Deel met vrienden en familie

Zelf ghee maken is super simpel. Je hebt er alleen een pakje boter, een pannetje en ongeveer 20 minuutjes geduld voor nodig.

Wat is Ghee?

Ghee is een vorm van geklaarde boter die in de Indiase keuken ontzettend populair is. Het is boter die is gestoofd en gezeefd om er zo voor te zorgen dat er geen water mee in zit. De ghee wordt op laag vuur gekookt, totdat de vaste melkbestanddelen de kans krijgen om licht te bruinen, waardoor een licht nootachtige en gekarameliseerde smaak ontstaat. Waar boter een rookpunt heeft van rond de 175 graden Celsius, ligt dat van ghee rond de 250 graden!

Ghee speelt al eeuwenlang een sleutelrol in Ayurveda, waar het wordt geprezen om zijn ontstekingsremmende, spijsverterings- en therapeutische eigenschappen. Het komt zelfs voor in de Vedische scheppingsmythe, toen de godheid Prajapati ghee uit het niets schiep en het in het vuur goot om zijn nageslacht te vormen. Daarnaast is het ook nog eens ontzettend lekker en geeft het net die extra Indiase smaak aan jouw gerecht.

Welke boter gebruik je?

Voor het maken van ghee gebruik je roomboter. Dit mag zowel gezouten, als ongezouten boter zijn. Gezien wij altijd koken en bakken met ongezouten boter, willen we ook een ongezouten ghee hebben. Het hoeft geen speciale boter te zijn of eentje die heel goed van kwaliteit is. Normaal gesproken proef je dat echt wel, maar bij het maken van ghee staat het 20 minuten op. Wij denken dat de je de smaak van duurdere boter niet terug proeft in je ghee.

Zelf Ghee maken

Zelf ghee maken is super simpel. Je hebt er alleen een pakje boter, een pannetje en ongeveer 20 minuutjes geduld voor nodig.
Porties 15 porties
Voorbereidingstijd 1 minuut
Bereidingstijd 19 minuten
Totale tijd 20 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1 pakje roomboter

Instructies

  • Plaats je blok boter in je pan en laat zachtjes smelten.
  • Laat na het smelten de boter zacht sudderen, totdat je de vaste melkdeeltje naar boven ziet drijven. Dit zal ongeveer 10 tot 15 minuten duren en ondertussen zal het een beetje gaan schuimen en zacht borrelen. Dit is prima; dit wil je juist.
  • Schep zo nu en dan wat van dit witte weg, zodat je goed de bodem van de pan kunt zien.
  • Laat sudderen tot de melkdeeltjes op de bodem licht amberkleurig zijn en het botervet een diep goudgele kleur heeft. Het is niet de bedoeling dat de boter of de deeltjes op de bodem bruin worden, dan ben je bruine boter aan het maken.
    De ghee zal heel licht nootachtig ruiken als hij klaar is.
  • Zet het vuur uit en laat even afkoelen. Giet de ghee door een zeef en bewaard in een goed afsluitbare pot!
Auteur: Mariska
Gang: boter
Keuken: Indiaas, Indian
Trefwoord: boter, ghee, zelf maken

Pin dit recept om zelf ghee te maken

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Zelf Ghee maken

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close