Zweedse Gehaktballetjes

Deel met vrienden en familie

Zweedse gehaktballetjes zijn heerlijke kleine sappige balletjes, met daarbij een lekkere romige jus. Een echte klassieker die iedereen natuurlijk kent van de grote geel-blauwe interieurwinkel. Ze zijn ontzettend makkelijk te maken en stiekem nog veel lekker dan de balletjes van de Ikea 😉

Zweedse gehaktballetjes

Heel anders dan het gehaktballetjesrecept dat je zelf al kent, zijn deze Zweedse balletjes niet. Het verschil zit ‘m in de kenmerkende saus. Dit is geen jus zoals wij die kennen, maar een saus op basis van een roux, met bouillon en room!

Je kunt ze bakken in de pan, maar wij doen dit zelf liever in de oven. Zo blijven ze mooi rond en goed sappig. Traditioneel wordt er altijd half-om-half gehakt gebruikt voor deze balletjes, maar door gebruik te maken van de oven, blijven ze ook met alleen rundvlees lekker sappig.

Zweedse gehaktballetjes recept van de ikea met romige saus
close up Zweedse gehaktballetjes

Balletjes van de Ikea

De bekendste Zweedse gehaktballetjes van Nederland zijn die van de Ikea. Wie heeft er nou niet ooit een bordje met balletjes weggewerkt tijdens een bezoekje aan deze winkel. Je hebt de energie ook wel nodig als je het hele doolhof van de winkel moet doorlopen. Ikea heeft laatst haar “geheime” balletjesrecept gedeeld en eigenlijk is het niet heel anders dan het standaard recept voor Zweedse gehaktballetjes.

Als je echt helemaal voor de Ikea style wilt gaan serveer je, naast patat en broccoli, natuurlijk lingonberry jam bij je Zweedse gehaktballetjes.

Hoeft het niet zo precies, dan kan ik je ook cranberry compote, een goede aardappelpuree en sperziebonen aanraden.

Zweedse Gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes zijn heerlijke kleine sappige balletjes, met daarbij een lekkere romige jus. Een echte klassieker die iedereen natuurlijk kent van de grote geel-blauwe interieurwinkel. Ze zijn ontzettend makkelijk te maken en stiekem nog veel lekker dan de balletjes van de Ikea 😉
Porties 35 balletjes
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

Voor de balletjes

  • 500 gr half-om-half gehakt
  • 4 eetlepels melk
  • 1 kleine ui
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel mosterd
  • 0.25 theelepel piment of nootmuskaat
  • 1 snuf zout
  • 1 snuf peper
  • 3 handjes panko soort paneermeel

Voor de saus

  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel boter
  • 350 ml runderbouillon
  • 1 à 2 eetlepels sojasaus
  • 150 ml room

Instructies

Gehaktballetjes

  • Snijd je ui grof in kwarten en je teentje knoflook in een paar stukken. Doe dit samen met je ei, knoflook, melk, mosterd, piment, zout en peper in de NutriBullet of keukenmachine en maal tot een papje.
    Geen keukenmachine of NutriBullet? Gebruik dan een fijne rasp om de ui en knoflook zo fijn mogelijk te krijgen.
    4 eetlepels melk, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 1 theelepel mosterd, 0.25 theelepel piment, 1 snuf zout, 1 snuf peper
  • Meng de panko er doorheen en laat dit even staan, zodat het een papje wordt.
    3 handjes panko
  • Meng het papje door het gehakt en draai er kleine balletjes van. Leg deze op een bakplaat.
    500 gr half-om-half gehakt
  • Laat dit rusten terwijl we de oven voor verwarmen op 200 graden Celsius. Bak hierin de balletjes bruin en gaar in, ongeveer 15 minuten.

Saus

  • Smelt boter in een steelpan op middel-laag vuur. Roer de bloem er doorheen en bak een aantal minuten mee. Roer goed door elkaar.
    1 eetlepel bloem, 1 eetlepel boter
  • Schenk nu scheut voor scheut de bouillon erbij en roer dit goed door de roux (bloem en boter), totdat deze alles heeft opgenomen. Bij de eerste paar keer kan je misschien denken: wat heb ik nu voor rare klont gecreëerd? Dit is normaal, geen zorgen.
    350 ml runderbouillon
  • Laat zachtjes borrelen, ongeveer een minuut of 5, en roer regelmatig door tot de saus dikker is geworden.
  • Roer de room er doorheen. Proef en voeg naar smaak 1 of 2 eetlepels sojasaus toe. Laat nog een minuut of twee zachtjes sudderen.
    1 à 2 eetlepels sojasaus, 150 ml room
  • Serveer je Zweedse gehaktballetjes met de saus!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees, zweeds
Trefwoord: gehakt, gehaktballetjes

Pin deze Zweedse Gehaktballetjes!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.Zweedse gehaktballetjes

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close