Zelf yoghurt maken in de Instant Pot

Zelf Yoghurt maken in de instant pot
Staat zelf yoghurt maken op jouw wensenlijstje? Dan is er goed nieuws: in de Instant Pot maak je super gemakkelijk zelf yoghurt en je hebt maar twee ingrediënten nodig: melk en een klein beetje yoghurt. Je hebt geen extra accessoires nodig.

De mogelijkheid om yoghurt te maken in de Instant Pot is voor veel mensen buiten Nederland een reden om de pot aan te schaffen. In Nederland heb ik daar minder van gemerkt, waarschijnlijk omdat yoghurt in Nederland goedkoop is en daarnaast heel makkelijk te verkrijgen is. Dat neemt niet weg dat het ontzettend bevredigend is om je eigen yoghurt te maken, die precies is zou als jij het wilt hebben!

Ingrediënten

1 liter melk
1 eetlepel yoghurt

Bereiding yoghurt in de Instant Pot

  1. Zorg dat je pot goed schoon is en verwijder de sealing ring van je pot uit de deksel. Deze ring is namelijk van silicone en neemt alle etensgeuren op. Die van mij ruikt inmiddels naar een Indiase kruidenwinkel :). Helemaal niet erg, maar yoghurt neemt geur en smaak op en dat is nou net de combinatie waar je niet op zit te wachten. Gelukkig hebben we de ring niet nodig voor dit recept.
  2. Giet de melk in de pot en druk net zo vaak op de YOGHURT knop van je Instant Pot, totdat de tekst BOIL verschijnt. Plaats de deksel erop, maar sluit het ventiel niet: we gaan dit keer geen druk opbouwen.
  3. Zodra je pot begint te piepen is je melk 80 graden, laat dit vervolgens afkoelen tot minimaal 60 graden. Dit gaat sneller als je de binnenpot eruit haalt en op een rekje zet.
  4. Roer een eetlepel yoghurt door de melk heen en plaats de binnenpot terug in de Instant Pot. De deksel mag er weer op en wederom sluiten we het ventiel niet!
  5. Druk meerdere malen op de YOGHURT knop en kies tussen de 8:00 of 24:00 uur. Nu is het een kwestie van wachten. Ik heb zelf weinig ervaring met verschillende tijden, zelf kies ik vaak voor 8 uur en dat maakt een heerlijke yoghurt.
  6. Klaar? Haal de deksel van de pot. Je zult zien dat de yoghurt nu nog best dun is; dit komt omdat de wei er nog doorheen zit. Dit kun je scheiden met bijvoorbeeld een speciale yoghurt zeef, maar mocht dit je eerste keer zijn dan kun je ook gewoon een normale zeef met daarin een schone theedoek gebruiken. Wel nog even een kom er onderzetten om de wei op te vangen!

Hoe langer je de yoghurt laat uitlekken, hoe steviger deze zal worden. Zelf ga ik voor heerlijke dikke yoghurt en laat hem dus de hele nacht uitlekken in de koelkast. Bewaar je zelfgemaakte yoghurt in een goed afgesloten container of glazen pot in de koelkast.

Het je al een Instant Pot of een andere elektrische, multifunctionele snelkookpan, dan hebben we nog veel meer recepten voor je, zoals bijvoorbeeld:

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *