Zelf ketchup maken met een simpel recept

Deel met vrienden en familie

Zelf ketchup maken doe je heel makkelijk met dit recept. De tomaten krijgen een heerlijke diepe en rijke smaak, doordat we ze roosteren in de oven. Daarna worden ze simpel op smaak gebracht, krijgen ze een zuurtje mee en pureer je het zo tot de allerlekkerste ketchup!

De ketchup is een paar weken in de koelkast te bewaren, mits je schoon werkt en je flessen steriel zijn.

Foodblog swap met Slowfoody

Deze maand mocht ik , voor de Foodblog Swap, aan de slag met de recepten van Slowfoody! Eerder gaf ik al een twist aan één van haar recepten met deze luxe vissticks. Na veel twijfel besloot ik haar ketchup recept een twist te geven. Veel heb ik niet veranderd, want het recept was al ontzettend lekker. Ik voegde gepofte knoflook en wat bouillon toe aan het recept voor een diepere smaak en liet de paprika’s weg.

Recept voor zelf gemaakte ketchup

Zelf ketchup maken met tomaten

Stiekem is het eigenlijk niet zo veel werk, het roosteren gebeurt immers in de oven, daar hoef je zelf niet zoveel voor te doen. Alleen in en op tijd weer uit de oven schuiven. Voor de rest in het eigenlijk een kwestie van ingrediënten afwegen. Ik gebruik in deze periode van het jaar het liefst kleine Romaatjes. Die hebben lekker veel smaak. Aan het eind van de zomer kun je ook goed rijpe, grotere tomaten gebruiken. Je herkent een goede tomaat aan zijn mooie dieprode kleur, ze geven een beetje mee als je er zacht in knijpt of op drukt en ze ruiken echt naar tomaat. Dat laatste lijkt logisch, maar ruik nu maar eens aan een tomaat; het zal je verbazen hoe weinig geur die heeft!

Zelf ketchup maken

Zelf ketchup maken doe je heel eenvoudig met dit recept. De tomaten krijgen een heerlijke diepe en rijke smaak doordat we ze roosteren in de oven. Daarna worden ze simpel op smaak gebracht, krijgen ze een zuurtje mee en pureer je het zo tot de allerlekkerste ketchup!
Porties 12 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

  • 1 kilo kleine Romaatjes (of andere tomaten met veel smaak)
  • 1 sjalot
  • 4 teentjes knoflook (in schil)
  • olijfolie
  • zout
  • 175 ml appelazijn
  • 75-100 gr suiker naar smaak meer of minder
  • 1 blokje Maggi
  • 0.5 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel mosterdpoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bedek een ovenplaat met een stuk bakpapier.
  • Snijd de tomaten doormidden. Doe hetzelfde met de sjalot. De knoflooktenen mogen heel in hun schilletje blijven. Verdeel dit allemaal over je bakplaat en besprenkel royaal met olie en een snuf zout. Rooster dit 35 tot 40 minuten, tot alles mooi zacht en gegrild is.
  • Verwarm al roerend de appelazijn samen met de suiker in een pannetje, tot de suiker opgelost is. Roer er vervolgens de gemalen koriander, mosterdpoeder en een verpulverd blokje bouillon doorheen.
  • Haal de tomaten uit de oven, doe ze samen met de ui en je azijnmengsel in een blender of NutriBullet. De knoflook kun je er zo uit zijn schil bij knijpen. Even goed pureren en je hebt een heerlijke ketchup. Als je mixer niet sterk genoeg is, dan kun je de saus gladder maken door deze nog even door een zeef te halen, met mijn NutriBullet is dit niet nodig!
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: American
Trefwoord: saus

Pin dit recept om zelf ketchup te maken

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

homemade ketchup

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close