Zelf echte carpaccio maken

Deel met vrienden en familie

Zelf echte carpaccio maken is niet alleen lekker, maar ook nog eens ontzettend leuk om te doen. Dunne plakjes snijden en plat slaan maar! Het is maar een paar minuten meer werk, maar je hebt wel echt het idee dat je zelf iets bereid hebt, in plaats van alleen wat uit een pakje op een bordje leggen. Smaakt minimaal 10 keer lekkerder dan die glibberige plakjes uit de supermarkt.

Authentieke carpaccio

Welk vlees gebruik je voor carpaccio?

Carpaccio komt in vele soorten en maten. Vrijwel nooit wordt er benoemd om welk stuk van de koe het gaat en wordt het afgedaan als ‘rundvlees’. Vaak is het vlees ook nog eens aan elkaar geplakt en geperst. Daar komt die ontzettend ronde vorm en wat plakkerige en gladde, bijna natte structuur vandaan.

Voor echte carpaccio gebruik je ossenhaas, ook wel lende of runderlende genoemd. Net zoals bij de Franse Steak Tartare.

Kort houdbaar

Zelfgemaakte carpaccio is beperkt houdbaar. Je werkt immers met rauw vlees en gebruikt geen conserveringsmiddelen, in tegenstelling tot de pakjes uit de supermarkt. Zorg dus dat je lekker vers vlees hebt, dat je koopt bij een betrouwbare slager. Zeg er ook even bij dat je carpaccio gaat maken, dan krijg je vaak een stukje wat mooier te snijden is voor dit doel.

Ben je zwanger of heb je een slechte weerstand, dan zul je carpaccio over moeten slaan.

Carpaccio met vlees

Carpaccio was een schilder

Zolang als ik me kan herinneren, gaat het verhaal rond dat carpaccio ‘dun gesneden’ betekent. Zelf hebben wij dit ook lange tijd geloofd, maar wat blijkt: het is een fabel! Venetiaanse schilder Vittore Carpaccio stond bekend om zijn schilderingen met daarin de hoofdrol voor rood en wit en de bedenker van dit gerecht vond dat een toepasselijk naam!

Zelf echte carpaccio maken

Zelf echte carpaccio maken is niet alleen lekker, maar ook nog eens ontzettend leuk om te doen. Dunne plakjes snijden en plat slaan maar! Het is maar een paar minuten meer werk, maar je hebt wel echt het idee dat je zelf iets bereid hebt, in plaats van alleen wat uit een pakje op een bordje leggen. Smaakt minimaal 10 keer lekkerder dan die glibberige plakjes uit de supermarkt.
Porties 4 voorgerechten
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min

Ingrediënten

De carpaccio

  • 200 gr ossenhaas runderhaas, lende
  • grof zeezout
  • peper vers gemalen
  • balsamico

Salade

  • 3 handjes sla bv rucola, eikenblad
  • extra virgin olijfolie
  • 1 kneepje citroensap

Toppings

  • Parmezaanse kaas vers geschaafd
  • pijnboompitjes vers geroosterd
  • kappertjes

Instructies

  • Snijd je stuk vlees in dunne plakken. Dit gaat het best met een goed koud stuk vlees en een loeischerp mes. Zet je mes dus zeker nog even aan voor je begint. Let ook op de snijrichting, snijd je vlees altijd dwars op de draad, dan is het vlees veel malser om te eten.
    Heb je hier geen vertrouwen in, dan kun je dit ook je slager laten doen.
  • Leg het plakje vlees onder een stuk bakpapier en sla dit plat. Dit kan heel goed met de palm van je hand. Werk van de binnenkant naar de buitenkant.
    Heb je niet genoeg kracht in je handen, gebruik dan voorzichtig een platte vleeshamer of iets anders zwaars, maar plats.
    Deze stappen kun je eventueel een paar uur van tevoren doen, leg dan wel de plakjes vlees goed verpakt terug in de koelkast.
  • Maak je sla aan met olie, citroensap en een snufje zout.
  • Leg de salade op het bord en leg hier de plakjes vlees bovenop. Besprenkel met Parmezaan, pijnboompitten en kappertjes.
Auteur: Mariska
Gang: Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Instant pot vlees, italiaans, kerst, kerst vlees, kerst voorgerecht, koolhydraatarm, koolhydraatarm kerst, ossenhaas, rundvlees, vlees, zelf maken

Pin deze zelfgemaakte carpaccio!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

carpaccio kerstvoorgerecht met biefstuk

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close