Zelf pizzadeeg maken

Zelf pizzadeeg maken is ontzettend simpel en geeft een genoegzaam gevoel. Geen rotzooi of onnodige toevoegingen en het smaakt ook nog eens beter. Kneden, rijzen, uitrollen en bakken maar! Even in de oven en je pizza is klaar.

Eerlijk is eerlijk, het duurde bij mij even voordat ik toe was aan zelf pizza maken. Ik ging van kant-klaar-pizza, naar ‘luxe’ pizza uit het koelvak, naar zelf een kant-en-klaar bodem beleggen, voordat ik eindelijk uitkwam bij zelf deeg maken. De volgende stap wordt lang-rijzend deeg en daarna waarschijnlijk zuurdesem deeg.

Hoe lang moet pizzadeeg rijzen?

Dit deeg moet ongeveer een uur rijzen. Ongeveer, want het is heel erg afhankelijk van de warmte en luchtvochtigheid in huis. Op een warme zomerdag zal je deeg veel sneller rijzen dan in de winter. Hoogte heeft ook nog effect op deeg, maar daar hebben we in ons platte landje geen last van.

Ik snap dat dit in het begin spannend kan zijn. Toen ik net begon met koken vond ik het ook vervelend als er geen exacte tijden (of hoeveelheden!) werden geven in een recept. Inmiddels weet ik dat dit voor bakrecepten vrijwel onmogelijk is. Het beste wat je kunt doen is goed kijken, voelen en oefenen. Zelf vind ik het fijn om mijn deeg in de koudere dagen altijd op hetzelfde plekje in huis te laten rijzen.

Gebruik je droge of verse gist voor pizzadeeg?

In dit recept gebruik ik gedroogde gist (ook wel instant gist genoemd). Dit heb ik standaard in huis en is het makkelijkst verkrijgbaar. Je kunt ook verse gist gebruiken, lees hier het verschil tussen gedroogde en verse gist, met tips hoe je een door de ander kunt vervangen.

Basisrecept Pizzadeeg - zelf maken

Super simpel zelf pizzadeeg maken. Kneden, rijzen, uitrollen en bakken maar! Even in de oven en je pizza is klaar.
Porties 6 pizza's
Voorbereidingstijd 15 min
rijzen 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 min

Ingrediënten

  • 7 gr gist (gedroogd / instant)
  • 250-300 ml handwarm water
  • 500 gr bloem type '00' (zie notities)
  • 10 gr zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Extra's

  • olijfolie
  • bloem

Instructies

  • Doe de gist in een kommetje en schenk hier 1/3 van het handwarme water bij. Roer goed door en laat 5 minuten staan, tot het een beetje begint te schuimen. Deze stap kun je overslaan als je gebruik maakt van verse gist.
  • Doe alle droge ingrediënten in een kom en maak in het midden een kuiltje. Schenk hier je olie en je water met gist in.
  • Voeg beetje bij beetje het overige water toe, terwijl je met je handen of met een mixer met deeghaken het tot een samenhangend deeg mengt. Dit mag een beetje plakkerig zijn.
  • Kneed het deeg 8-10 minuten stevig door, tot het zacht en soepel is en niet meer aan je handen of je deeghaak blijft plakken. (Afhankelijk van de kracht van je machine zal je veel korter bezig zijn). Blijft je deeg te plakkerig, voeg dan beetje bij beetje wat bloem toe.
  • Vorm je deeg tot een mooie bol, waarbij je alle uiteindes naar de onderkant hebt geduwd. Smeer in met een heel dun laagje olie en plaats in een ruime kom.
    Pizzadeeg voor het rijzen
  • Dek af met plasticfolie. Laat dit op een warme plek (niet heet, dus niet bovenop je verwarming) een uur rijzen OF tot het deeg verdubbeld is in volume.
    pizzadeeg na het rijzen
  • Verdeel het deeg in zes gelijke stukken. Als je heel precies wilt zijn kun je afwegen. Aangezien alle pizza's straks even dun worden, maakt het voor dit recept niet zoveel uit of ze precies even groot zijn.
  • Bol ze op tot 6 mooie ronde bolletjes en dek af met een schone keukendoek. Laat rusten terwijl je de oven voorverwarmt.
  • Rol dun uit, smeer in met een dun (!!!) laagje tomatensaus en besprenkel met je favoriete toppings. Bak de pizza's af in de oven.

Notities

'00' bloem is een type bloem dat perfect is voor pizza. Vaak in de supermarkt verkocht onder de naam 'pizzabloem' of 'bloem voor pizzadeeg'. Kun je dit niet vinden, dan kun je gewone (patent)bloem gebruiken. Gebruik géén zelfrijzend bakmeel (lees hier het verschil).
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: basis recept, deeg, pizza

Zelfgemaakte pizza’s bakken en beleggen

Pizza bak je op hoge temperatuur, het liefst zo hoog mogelijk. Bij de meeste ovens zal dit ongeveer 250 graden zijn en dat is prima. Zorg dat je oven goed is voorverwarmd (niet te ongeduldig zijn dus) en werk snel, zodat de oven maar heel kort open is. Zo voorkom je dat de temperatuur teveel zakt bij het openen van de oven.

Wat heel goed werkt is een pizzasteen. Die verwarm je mee tijdens het voorwarmen en die zorgt voor zo’n echte knapperige onderkant aan je pizzabodem. Naast de traditionele ronde heb je ook vierkante en rechthoekige exemplaren. Zelf heb ik mijn oog laten vallen op deze rechthoekige pizzasteen, ik maak zelf namelijk het liefste kleinere pizza’s en op een rechthoekige steen kan ik er meerdere tegelijk bakken!

Topping combinaties die hier favoriet zijn de laatste tijd:

  • Spinazie, geitenkaas, gekarameliseerde uitjes en geraspte mozzarella
  • Blauwschimmelkaas, gegrilde paprika en gekarameliseerde uitjes
  • Tonijn, ansjovis, zwarte olijven, kappertjes en mozzarella
  • Courgette, gegrilde paprika en kaas (eventueel met dunne plakjes Brandt & Levie chili worst)
  • Vier-kazen pizza

Pin dit recept om zelf pizzadeeg te maken!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

recept pizzadeeg

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close