Zelf Oliebollen Bakken

Deel met vrienden en familie

Zelf oliebollen bakken is onwijs lekker en veel makkelijker dan je zult denken. Ik geef je tips voor de beste oliebollen én vertel je hoe je ze het beste kunt bewaren. Nooit meer oude bollen, maar super verse, die je helemaal zelf hebt gemaakt.

Zelf oliebollen bakken

Zelf oliebollen bakken heb ik echt jaren niet meer gedaan. Laten we het houden op een bijbaantje-trauma. Gelukkig ben ik daar inmiddels wel weer overheen, want zelf gebakken oliebollen zijn wel het allerlekkerste.

Meer werk dan halen bij een oliebollenkraam natuurlijk, maar door ze zelf te bakken heb je wel super verse en lekkere bollen. Ook op oudjaarsdag.

olliebollen zonder suiker zelf gemaakt
oliebollen vers gebakken

Tips voor de beste oliebollen

  • Zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn als je het beslag gaat mixen, ook je melk.
  • Laat het deeg binnen rijzen. Ik weet dat veel mensen buiten of in de schuur de oliebollen bakken in verband met de geur. Goed idee als je het mij vraagt, maar laat het beslag niet buiten rijzen. Kou en vocht zorgen er namelijk voor dat het niet goed rijst en dan krijg je geen luchtige oliebollen. 
  • Gebruik olie om te bakken, geen frituurvet.
  • Bak de oliebollen op 180 graden, gebruik hier een thermometer voor als je geen ervaren frituurder bent. Bij een lagere temperatuur krijg je vette bollen.
  • Doop je beslagtang of lepels eerst in de het olie, voordat je beslag schept. Dit zorgt ervoor dat je beslag goed los laat, boven de olie. 
zelf oliebollen bakken

Oliebollen bewaren

Vers en nog een beetje warm zijn oliebollen natuurlijk het allerlekkerste, maar soms wil je de bollen al klaar hebben en zelf ook op het feestje aanwezig zijn. Het is dan belangrijk dat je de bollen eerst goed laat afkoelen en dan luchtdicht verpakt. Bewaar ze op een donkere, koele plek, maar niet in de koelkast.

Je warmt de oliebollen het snelste op in de magnetron, maar het lekkerste in de airfryer. Ongeveer 3 minuten op 150 graden.

Heb je de volgende dag nog veel oliebollen over, kijk dan eens hier: recept met oude oliebollen: wentelbolletjes. Die zijn echt mijn favoriet en ik zorg er zelf altijd voor dat ik zeker wat oliebollen overhoud!

Zelf Oliebollen Bakken

Zelf oliebollen bakken is onwijs lekker en veel makkelijker dan je zult denken. Ik geef je tips voor de beste oliebollen én vertel je hoe je ze het beste kunt bewaren. Nooit meer oude bollen, maar super verse, die je helemaal zelf hebt gemaakt.
Porties 25
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rijzen 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten

Kookgerei

  • mixer met deeghaken
  • schone theedoek
  • afkoelrek
  • Keukenrol
  • pan om te frituren

Ingrediënten

  • 1 goudrenet
  • 100 gr krenten
  • 100 gr rozijnen
  • 500 ml melk volle melk voor meer smaak
  • 14 gr gist droge
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 25 gr witte basterdsuiker
  • neutrale olie om te frituren
  • poedersuiker

Instructies

  • Wel de rozijnen en krenten in lauw water voor 10 minuten en giet af. Schil de appel en snijd in kleine mini blokjes.
    1 goudrenet, 100 gr krenten, 100 gr rozijnen
  • Verwarm de melk tot deze lauw is. Niet te warm, want dan kan het de gist doden. Meng met gist laat een paar minuten staan, het moet gaan schuimen.
    500 ml melk, 14 gr gist
  • Neem een grote mengkom en schep hier het zout, de bloem en basterdsuiker in. Schenk in het midden je melk met gist en kneed met de deeghaken 5 minuten tot je een mooi soepel beslag hebt.
    500 gr bloem, 10 gr zout, 25 gr witte basterdsuiker
  • Schep de appeltjes, rozijnen en krenten er doorheen. Klop goed door met een houten lepel en dek af met met een schone theedoek. Laat op een warme plek een goed uur rijzen.
  • Verwarm de olie tot deze 180 graden is. Bak hierin je oliebollen tot deze aan alle kanten goudbruin zijn en mooi bol. Niet teveel tegelijk! Zorg dat de temperatuur rond de 180 graden blijft!
    neutrale olie
  • Leg een rek neer met daaronder keukenrol. Schep de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op het rek. Bestrooi met poedersuiker als ze afgekoeld zijn!
    poedersuiker
Auteur: Mariska
Gang: Zoetigheid
Keuken: Europees, Nederlands
Trefwoord: frituren, oliebollen, oud en nieuw

Pin dit recept om zelf oliebollen te bakken!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

oliebollen met poedersuiker

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close