Zelf yoghurt maken in de Instant Pot

Staat zelf yoghurt maken op jouw wensenlijstje? Dan is er goed nieuws: in de Instant Pot maak je super gemakkelijk zelf yoghurt en je hebt maar twee ingrediënten nodig: melk en een klein beetje yoghurt. Je hebt geen extra accessoires nodig.

Zelf Yoghurt maken in de instant pot

De mogelijkheid om yoghurt te maken in de Instant Pot is voor veel mensen buiten Nederland een reden om de pot aan te schaffen. In Nederland heb ik daar minder van gemerkt, waarschijnlijk omdat yoghurt in Nederland goedkoop is en daarnaast heel makkelijk te verkrijgen is. Dat neemt niet weg dat het ontzettend bevredigend is om je eigen yoghurt te maken, die precies is zou als jij het wilt hebben!

Ingrediënten

1 liter melk
1 eetlepel yoghurt

Bereiding yoghurt in de Instant Pot

 1. Zorg dat je pot goed schoon is en verwijder de sealing ring van je pot uit de deksel. Deze ring is namelijk van silicone en neemt alle etensgeuren op. Die van mij ruikt inmiddels naar een Indiase kruidenwinkel :). Helemaal niet erg, maar yoghurt neemt geur en smaak op en dat is nou net de combinatie waar je niet op zit te wachten. Gelukkig hebben we de ring niet nodig voor dit recept.
 2. Giet de melk in de pot en druk net zo vaak op de YOGHURT knop van je Instant Pot, totdat de tekst BOIL verschijnt. Plaats de deksel erop, maar sluit het ventiel niet: we gaan dit keer geen druk opbouwen.
 3. Zodra je pot begint te piepen is je melk 80 graden, laat dit vervolgens afkoelen tot minimaal 60 graden. Dit gaat sneller als je de binnenpot eruit haalt en op een rekje zet.
 4. Roer een eetlepel yoghurt door de melk heen en plaats de binnenpot terug in de Instant Pot. De deksel mag er weer op en wederom sluiten we het ventiel niet!
 5. Druk meerdere malen op de YOGHURT knop en kies tussen de 8:00 of 24:00 uur. Nu is het een kwestie van wachten. Ik heb zelf weinig ervaring met verschillende tijden, zelf kies ik vaak voor 8 uur.
 6. Klaar? Haal de deksel van de pot. Je zult zien dat het nu nog best dun is; dit komt omdat de wei er nog doorheen zit. Dit kun je scheiden met bijvoorbeeld een speciale yoghurt zeef, maar mocht dit je eerste keer zijn dan kun je ook gewoon een normale zeef met daarin een schone theedoek gebruiken. Wel nog even een kom er onderzetten om de wei op te vangen!

Hoe langer je het laat uitlekken, hoe steviger deze zal worden. Zelf ga ik voor heerlijke dikke yoghurt en laat hem dus de hele nacht uitlekken in de koelkast. Nadat ik klaar ben bewaar ik het in een goed afgesloten container of glazen pot in de koelkast.

Het je al een Instant Pot of een andere elektrische, multifunctionele snelkookpan, dan hebben we nog veel meer recepten voor je, zoals bijvoorbeeld:

Join the Conversation

 1. Wat krijg je als je i.p.v.1 eetlepel yoghurt, 1 eetl.bio garde neemt?
  Vindt bio garde nml lekkerder 😊

  1. Als daar levende yoghurt culturen in zitten zou dat gewoon moeten werken!

 2. Het kook proces kun je achterwege laten als je houdbare melk neemt. Houdbare melk heeft die extra verhitting (ultra pasteurisatie) al gehad. Hoe langer je de machine laat werken hoe zuurder de yoghurt wordt. Na acht uur vinden wij het niet zuur genoeg. Bij tien uur begint het lekker zuur te worden. Nachtje uitlekken inderdaad en je hebt heerlijke yoghurt.

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close