of pan met het zout, sesamzaad en steranijs.
  • Verwarm in een steelpan de olie tot ongeveer 180 graden Celsius.
  • Giet ongeveer 1/3 van je hete olie over je chili-mix heen.
  • Laat even bruizen en schep je gochugaru erbij. Roer kort door.
  • Giet in twee stappen de rest van hete olie erbij. Pas op, de olie blijft heet!
  • Laat goed afkoelen, voordat je het in een potje giet om te bewaren.
Auteur: Mariska
Gang: bbq, olie, saus
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: chili, olie, pittig, zelf maken

Pin dit recept om zelf chili-olie te maken!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

chilie olie niet pittig

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close