Paasbrood. ken je vast wel, maar heb je het wel eens zelf gemaakt? Ons recept voor paasbrood is heerlijk rijk gevuld, met lekker veel noten en rozijnen. Een Paasbrood is super simpel om te maken, zeker als je een keukenmachine met deeghaken hebt staan.
Zelf een paasbrood bakken
Het mooie van zelf bakken is dat je er ook lekker veel vulling in kan doen, én kunt kiezen wat je eirn stopt. Zelf ga ik voor extra veel noten, wat minder rozijnen en geen sukade. Ben jij niet gek op hazelnoten? Laat ze dan weg! Wel fan van sukade? Voeg dan 30-50gr toe, in kleine blokjes.
Het spijs in het paasbrood is het allerlekkerste als je ook dat zelf maakt, dan heb je zeker spijs met veel amandel en geen vullers. Met ons recept Zelf amandelspijs maken maak je het eenvoudig, zelfs met amandelmeel.
Verschil Paasbrood en Kerstbrood
Mocht je je afvragen wat het verschil is tussen een Paasbrood en een Kerstbrood, en of er eigenlijk wel een verschil is: nee, ze zijn hetzelfde. Toch zijn er soms wel subtiele verschillen. In Paasbrood worden soms stukjes sinaasappelschilletjes gebruikt en de bovenkant wordt versierd met amandelschaafsel. Kerstbrood wordt daarentegen bedekt met een laagje poedersuiker (“sneeuw”). Toch zie je (met name in de supermarkt) weinig verschil. De meeste Kerstbroden die ik tegenkom zijn namelijk versierd met amandeltjes en niet poedersuiker, zeker als het stolletjes zijn.
Er gaat ook al jaren het verhaal rond dat de Paasbroden die over zijn na de Pasen worden ingevroren en worden omgepakt tot Kerstbroden in december… Nog meer reden om er zelf een vers te bakken! Bak het brood in de ochtend vers, voor het lekkerste resultaat!
De legende van de vorm van de paasstol
Wist je dat er een legende schijnt te bestaan over het onstaan van de vorm van de Kerst- en daarmee ook de Paasstol? Volgens de legende zou de stol gevormd zijn naar het uiterlijk van het in doeken gewikkelde kindje Jezus in de kribbe. Vandaar de karakteristieke langwerpige vorm met de ingevouwen zijkanten. Wie weet!
Pin dit recept voor Paasbrood
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
beste Mariska,
zojuist je kookboek aangeschaft en de bolognesesaus staat ’te pruttelen’ in mijn Ninja multicooker.
Zo blij met je Nederlandse kookboek : lekker duidelijk zijn je recepten.
Door de foto’s krijg je meteen zin om te gaan koken !
Al die recepten met HP te maken ….? Ik ben reuze benieuwd.
Dank je wel voor al je inzet voor dit kookboek .
GvG.