Zweedse gehaktballetjes zijn heerlijke kleine sappige balletjes, met daarbij een lekkere romige jus. Een echte klassieker die iedereen natuurlijk kent van de grote geel-blauwe interieurwinkel. Ze zijn ontzettend makkelijk te maken en stiekem nog veel lekker dan de balletjes van de Ikea 😉
Zweedse gehaktballetjes
Heel anders dan het gehaktballetjesrecept dat je zelf al kent, zijn deze Zweedse balletjes niet. Het verschil zit ‘m in de kenmerkende saus. Dit is geen jus zoals wij die kennen, maar een saus op basis van een roux, met bouillon en room!
Je kunt ze bakken in de pan, maar wij doen dit zelf liever in de oven. Zo blijven ze mooi rond en goed sappig. Traditioneel wordt er altijd half-om-half gehakt gebruikt voor deze balletjes, maar door gebruik te maken van de oven, blijven ze ook met alleen rundvlees lekker sappig.
Balletjes van de Ikea
De bekendste Zweedse gehaktballetjes van Nederland zijn die van de Ikea. Wie heeft er nou niet ooit een bordje met balletjes weggewerkt tijdens een bezoekje aan deze winkel. Je hebt de energie ook wel nodig als je het hele doolhof van de winkel moet doorlopen. Ikea heeft laatst haar “geheime” balletjesrecept gedeeld en eigenlijk is het niet heel anders dan het standaard recept voor Zweedse gehaktballetjes.
Als je echt helemaal voor de Ikea style wilt gaan serveer je, naast patat en broccoli, natuurlijk lingonberry jam bij je Zweedse gehaktballetjes.
Hoeft het niet zo precies, dan kan ik je ook cranberry compote, een goede aardappelpuree en sperziebonen aanraden.
Pin deze Zweedse Gehaktballetjes!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.