Zelf pizzadeeg maken is ontzettend simpel en geeft een genoegzaam gevoel. Geen rotzooi of onnodige toevoegingen en het smaakt ook nog eens beter. Kneden, rijzen, uitrollen en bakken maar! Even in de oven en je pizza is klaar.
Eerlijk is eerlijk, het duurde bij mij even voordat ik toe was aan zelf pizza maken. Ik ging van kant-klaar-pizza, naar ‘luxe’ pizza uit het koelvak, naar zelf een kant-en-klaar bodem beleggen, voordat ik eindelijk uitkwam bij zelf deeg maken. De volgende stap wordt lang-rijzend deeg en daarna waarschijnlijk zuurdesem deeg.
Hoe lang moet pizzadeeg rijzen?
Dit deeg moet ongeveer een uur rijzen. Ongeveer, want het is heel erg afhankelijk van de warmte en luchtvochtigheid in huis. Op een warme zomerdag zal je deeg veel sneller rijzen dan in de winter. Hoogte heeft ook nog effect op deeg, maar daar hebben we in ons platte landje geen last van.
Ik snap dat dit in het begin spannend kan zijn. Toen ik net begon met koken vond ik het ook vervelend als er geen exacte tijden (of hoeveelheden!) werden geven in een recept. Inmiddels weet ik dat dit voor bakrecepten vrijwel onmogelijk is. Het beste wat je kunt doen is goed kijken, voelen en oefenen. Zelf vind ik het fijn om mijn deeg in de koudere dagen altijd op hetzelfde plekje in huis te laten rijzen.
Gebruik je droge of verse gist voor pizzadeeg?
In dit recept gebruik ik gedroogde gist (ook wel instant gist genoemd). Dit heb ik standaard in huis en is het makkelijkst verkrijgbaar. Je kunt ook verse gist gebruiken, lees hier het verschil tussen gedroogde en verse gist, met tips hoe je een door de ander kunt vervangen.
Zelfgemaakte pizza’s bakken en beleggen
Pizza bak je op hoge temperatuur, het liefst zo hoog mogelijk. Bij de meeste ovens zal dit ongeveer 250 graden zijn en dat is prima. Zorg dat je oven goed is voorverwarmd (niet te ongeduldig zijn dus) en werk snel, zodat de oven maar heel kort open is. Zo voorkom je dat de temperatuur teveel zakt bij het openen van de oven.
Wat heel goed werkt is een pizzasteen. Die verwarm je mee tijdens het voorwarmen en die zorgt voor zo’n echte knapperige onderkant aan je pizzabodem. Naast de traditionele ronde heb je ook vierkante en rechthoekige exemplaren. Zelf heb ik mijn oog laten vallen op deze rechthoekige pizzasteen, ik maak zelf namelijk het liefste kleinere pizza’s en op een rechthoekige steen kan ik er meerdere tegelijk bakken!
Topping combinaties die hier favoriet zijn de laatste tijd:
- Spinazie, geitenkaas, gekarameliseerde uitjes en geraspte mozzarella
- Blauwschimmelkaas, gegrilde paprika en gekarameliseerde uitjes
- Tonijn, ansjovis, zwarte olijven, kappertjes en mozzarella
- Courgette, gegrilde paprika en kaas (eventueel met dunne plakjes Brandt & Levie chili worst)
- Vier-kazen pizza
Pin dit recept om zelf pizzadeeg te maken!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.