Zelf de lekkerste nasi kruiden maken, zonder bakken met zout en zonder onzinnige toevoegingen. Zoveel lekkerder dan de kant-en-klare optie uit de supermarkt. Als je deze mix geproefd hebt, wil je sowieso niet meer anders!
Nasi kruiden zelf mixen
Een nasi kruidenmix bestaat uit de volgende kruiden:
- gemalen komijn (djinten)
- knoflookpoeder
- gemberpoeder (djahe)
- korianderpoeder (ketoembar)
- peper
- chilipoeder
- kurkuma (koenjit)
- citroengras (sereh)
- galangal (laos)
Het valt je misschien op dat veel kruiden ook bekend staan onder ‘een andere naam’, die je misschien juist wél of niet iets zegt. De naam tussen de haakjes is de Indonesische naam van het kruid. ‘Onze’ nasi kruidenmix komt van origine uit Indonesië, dus de Indonesische namen worden in Nederland ook veel gebruikt.
Waarom zelf een kruidenmix maken?
De supermarkt staat vol met kant-en-klare kruidenmixjes: lekker makkelijk, zo in je mandje en je bent klaar. Waarom zou je het dan zelf bij elkaar scheppen, met allemaal losse kruiden? Daar zijn twee belangrijke redenen voor:
- het is gezonder
- het is lekkerder
We leggen even uit hoe dat zit.
Het is gezonder
Dat lijkt mij eigenlijk al doorslaggevend, toch? Bijna alle kruidenmixen uit de supermarkt zitten vol met zout. Vaak staat het helemaal vooraan op de ingrediëntenlijst, wat betekent dat daar het meeste van in zit. Ai… dat maakt de kruidenmixen ook nog eens heel duur, want je betaalt dus voornamelijk voor zout, wat spotgoedkoop is. Als dat nog niet erg genoeg is, kunnen ze vaak niet garanderen dat de mixen glutenvrij zijn en zitten er veel onnodige ingrediënten in. Bij de nasi kruidenmixen kwamen we bijvoorbeeld zonnebloemolie, raapzaadolie, aardappelzetmeel en rijstebloem tegen en de melding dat het “mosterd, vis, schaaldieren, sesamzaad, selderij, melk, triticale graan, eieren, rogge, sulfieten, pinda’s en haver kan bevatten (!!!!). Dan begin je je toch af te vragen: wat koop je eigenlijk?
Wanneer je voor baby’s of kleine kinderen kookt, is het heel belangrijk dat je minimaal zout gebruikt, dus een kruidenmix is dan vrijwel altijd uitgesloten. Dat terwijl het juist zo belangrijk is om ze van jongs af aan met verschillende smaken en kruiden kennis te laten maken.
Het is lekkerder
Behalve gezonder is je eigen kruidenmix ook lekkerder. Je moet natuurlijk wel een goed recept hebben, maar hé, daar zorgt Flying Foodie wel voor. Je kunt het recept daarnaast ook nog aanpassen aan je eigen smaak. Ik maak mijn eigen taco kruidenmix bijvoorbeeld vaak veel pittiger, want daar hou ik van. Ben jij juist helemaal niet van de pit, dan laat je met gemak de chili weg uit je eigen kruidenmix. Je eigen mix barst daarbij van de smaak, omdat er geen onnodige vulmiddelen inzitten.
Pin dit recept om zelf nasi kruiden te maken!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Hier heb ik helemaal niets aan, ik vroeg in oorsprong om een recept zonder gember, want ik ben allergisch voor gember. En nu lees ik hier dat er in dit recept zelfs 2 varianten van gember worden gebruikt. Is er iemand die denkt, dat ik dan ineens minder allergisch word?
Hi Jeanette, ik volg je niet helemaal. Ik kan geen eerdere reacties van jou vinden, waarin je vraagt naar een alternatief voor iets. Wie heeft je verwezen naar dit recept?