Zelf echte carpaccio maken is niet alleen lekker, maar ook nog eens ontzettend leuk om te doen. Dunne plakjes snijden en plat slaan maar! Het is maar een paar minuten meer werk, maar je hebt wel echt het idee dat je zelf iets bereid hebt, in plaats van alleen wat uit een pakje op een bordje leggen. Smaakt minimaal 10 keer lekkerder dan die glibberige plakjes uit de supermarkt.
Welk vlees gebruik je voor carpaccio?
Carpaccio komt in vele soorten en maten. Vrijwel nooit wordt er benoemd om welk stuk van de koe het gaat en wordt het afgedaan als ‘rundvlees’. Vaak is het vlees ook nog eens aan elkaar geplakt en geperst. Daar komt die ontzettend ronde vorm en wat plakkerige en gladde, bijna natte structuur vandaan.
Voor echte carpaccio gebruik je ossenhaas, ook wel lende of runderlende genoemd. Net zoals bij de Franse Steak Tartare.
Kort houdbaar
Zelfgemaakte carpaccio is beperkt houdbaar. Je werkt immers met rauw vlees en gebruikt geen conserveringsmiddelen, in tegenstelling tot de pakjes uit de supermarkt. Zorg dus dat je lekker vers vlees hebt, dat je koopt bij een betrouwbare slager. Zeg er ook even bij dat je carpaccio gaat maken, dan krijg je vaak een stukje wat mooier te snijden is voor dit doel.
Ben je zwanger of heb je een slechte weerstand, dan zul je carpaccio over moeten slaan.
Carpaccio was een schilder
Zolang als ik me kan herinneren, gaat het verhaal rond dat carpaccio ‘dun gesneden’ betekent. Zelf hebben wij dit ook lange tijd geloofd, maar wat blijkt: het is een fabel! Venetiaanse schilder Vittore Carpaccio stond bekend om zijn schilderingen met daarin de hoofdrol voor rood en wit en de bedenker van dit gerecht vond dat een toepasselijk naam!
Pin deze zelfgemaakte carpaccio!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.