Zongedroogde Tomaatjes

Deel met vrienden en familie

Zongedroogde Tomaatjes maak je heel makkelijk zelf. Uiteraard maken we deze in Nederland niet met de zon, maar gaan we voor gedroogde tomaatjes uit de oven. Ze zijn een stuk sappiger dan die uit de supermarkt en ook nog eens veel lekkerder. Wil jij weten hoe je zelf zongedroogde tomaatjes maakt? Lees dan snel dit artikel of scrol direct door naar het recept!

Zongedroogde tomaatjes uit de oven

Je hebt niet zoveel nodig om dit recept te maken. Naast tomaatjes heb je eigenlijk alleen zout en olie nodig. Wij voegen zelf nog graag wat knoflook en verse kruiden (zoals tijm of oregano) toe, maar dit is niet nodig en kan naar smaak. Net als het piepkleine beetje suiker, maar daar later meer over.

Het is wel slim om een bakplaat te gebruiken voor dit recept, in plaats van een rooster. De tomaatjes krimpen tijdens het drogen en kunnen anders door het rooster vallen.

zelf zongedroogde tomaatjes maken

Super rijp of een vleugje suiker?

Het lekkerste zijn deze zelfgemaakte gedroogde tomaatjes als de tomaatjes heerlijk zoet (bijna té rijp) zijn. Heb je deze nou toevallig niet, of zijn jouw tomaatjes nog niet zo zoet? Dan kun je een heel klein beetje suiker toevoegen aan je recept.

Hoe weet je of jouw tomaatjes goed zijn of een beetje hulp nodig hebben? Gewoon eentje in je mond stoppen en proeven!

zongedroogde tomaatjes maken

Zelfgemaakte zongedroogde tomaatjes bewaren

Oké, je hebt het recept gemaakt en je heb een bakplaat vol met heerlijke zelfgemaakte gedroogde tomaatjes uit de oven. Wat nu? Ze zijn heerlijk om te eten, maar waarschijnlijk wil je je tomaatjes ook bewaren. Dit doe je heel gemakkelijk in een schone pot (liefst uitgekookt) met wat extra olie, zodat de tomaatjes onderstaan.

Uiteraard gebruiken we hier extra virgin olijfolie voor en schep je de knoflook en kruiden er ook gewoon bij. Nu heb je niet alleen heerlijke zelfgemaakte tomaatjes, maar ook een lekkere olie die je bijvoorbeeld kan gebruiken in een vinaigrette voor een frisse salade!

Ik vind het ook heerlijk om van mijn zongedroogde tomaten pesto rosso te maken of mijn kip ermee te marineren!

Zongedroogde Tomaatjes

Zongedroogde Tomaatjes maak je heel makkelijk zelf. Uiteraard maken we deze in Nederland niet met de zon, maar gaan we voor gedroogde tomaatjes uit de oven. Ze zijn een stuk sappiger dan die uit de supermarkt en ook nog eens veel lekkerder.
Porties 1 grote pot
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 15 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1 kilo tomaten middelgroot
  • 3 teentjes knoflook
  • 8 takjes tijm
  • maldon zout
  • olijfolie extra vierge

Instructies

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 100℃.
  • Was en droog de tomaatjes en snijd ze allemaal doormidden. Leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat.
    1 kilo tomaten
  • Rits de blaadjes van de tijm takjes en pers de teentjes knoflook. Verdeel over de tomaatjes. Bestrooi met zout en sprenkel er olijfolie overheen.
    3 teentjes knoflook, 8 takjes tijm, maldon zout, olijfolie
  • Droog de tomaatjes in het midden van de oven. Afhankelijk van de grootte van je tomaatjes en je oven zal dit ongeveer 3 tot 5 uur duren.
  • Laat de tomaatjes afkoelen en bewaar in een schone glazen pot, die je aanvult met extra olijfolie, zodat alles onder staat.
Auteur: Mariska
calorieën: 263kcal
Gang: Bijgerecht, hapje
Keuken: Italiaans, Mediterraans
Trefwoord: tomaat, tomaten, zelf maken

Nutrition

Calorieën: 263kcal | Carbohydrates: 42g | Protein: 9g | Fat: 10g | Saturated Fat: 1g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 6g | Sodium: 51mg | Potassium: 2431mg | Fiber: 13g | Sugar: 26g | Vitamin A: 8710IU | Vitamin C: 151mg | Calcium: 138mg | Iron: 4mg

Pin dit recept voor zelfgemaakte zongedroogde tomaatjes uit de oven!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close