8x typisch Berlijn

Deel met vrienden en familie

Berlijn in een populaire stad; steeds meer mensen gaan er heen voor een lang weekend of zelfs meer. Maar wat kun je nou verwachten als je naar Berlijn gaat? Ik zette 8x dingen op een rij, die iedereen die al eens in Berlijn is geweest zeker herkend! 

Overal café’s

In Nederland zijn we er nogal streng in, zelfs in de grote steden: een broodjeszaak schenkt koffie, thee en fris, een café mag hoogstens wat merchandise verkopen van zijn eigen merk, en bij de kapper kom je om je haren te laten knippen.

In Berlijn doen ze niet zo moeilijk. Verbaas je niet als je het menu bekijkt van die leuke ontbijthotspot en dat je ook een selectie bieren en wijnen tegen zult komen. En dat leuke winkeltje op de hoek? Daar kun je ook gewoon terecht voor een stuk taart! Als je rondloopt zul je zien dat er heel veel ‘verborgen’ café’s zijn. Zijn er eigenlijk wel ‘normale’ winkels?

Street art
Typisch Berlijn lange rijen

Als ze ergens goed zijn in streetart, dan is dit wel in Berlijn. Dat de overgebleven delen van de Berlijnse muur onderzitten weten we inmiddels al, maar de rest van Berlijn is ook flink versierd. Vooral in de buurten Friedrichshain en Kreuzberg vind je heel veel streetart. Je kunt er gewoon niet omheen! Heerlijk!

Aanplakbiljetten
Typisch Berlijn aanplakbiljetten

Er bevinden zich nogal wat feesten en festivals in Berlijn. En dat maken de organisaties graag bekend. Soms zijn er zoveel aanplakbiljetten over elkaar geplakt, dat het niet meer houdt en ze in plakken van de muur af komen. De regels in Berlijn zijn blijkbaar niet zo streng als in Nederland (en niet alleen op dit punt).

Rijen, lange rijen
Typisch Berlijn lange rijen

Of het nou een zwembad, rooftopbar of club is: zodra het maar een beetje populair is, kun je erop wachten dat er voor de deur een rij staat. En wat voor eentje. Laat je hier alsjeblieft niet door afschrikken, want anders loop je een aantal pareltjes echt mis.

In de Duitse rijen gaat het er over het algemeen een stuk beschaafder aan toen dan in de Nederlandse. Waar het bij ons nogal de gewoonte is om af te snijden en stiekem proberen voor te dringen, wacht iedereen hier gewoon netjes op zijn beurt.

Aan het einde van de rij is het maar hopen dat je naar binnen komt, zodat je niet voor niets al die tijd hebt staan wachten. Hoewel het zal verschillen waar je binnen wilt komen, heb ik toch een paar algemene tips voor jullie. Zorg ervoor dat je er niet uit ziet als een modepopje, houd je koest in de rij, antwoord de bouncer in je allerbeste Duits en probeer niet met een grote groep mannen binnen te komen. Wanneer je niet binnenkomt, volgt meestal geen uitleg, en de meesten accepteren dat direct en druipen af.

Het gerinkel van glas

In tegenstelling tot Nederland is het in Berlijn niet verboden om in het openbaar te drinken. Op straat, in het park en zelf in het openbaar vervoer: overal zie je mensen drinken. En dat drinken gebeurt meestal uit glazen flesjes. Regelmatig zul je glas horen rinkelen als je over straat loopt, en overal ligt glas!

Ouderwetse fotohokjes
Typisch Berlijn analoge fotohokjes

Er hebben altijd al fotohokjes in Berlijn gestaan, maar in 2004 zijn ze met een project gestart om de ouderwetse analoge fotohokjes terug te plaatsen. Elke foto die je hier dus maakt is uniek. Ze ogen heerlijk klassiek en zijn natuurlijk zwart wit. Net op het moment dat je denkt dat er toch echt was mis is gegaan met jouw foto’s en dat ze er niet meer uitkomen, vallen ze dan toch in het bakje. De foto’s zijn absoluut niet duur, voor slechts 2 euro krijg je een rijtje van vier.

Enkele plekken waar je ze zeker zult vinden, zijn bij de R.A.W. tempel, bij de Haubentaucher en bij de Klunkerkranig.

Lachwekkend lage rekeningen

West Europese steden zijn over het algemeen duur. Een etentje, een drankje hier en daar… als je niet oplet kan de rekening flink oplopen. Hoewel Duitsland met zekerheid een West Europees land is, liggen de prijzen in Berlijnse restaurants en bars toch een stuk lager dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Een rondje geven blijft hier nog eens leuk!

Grote volle glazen
Typisch Berlijn Grote glazen

Dat Duitsers van grote glazen voor hun bier houden, dat weten we inmiddels wel, maar in Berlijn krijg je zo ongeveer al je drankjes in enorme glazen. Van cola tot cocktails en zelfs wijn in een glas ter grootte van een Hoegaarden witbier. En dat in combinatie met die eerder genoemde lagen prijzen!

Hebben jullie al plannen om (weer?) naar Berlijn te gaan? Ik kan niet wachten!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Die grote volle glazen en die cafeetjes overal spreken me zeer aan 😉

  1. Mariska Author says:

   Ja goed hè? Niet de reden om naar Berlijn te gaan maar het weegt zeker wel mee 😄

 2. Wat een super leuk artikel over Berlijn! Ik was vorige maand nog in deze mooie stad en heb er toevallig deze week ook nog een (hotspot) artikel over geschreven op mijn blog 😀

  1. Mariska Author says:

   Leuke post heb jij ook geschreven! Silo is bij mij ook favoriet

 3. Die combinatie van café/kapper/vintage winkel is idd fantastisch 😀

  1. Mariska Author says:

   Ben je in één keer klaar 😉

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close