Zwitserse Kaasfondue zonder Kirsch

Deel met vrienden en familie

In Zwitserland weten ze wel wat je met een lekkere kaas kan doen. Eén van mijn favoriete opties is kaasfondue. Natuurlijk kun je dit heerlijk zelf klaar maken. Dit recept voor Zwitserse Kaasfondue maak je in een handomdraai!

Zoals jullie in het Reisverslag Bazel hebben kunnen lezen, was ik pas geleden in Zwitserland. Kaasfondue is het eerste gerecht waar ik aan denk, als ik aan de Zwitserse keuken denk. Op de voet gevolgd door chocolade…! Helaas ben ik er in Bazel niet aan toegekomen om een echte Zwitserse Kaasfondue te eten. Gelukkig kan ik die ook gewoon zelf maken en dan wel precies zoals ik het lekker vind.. namelijk zonder Kirsch!

Je zult je misschien afvragen: waarom een Zwitsers Kaasfondue recept zonder Kirsch? Is het recept lekkerder zonder Kirsch of makkelijker te maken? Het antwoord is stiekem heel erg simpel; ik heb Kirsch nooit in huis en geen zin om dit voor een sporadische kaasfondue in huis te halen. Volgens mij delen wel meer mensen die mening.

Over kaasfondue wordt vaak gedacht dat het veel werk is en snel mislukt. Dit is echter een misvatting; zolang je rustig beetje voor beetje kaas toevoegt en het niet meer laat koken zodra er kaas bij zit, kan er weinig fout gaan. Vind je het toch te spannend en ben je opzoek naar een recept voor Kaasfondue dat echt niet kan mislukken? Probeer dan Arthur’s Kaasfondue eens!

Ingrediënten Zwitserse Kaasfondue

200 ml droge witte wijn
1 teentje knoflook
1 afgestreken eetlepel maïzena
200gr Zwitserse kaas (ik gebruik een mix van Emmenthaler en natuurlijk Gruyère)
Peper & nootmuskaat

Bereiding

 1. Rasp je kaas. Snijd het knoflookteentje doormidden en wrijf de binnenkant van je fonduepan in met knoflook.
 2. Meng de maizena met ongeveer 1 eetlepel witte wijn. Plaats de overige witte wijn in je fonduepan en meng je maizena mengel er doorheen. Breng het aan de kook en zet vervolgens het vuur zachter.
 3. Voeg beetje bij beetje de kaas toe en roer goed door. Let op dat je pas weer kaas toevoegt, nadat de vorige kaas is gesmolten en zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken.
 4. Zodra alle kaas gesmolten is ben je bijna klaar; alleen nog even op smaak brengen met wat peper en nootmuskaat.

Klaar is je kaasfondue. Heerlijk met stevig brood, maar bijvoorbeeld ook met (geroerbakte) aspergers, tomaatjes of stukjes paprika!

Recept Zwitserse Kaasfondue zonder kirsch

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Simone says:

  Zo lekker kaasfondue! Ik eet het eigenlijk bijna nooit, om de eenvoudige reden dat manlief er niet van houd. Hij houdt niet van kaas en kaasfondue is een regelrechte gruwel voor hem.. Triest maar waar… Ik heb tegenwoordig zo’n eenpersoons dingetje om het te maken maar dan nog… Toch minder gezellig in je eentje!

  1. Mariska Author says:

   Ahhhh dat is wel heel erg jammer zeg! Ik snap wel dat je het niet zo snel voor jezelf alleen maakt, samen in een fondue pan prikken draagt toch wel bij aan de kaasfondue ervaring.

 2. Kijk, die kirsch is niet voor niets: kaasfondue is erg machtig en de kirsch (die je heel gemakkelijk in piepkleine flesjes bij je slijter haalt) hoort er gewoon bij. Het geeft de fondue precies dat Zwitserse accentje dat hij nodig heeft. Doen!

  1. Uiteraard is kirsch ook heerlijk in kaasfondue, maar dit recept heb ik gemaakt voor mensen die dit niet graag willen eten. Ieder zijn ding toch?

 3. Kan je deze ook maken zonder de droge witte wijn? Zoja wat zou je dan kunnen gebruiken ter vervanging?

  1. Ja dat kan, maar dan lijkt het niet echt meer op Zwitserse kaasfondue. Je kunt het vervangen met bouillon met een scheut witte wijn azijn.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close