10 dingen die je niet wist over Mauritius

Deel met vrienden en familie

Wie heeft er wel eens van het eiland Mauritius gehoord? Grote kans dat er een hoop dingen zijn die jij nog niet over dit paradijselijke eiland weet. Vandaag deel ik 10 weetjes over Mauritius met jullie en wie weet inspireer ik jullie tot het maken van een reis naar dit prachtige eiland!

1. Alle stranden zijn publiekelijk toegankelijk op Mauritius

Ik herhaal ‘Alle stranden zijn publiekelijk toegankelijk op Mauritius’. Je zou het haast niet denken, maar de mooiste stranden op Mauritius behoren niet toe aan de elite (gelukkig!). De overheid staat het niet toe en wij juichen dat van harte toe.

Zo lag ik een dagje heerlijk op mijn hamamdoek op het prachtig aangeharkte strand recht voor het superluxe LUX Le Morne resort!

Soms is het even zoeken naar een toegang om op het strand te komen en moet je even om een hotel heen, maar je kunt er altijd komen. Trouwens, met je zonnebril op en een zelfverzekerde uitstraling moet ‘door het hotel’ ook wel lukken!

mauritius ile aux cerfs

Prachtig strand mauritius

2. De voertaal is Frans

Hoewel op internet en zelfs op de Wikipedia-pagina van Mauritius wordt beweerd dat de voertaal Engels is, komt het er in de praktijk op neer dat dit vooral Frans is. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat ze geen Engels spreken, maar de voorkeur gaat meestal uit naar Frans.

3. Overal zijn schone wc’s te vinden

Overal waar ik kwam op Mauritius waren schone toiletten te vinden. Dat ben ik wel anders gewend van tropische eilanden of van het reizen door Azië en Afrika (niet dat Europa het altijd zo goed doet trouwens!). Alle toiletten waren schoon, voorzien van een toiletbril en spoelden door met genoeg water. Zelfs de openbare toiletten die je bij alle stranden kunt vinden waren schoon.

Mauritius meer dan strand
Berg op mauritius

4. Je kunt er fantastisch eten

Mauritius is door de eeuwen heen door verschillende landen gekoloniseerd. Nederlanders, Fransen en Portugezen zijn er allemaal langsgeweest. Tel daar een flink aantal Hindoestaanse immigranten en een flinke snuf Creools bij op en je krijgt een fantastische smeltkroes aan culturen en smaken. Mij deed het eten denken aan een combinatie van Hindoestaans-Surinaams met een vleugje Frans.

Kijk dus niet verbaasd op als je naast een killer curry en heerlijke samosa’s ook een stuk fantastisch stokbrood of een heerlijke croissant kunt krijgen op Mauritius!

5. Ooit ontdekt door de Nederlanders

Mauritius is ooit ontdekt door de Nederlanders. Eigenlijk waren de arabieren eerst, maar door de Nederlanders werd het daadwerkelijk in kaart gebracht. Het eiland is vernoemd naar Prince Maurice Van Nassau.

Wat de Nederlanders ook hebben gedaan is alle Dodo’s opgegeten en daarmee het uitsterven van het soort hebben veroorzaakt. Iets waar ze je op Mauritius maar al te graag aan herinneren, als ze merken dat je uit Nederland komt!

Mauritius grand bay

Vuurboom op mauritius

6. Het is best betaalbaar

Het eerste wat mensen bij het horen van Mauritius denken is dat het ontzettend duur is. Gelukkig is dit helemaal niet het geval. Zolang je niet naar een duur en superluxe strandresort gaat (die zijn er trouwens genoeg), is het allemaal goed betaalbaar. Boek een ticket als deze in de aanbieding is en regel ook zelf een leuk appartement (bijvoorbeeld met Airbnb). De oostkant is goedkoper dan de meer toeristische westkant.

Voor vervoer kun je gaan voor een huurauto, maar als je het niet erg vindt om met het OV te reizen: de bus komt ook gewoon overal! Aangezien alle stranden publiekelijk toegankelijk zijn, hoef je daar ook niets van te missen.

7. Het is super groen (door het suikerriet)

Er wordt ontzettend veel suikerriet verbouwd op Mauritius; het is hun grootste exportproduct. Dit zorgt ervoor dat het hele eiland vol staat met dit groene gewas. Glooiende groene heuvels is vast niet het eerste waar je aan denkt bij een strandparadijs!

Ze produceren hier niet alleen suikerriet voor de export, ze gebruiken het ook zelf om rum van te stoken. Dit wordt vooral in het plaatsje Chamarel gedaan, waar je de distilleerderij natuurlijk ook kunt bezoeken.

8. De Dodo is hun mascotte

En die kom je dan ook overal tegen. Hoewel het beestje al eeuwen is uitgestorven, zie je hem op Mauritius overal terug. Van de stempel in je paspoort, tot het geld, op placemats en in beelden. En vergeet je souvenirs niet!

9. Er bevindt zich een heuse onderwater waterval

Je leest het goed: een onderwater waterval. Voor de kust van Mauritius ligt in zee een grote onderwater waterval. En van bovenaf geeft dat schitterende plaatjes.

10. Er is meer te doen dan alleen op het strand liggen

Op Mauritius hebben ze echt fantastisch mooie stranden, de één nog adembenemender dan de andere. Maaaaarrrr er is nog zoveel meer te doen dan alleen zwemmen en op het strand liggen. Zo kun je er naast goed eten ook fantastisch snorkelen, varen, zeilen, kitesurfen (in het zuiden), parasailen, hiken, bergbeklimmen, kanoën, mountainbiken en natuurlijk genieten van de prachtige zonsondergangen.

Als je dan nog niet genoeg gedaan hebt, heeft Mauritius nog verschillende musea (onder andere een illusiemuseum en een museum over slavernij), prachtige natuurparken (met de Seven Coloured Earth) en een botanische tuin met heel veel mooie, hele oude bomen.

Meer dan genoeg te doen dus! En, heb ik jou kunnen inspireren?

 

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close