Zelf een Paasbrood maken

Deel met vrienden en familie

Paasbrood. ken je vast wel, maar heb je het wel eens zelf gemaakt? Ons recept voor paasbrood is heerlijk rijk gevuld, met lekker veel noten en rozijnen. Een Paasbrood is super simpel om te maken, zeker als je een keukenmachine met deeghaken hebt staan. 

Zelf een paasbrood bakken

Het mooie van zelf bakken is dat je er ook lekker veel vulling in kan doen, én kunt kiezen wat je eirn stopt. Zelf ga ik voor extra veel noten, wat minder rozijnen en geen sukade. Ben jij niet gek op hazelnoten? Laat ze dan weg! Wel fan van sukade? Voeg dan 30-50gr toe, in kleine blokjes.

Het spijs in het paasbrood is het allerlekkerste als je ook dat zelf maakt, dan heb je zeker spijs met veel amandel en geen vullers. Met ons recept Zelf amandelspijs maken maak je het eenvoudig, zelfs met amandelmeel.

Close up van paasbrood met spijs, rozijnen en hazelnoot

Verschil Paasbrood en Kerstbrood

Mocht je je afvragen wat het verschil is tussen een Paasbrood en een Kerstbrood, en of er eigenlijk wel een verschil is: nee, ze zijn hetzelfde. Toch zijn er soms wel subtiele verschillen. In Paasbrood worden soms stukjes sinaasappelschilletjes gebruikt en de bovenkant wordt versierd met amandelschaafsel. Kerstbrood wordt daarentegen bedekt met een laagje poedersuiker (“sneeuw”). Toch zie je (met name in de supermarkt) weinig verschil. De meeste Kerstbroden die ik tegenkom zijn namelijk versierd met amandeltjes en niet poedersuiker, zeker als het stolletjes zijn.

Er gaat ook al jaren het verhaal rond dat de Paasbroden die over zijn na de Pasen worden ingevroren en worden omgepakt tot Kerstbroden in december… Nog meer reden om er zelf een vers te bakken! Bak het brood in de ochtend vers, voor het lekkerste resultaat!

Paasbrood

Paasbrood. ken je vast wel, maar heb je het wel eens zelf gemaakt? Ons recept voor paasbrood is heerlijk rijk gevuld, met lekker veel noten en rozijnen. Een Paasbrood is super simpel om te maken, zeker als je een keukenmachine met deeghaken hebt staan. 
Porties 1 middelgrote stol
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
rijzen 1 uur
Totale tijd 2 uur

Kookgerei

Ingrediënten

 • 250 gr bloem
 • 10 gram suiker
 • 25 gr boter
 • 4 gram zout
 • 1 zakje gist 7 gram
 • 1 eetlepel sinaasappelschil geraspt, alleen het oranje, geen wit
 • 150 gr melk lauw warm

Vulling

 • 100 gr rozijnen
 • 60 gr hazelnoten
 • 200 gr spijs

Instructies

 • Leg de rozijnen in een kommetje met warm water zodat ze kunnen wellen, terwijl wij het brood kneden.
  100 gr rozijnen
 • Doe alle ingrediënten voor het brood in een kom en kneed tot een soepel deeg. Je bent hier zonder keukenmachine zeker wel 10 minuten mee bezig.
  250 gr bloem, 4 gram zout, 10 gram suiker, 1 zakje gist, 150 gr melk, 25 gr boter, 1 eetlepel sinaasappelschil
 • Giet de rozijnen goed af en meng eventueel met een klein beetje bloem (dan blijven ze beter in het deeg zitten). Kneed dit samen met de hazelnoten door het deeg heen. Dek af en laat 30 minuten rijzen.
  60 gr hazelnoten, 100 gr rozijnen
 • Druk het deeg plat tot een lap. Maak een rol van het spijs en leg deze op je lap. Vouw het deeg er omheen en vorm een paasbrood. Dek af en laat weer 30 minuten rijzen.
  200 gr spijs
 • Verwarm de oven voor op 180 °C
 • Leg het brood op een bakplaat. Bak het brood nu 20 minuten en verlaag daarna de temperatuur naar 160 graden. Bak het vervolgens nog 20 minuten (totaal 40 minuten dus).

Notities

Vind jij de stol het lekkerst met een goede laag poedersuiker? Besmeer je brood dan vlak na het bakken in met een dun laagje gesmolten boter en bestuif het daarna met poedersuiker. Zo blijft het goed plakken.
Auteur: Mariska
Gang: lunch, ontbijt
Keuken: Europees, Westers
Trefwoord: brood, paasrecept, zoet

De legende van de vorm van de paasstol

Wist je dat er een legende schijnt te bestaan over het onstaan van de vorm van de Kerst- en daarmee ook de Paasstol? Volgens de legende zou de stol gevormd zijn naar het uiterlijk van het in doeken gewikkelde kindje Jezus in de kribbe. Vandaar de karakteristieke langwerpige vorm met de ingevouwen zijkanten. Wie weet!

Pin dit recept voor Paasbrood

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Zelfgemaakt paasbrood met rozijnen en hazelnoten

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. beste Mariska,
  zojuist je kookboek aangeschaft en de bolognesesaus staat ‘te pruttelen’ in mijn Ninja multicooker.
  Zo blij met je Nederlandse kookboek : lekker duidelijk zijn je recepten.
  Door de foto’s krijg je meteen zin om te gaan koken !
  Al die recepten met HP te maken ….? Ik ben reuze benieuwd.
  Dank je wel voor al je inzet voor dit kookboek .
  GvG.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close