Zoete aardappel tarte tatin met gepofte knoflook

Deel met vrienden en familie

Zoete aardappel tarte tatin met gepofte knoflook is zoet, zout, knapperig en zacht tegelijk. Een heerlijke flaky bladerdeeg korst, zachte gekarameliseerde zoete aardappels met een vleugje tijm en een notige milde knoflooksmaak van de gepofte knoflook.

Hartige tarte tatin

Bij Tarte Tatin denk je waarschijnlijk eerst aan de Franse klassieker met appel. Het is een omgekeerde appeltaart met een laag karamel. De laatste jaren zie je steeds vaker ook hartige varianten op de tarte tatin voorbij komen. Ottolenghi heeft bijvoorbeeld een versie met tomaat in zijn boek Plenty staan.

Voor mijn versie met zoete aardappel gebruik ik honing in plaats van suikerkaramel. Dit is niet alleen een stukje minder foutgevoelig, maar ook minder werk.

 Zoete aardappel tarte tatin

Kerstbijgerecht

Deze hartige tarte tatin ziet er echt uit om door een ringetje te halen. Perfect dus als onderdeel van je Kerstdiner. Combineer het bijvoorbeeld met:

Het kan ook heel goed als onderdeel van een vegan kerstmenu, dan zou ik de honing vervangen door 1,5 eetlepel ahorn siroop

Zoete Aardappel Tarte Tatin

Zoete aardappel tarte tatin met gepofte knoflook is zoet, zout, knapperig en zacht tegelijk. Een heerlijke flaky bladerdeeg korst, zachte gekarameliseerde zoete aardappels met een vleugje tijm en een notige milde knoflooksmaak van de gepofte knoflook.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
In de oven 25 minuten
Totale tijd 50 minuten

Kookgerei

  • Oven
  • Bakvorm 24 cm
  • Bakpapier

Ingrediënten

Zoete aardappels

  • 500 gr zoete aardappels
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • 6 tenen knoflook (velletjes erom laten)
  • 1 theelepel chilipoeder (meer of minder naar smaak)
  • 1 snufje zout

Tarte tatin

  • 2 eetlepels honing (milde)
  • 5-7 takjes verse tijm (+ extra)
  • 1 rol bladerdeeg (of een pakje uit de vriezer)

Optionele extra's

  • geitenkaas of feta
  • crème fraîche
  • maldon zout

Instructies

Zoete aardappels voorbereiden

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bedek een bakplaat met een stuk bakpapier.
  • Schil de zoete aardappels en snijd in plakken van 1,5 centimeter dik. Besprenkel met olie, zout en chili. Zorg dat alles goed bedekt is en stort uit op je bakplaat.
    500 gr zoete aardappels, 1-2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel chilipoeder, 1 snufje zout
  • Leg de teentjes knoflook (nog in hun velletjes) er naast. Die gaan we poffen.
    6 tenen knoflook
  • Bak de zoete aardappels 20 minuten in het midden van de oven

Tarte tatin maken

  • Rits de blaadjes van de takjes tijm en meng dit door de honing. Haal 2 teentjes knoflook uit hun velletje en prak deze er doorheen.
    5-7 takjes verse tijm, 2 eetlepels honing
  • Verfrommel een stuk bakpapier en bedek je vorm er mee. Smeer dit in met het honingmengsel.
  • Verdeel de zoete aardappels over de bodem. Haal de overige teentjes knoflook uit hun velletjes en snijd ze doormidden. Stop deze ook tussen de zoete aardappels.
  • Neem je bladerdeeg en druk dit aan op de aardappels. Stop de zijkantjes in als een dekentje. Knip het overschot aan deeg af. Besprenkel met wat maldon zout of ander grof zeezout.
    1 rol bladerdeeg
  • Bak de zoete aardappel tarte tatin 25 minuten in de oven, tot deze mooi goudbruin is.
  • Leg een bord of snijplank op je tarte tatin en draai hem in één vloeiende beweging om. Let op: de vorm is nog heet! Verwijder de vorm en haal voorzichtig het bakpapier eraf.

Afmaken

  • Besprenkel met nog wat verse tijm. Serveer eventueel met wat verbrokkelde geitenkaas/feta of een flinke klodder crème fraîche.
    geitenkaas of feta, crème fraîche, maldon zout
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: American, French
Trefwoord: hartige taart, kerst

Pin deze Zoete aardappel tarte tatin met gepofte knoflook!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Zoete aardappel tarte tatin met gepofte knoflook

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close