Zelf pesto maken is super simpel

Deel met vrienden en familie

Pesto is heerlijk en de allerlekkerste pesto maak je zelf. Dat klinkt misschien ingewikkeld en veel werk, maar dat is het absoluut niet. In tegendeel zelfs, het is zo makkelijk om het zelf te maken, dat je je afvraagt waarom mensen het nog kopen. Het is heerlijk bij bijvoorbeeld pasta, brood, salades, pizza en carpaccio, maar je kan zelf waarschijnlijk nog veel meer lekkere combinaties bedenken. Het is niet voor niets een van de populairste sauzen!

Groene pesto met verse basilicum

Wist je dat je verschillende soorten pesto hebt? Wanneer we pesto zeggen, bedoelen we vaak de groene variatie. Het bestaat uit niet veel meer dan de volgende ingrediënten:

  • basilicum
  • knoflook
  • citroen
  • Parmezaanse kaas
  • pijnboompitten
  • en een vleugje olijfolie

Zelf heb ik altijd verse basilicum in huis. Vroeger gingen mijn basilicum plantjes altijd heel snel dood, maar een paar jaar geleden kreeg ik van mijn schoonmoeder dit kruidenpotje en leven mijn basilicum plantjes echt weken.

Wist je dat je ook pesto kan maken van rucola?

Zelf pesto maken

In kant-en-klare potjes zitten bijna altijd veel meer (overbodige) ingrediënten, zoals maiszetmeel, suikers en ik heb zelfs potjes voorbij zien met aardappel. Er wordt ook bijna altijd zonnebloemolie gebruikt, in plaats van goede olijfolie. Dit maakt het voor de fabrikant natuurlijk veel goedkoper om te produceren, met goedkopere olie en andere vullers, maar dat verklaart ook het grote smaakverschil.

Bewaren

Bij ons gaat de pesto vrijwel altijd direct op, maar mocht je hem nog even willen bewaren, dan kan dat prima. Gebruik hiervoor een goed afsluitbaar potje. Dek af met een dun laagje olie, dit gaat ook de verkleuring tegen. Je kunt je pesto dan ongeveer 1 tot 2 weken bewaren in je koelkast.

Wil je het langer bewaren, dan kun je er ook voor kiezen om deze in te vriezen. Bijvoorbeeld in ijsblokvormpjes, zodat je makkelijk porties uit de vriezer kan halen.

Zelf pesto maken

Pesto is heerlijk en de allerlekkerste pesto maak je zelf. Dat klinkt misschien ingewikkeld en veel werk, maar dat is het absoluut niet. In tegendeel zelfs, het is zo makkelijk om het zelf te maken, dat je je afvraagt waarom mensen het nog kopen. Het is heerlijk bij bijvoorbeeld pasta, brood, salades, pizza en carpaccio, maar je kan zelf waarschijnlijk nog veel meer lekkere combinaties bedenken. Het is niet voor niets een van de populairste sauzen!
Porties 1 potje pesto
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten

Kookgerei

  • vijzel, NutriBullet of keukenmachine

Ingrediënten

  • 1 plantje basilicum
  • 100 gr pijnboompitjes
  • 1 teentje knoflook
  • 60 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • sap van een kwart citroen
  • zout
  • peper
  • olijfolie extra virgin

Instructies

  • Rooster de pijnboompitjes in een droge pan, totdat ze goudbruin zijn geworden. 
    100 gr pijnboompitjes
  • Doe de pijnboompitjes samen met de basilicum, het knoflookteentje, citroensap en de Parmezaanse kaas in de keukenmachine, blender of in een vijzel
    1 plantje basilicum, 100 gr pijnboompitjes, 1 teentje knoflook, sap van een kwart citroen, 60 gr Parmezaanse kaas
  • Mix (of stamp) het tot je een mooie, groene massa krijgt.
  • Voeg beetje bij beetje olijfolie toe, totdat je pesto de gewenste smeuïgheid heeft bereikt. Ik kom meestal uit op twee eetlepels olijfolie. Eventueel kun je de pesto nog op smaak brengen met wat zout en peper, maar meestal is dat niet meer nodig.
    zout
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans, Mediterranean
Trefwoord: pesto, saus

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Nom nom nom nom!

  2. Ellen Denkers says:

    Moet heel het plantje erin? Is best veel! En waarvoor gebruik jij pesto?

    1. Er blijft niet zoveel van over helaas 😀 Je kan natuurlijk ook een half recept maken.

      Pesto kan echt bij heel erg veel. Wat zo 123 nu in me op komt is: gewoon zo op een stukje stokbrood, door de pasta, met mozzarella en tomaat op een tosti, bij een omelet, bij aardappeltjes uit de oven…
      Ook lekker is als je een kipfilet insmeer met pesto, plakje spaanse ham er op en dan de oven in!

      1. Ellen Denkers says:

        Klinkt allemaal lekker zal het eens gaan proberen thanks voor de tip 🙂

  3. glamorouslifestyle says:

    Oh wauw! Ik kan pesto echt niet missen op mijn broodje carpaccio, ik ga het nu toch eens proberen te maken! Heel leuk idee!

  4. Heel lekker om zelf te maken!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close