Zwarte knoflook aioli

Deel met vrienden en familie

Zwarte knoflook aioli is heerlijk mild van smaak en net even anders dan je gewone aioli. Hartig, met een vleugje zoet en ontzettend smeuïg!

Zwarte knoflook

Wat is zwarte knoflook eigenlijk en hoe verschilt zwarte knoflook van gewone witte knoflook? Zwarte knoflook is gefermenteerde knoflook. De schil om de teentjes heen krijgt een gerookte bruine kleur, maar de teentjes worden door de stoffen die vrij komen tijdens de fermentatie helemaal zwart en plakkerig. Een beetje zoals zachte, plakkerige drop. Zwarte knoflook heeft meer allicine en een verdubbelde hoeveelheid antioxidanten vergeleken met zijn niet-gefermenteerde witte variant.

Qua smaak wordt de knoflook milder en krijgt deze er iets bij van soja en rozijntjes. Bijkomend voordeel: je krijgt geen slechte adem van zwarte knoflook.
aioli met zwarte knoflook

Ingrediënten Zwarte knoflook aioli

3-4 teentjes zwarte knoflook
sap van een halve citroen
1 ei op kamertemperatuur!
350 ml neutrale olie
snuf zout

Optioneel: inktvis inkt

Overige benodigdheden: staafmixer en een hoge mengbeker waar je staafmixer in past

Meer zin in een “normale” aioli? Dat recept hebben we ook, hier.

Bereiding

  1. Verwijder de schilletjes en snijd de zwarte knoflookteentjes fijn met een snuf zout. Het zout maakt het een klein beetje minder plakkerig. Plaats dit samen met het citroensap in een hoge mengkom. Laat het ei voorzichtig in de mengkom zakken, het eigeel mag niet kapot gaan! Het veiligst gaat dit wanneer je de kom schuin houdt en hem voorzichtig naar beneden laat glijden. Je kunt het ei daarvoor ook eerst in een klein schaaltje leggen, nadat je de eierschaal breekt.
  2. Giet de olie erbij. Alle olie mag er in één keer bij. Giet niet direct op de dooier, want dat is er een kans dat je deze alsnog kapot maakt.
  3. Plaats de kop van de staafmixer over het eigeel heen (probeer de dooier niet te breken). Je staafmixer staat nu helemaal op de bodem. Zet de mixer aan. Mocht je je afvragen op welke snelheid, dan kun je gewoon voor de hoogste stand gaan.
  4. Zodra je romige lichtbruine linten aan de zijkanten van de staafmixerkop ziet ontstaan (dat duurt maar enkele seconden!) trek je de staafmixer al draaiend langzaam omhoog, totdat alle olie is gemixt tot aioli! Het hele proces duurt misschien maar 5 seconden, dus let goed op!
  5. Wil je ook echt zwarte aioli net als ik, voeg dan een beetje inktvis inkt toe en roer goed door. Laat even staan, zodat de kleur beter in kan trekken. Voor de smaak doet het weinig, maar visueel natuurlijk wel!

Pin deze Zwarte Aioli!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Zwarte knoflook aioli

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close