Franschhoek Wine Tram

Deel met vrienden en familie

De Franschhoek Wine Tram is wat ons betreft één van de leukste manieren om verschillende vinyards te bezoeken in dit prachtige gebied. Stap in de tram, geniet van het uitzicht en stap uit bij een wijngaard naar keuze. Je kunt tot 6 stops maken, maar wij hielden het rustig en relaxt met slechts 3 stops. Zonder peuter kun je ook makkelijk 4 stops maken en toch lekker rustig aan doen.

Franschhoek wine tram opstap punt

Franschhoek Wine Tram

Hop On – Hop Off

Deze combinatie van tram en bus vervoert passagiers langs een reeks haltes bij verschillende wijnhuizen. Je stapt uit, doet je ding en een uurtje (of twee, drie) later stap je weer op en ga je verder. Je kunt maximaal 6 wijnhuizen bezoeken, maar als je het relaxt wil houden is 4 wat mij betreft een mooi aantal, anders heb je overal maar krap een uur.

Als je lekker wijn wilt inkopen bij de verschillende wijnhuizen, gaat dit heel handig. Je kunt bij het instappen van de tram je wijn voorin inleveren, in ruil voor een sticker en aan het einde van de tramreis haal je je eigen flessen weer op. Hoef je niet te slepen met de wijn! Luxer wordt het bijna niet. Misschien handig om te weten, sommige delen van de route worden afgelegd met een bus, deze ziet er bijna hetzelfde uit als de tram. Dus behalve dat je geen spoor ziet, heb je amper door dat je overgestapt bent. 

Franschhoek Wine Tram buitenkant
Franschhoek Wine Tram binnenkant

Verschillende routes

De Wine Tram biedt meerdere ‘hop on-hop off’ lijnen, waardoor passagiers kunnen genieten van een verscheidenheid aan wijnhuizen, uitzichten en ervaringen. Elke lijn heeft een kleurcode. Je krijgt een sticker met jouw kleur, zodat je niet per ongeluk verkeerd in- of uitstapt. Wij gingen voor de Oranje Lijn. In theorie kun je dus alle wijnhuizen van je route (meestal 6) bezoeken, maar dan heb je overal maar één uur en dat is als je lekker gaat lunchen en daarna nog een rondje wilt doen op het estate erg krap. 

Mijn advies is: neem de vroegste starttijd. Dan heb je niet alleen veel tijd, maar dan is het ook een stukje rustiger. Je kunt heel goed ontbijten bij verschillende estate’s. Wil je bij de populairdere wijnhuizen in de middag lunchen of een uitgebreide wijnproeverij doen, dan is het aan te raden dit van tevoren te reserveren. Wanneer je een latere route neemt, kun je wel langer uitslapen ‘s ochtends, maar heb je minder tijd om stops te maken met de wine tram!

halte van de wine tram
Noble Hill klein wijnhuis om te bezoeken

Niet alle routes worden elke dag gereden, op de meeste dagen heb je de keuze uit vier lijnen. Dus kijk van tevoren goed wanneer je wilt gaan en welke huizen je wilt bezoeken.

Meer dan wijn drinken

Op de vinyards/estates in Zuid-Afrika is trouwens vaak meer te doen dan wijn drinken. Zo hadden wij een heerlijk ontbijt bij Noble Hill, bij BACCŌ deden we een proeverij van hun witte en rosé wijntjes en bij Boschendal genoten we van een lekkere lunch, Spencer van een ijsje, én hebben we na een korte wandeling de leuke boerderijwinkel verkend. Ga jij nou met kinderen naar Zuid-Afrika en twijfel je over een bezoek aan de wijnhuizen met je kinderen, lees dan zeker ook Zuid-Afrikaanse Wijnhuizen Bezoeken met Kinderen. Wij waren zeer aangenaam verrast en vinden het dan ook een dikke aanrader.

Klein wijnhuis franschhoek noble hill
Lunch Boschendal bereikbaar met de wijntram

Praktische informatie

Tickets voor de Franschhoek Wine Tram

Tickets bestel je heel gemakkelijk op de website van de Franschhoek Wine Tram. Doe dit wel ruime tijd van tevoren, want de beste tickets raken snel uitverkocht. Zeker de vroegere tijdsloten (waarmee je dus het meeste kan zien en bezoeken). De kaartjes zijn 300 ZAR per persoon, dat komt omgerekend op iets minder dan 15 Euro (2024). 

Met het gewone ticket stap je op de tram bij de Groot Drakenstein terminal. Hier vind je ook een kleine kiosk met koffie, thee, etc. en heerlijke beignets. Het is ook mogelijk om vanaf het centrum van Franschhoek te vertrekken met een shuttle voor een kleine meerprijs.

Groot drakenstein opstap punt voor de wijn tram

Hoe kom je in Franschhoek?

Franschhoek, gelegen op een kwartiertje rijden van Stellenbosch, bevindt zich in het hart van de Zuid-Afrikaanse wijnregio. Het is eenvoudig bereikbaar vanuit Kaapstad en de luchthaven van Kaapstad. Het centrum van Franschhoek is binnen anderhalf uur rijden te bereiken. Het is sterk aan te raden om een huurauto te nemen bij een bezoek aan Zuid-Afrika, aangezien het openbaar vervoer onregelmatig rijdt en een auto essentieel is, wij hebben zeer goede ervaringen met Sunny Cars

Nog leuker is het natuurlijk om in Franschhoek te verblijven, bijvoorbeeld bij Fleur du Soleil , Maison Cabrière of Franschhoek Country Cottages (hier verbleven wij zelf, met zebra’s in de “tuin”!).

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close