Chili-olie is helemaal hip op het moment en het mooie is dat je het heel simpel zelf kunt maken, met slechts 2 ingrediënten: chilipepers en olie. Wij geven je een makkelijk basisrecept voor chili-olie, waar je zelf heerlijk mee kunt variëren. Misschien denk je chili-olie? Dat is mij te heet! Maar wees gerust, het hoeft je mond niet uit te fikken om lekker te zijn.
Deze pittige rode olie is heerlijk bij nasi, dumplings, noedels, maar ook bijvoorbeeld bij ei, pizza of bijvoorbeeld een komkommersalade. Ik zou zeggen: probeer het vooral zelf uit. Het is net zo veelzijdig als sambal of hotsauce, maar de smaak is toch echt anders.
Zelf chili-olie maken
Welke olie gebruik je voor chili-olie?
In theorie kun je alle soorten olie gebruiken om chili-olie mee te maken, maar wij raden aan te beginnen met een neutrale olie met een hoog rookpunt. Dit betekent dat de olie goed heet kan worden, zonder dat het verbrandt. Hierdoor wordt de chili goed geroosterd en dat geeft een mooie smaak. De volgende oliesoorten zijn goede kandidaten:
- rijstolie (tot 260°C)
- zonnebloemolie (tot 225°C)
- arachideolie (tot 230°C)
Welke chili’s gebruik je?
Goed nieuws: je kunt alle soorten (gedroogde!) chili gebruiken voor chili-olie. Iedere soort chili zal een ander smaakprofiel met zich meebrengen, dus je kunt ook goed combineren. Wij gaan zelf voor een combinatie van gedroogde Thaise bird’s eye chili’s en gochugaru. Deze zijn beide prima te verkrijgen in Nederland. Szechuanpepers zijn ook heel erg lekker en worden het meest gebruikt in traditionele olies. Je kunt de chili grof of juist fijn maken, maar let op: gebruik géén fijn gemalen poeders; deze zullen te snel verbranden.
Wat kun je nog meer toevoegen voor smaak?
Wat dacht je bijvoorbeeld van:
- komijn
- knoflook
- gember
- peperkorrels
- kaneel
- laurier
Belangrijk!
Voor je begint: op TikTok en Instagram zie je vaak prachtige filmpjes van mensen die chili-olie maken in glazen flessen en potten. Dit kan ook zeker, maar dan moet je wel heel erg zeker zijn dat jouw fles of pot hittebestendig is. De olie wordt heel erg heet en het laatste dat je wilt is dat het uit elkaar spat en de scherven en hete olie door de keuken vliegen. Twijfel je? Bereid de olie dan gewoon in een pan en giet het daarna, als het wat is afgekoeld, over in een fles of pot.
Pin dit recept om zelf chili-olie te maken!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Hoe lang kun je deze olie bewaren? En kun je hem bewaren buiten de koelkast, zoals je soms ziet in restaurants, ook als die geopend is? Bedankt!
Als je netjes en schoon werkt zeker een paar maanden.