Reisverslag Basel

Deel met vrienden en familie

Basel. Niet een stad waar je zo snel heen zal gaan waarschijnlijk. Door middel van een verrassingsvakantie via srprs.me kwamen we hier met z’n vieren terecht. Totaal zonder verwachtingen en niet beperkt door enige kennis van de stad begonnen we aan dit weekend. Nieuwsgierig hoe we het ervaren hebben?

Dag I

De wekker gaat vroeg, wat mij betreft veel te vroeg. Om half zes worden we opgehaald. Ik wil voor die tijd nog douchen en de laatste spullen in mijn handbagage stoppen, dus ik weet dat ik nu toch echt mijn warme bed moet verlaten. Eugh geen zin, te moe, te verkouden… Even schiet het door mijn hoofd of ik niet beter thuis kan blijven, ik check mijn temperatuur nog even en zie dat ik geen verhoging meer heb. Gaan met die banaan!

Nog steeds in het ongewisse waar we heen zullen vliegen, pak ik mijn tas in. Hoeveel tijdschriften neem ik mee? Zou een boek nodig zijn of is dat alleen maar balast? De vlucht zal tussen de 1 en 6 uur in beslag nemen en dat maakt nogal een verschil. Ik pak in ieder geval genoeg neuspray, keeltabletten, dropjes en pijnstillers in.

Bazel? Basel?

Op schiphol aangekomen is het dan eindelijk tijd om onze kraskaart open te krassen en onze bestemming te onthullen. Het is Bazel geworden.. Bazel? Verbaasd (verbazeld?) kijken we elkaar aan. We weten eigenlijk allemaal vrij weinig van Bazel, behalve dat het in Zwitserland ligt. Zürich was ook super leuk, dus waarom zou Bazel dit niet ook zijn? Het is in ieder geval een locatie waar we zelf niet zo snel op gekomen zouden zijn, dus dat deel is al geslaagd!
Basel reisverslag srprs me verrasssings vakantie

 

Normaal gesproken vind ik vliegen heel erg leuk. Tijdens lange vluchten slaap ik meestal een groot deel, maar van een korte vlucht kan ik altijd goed genieten. Boekje lezen, kletsen en vooral lekker naar buiten turen. Dit keer helaas niet… ik heb waarschijnlijk een voorhoofdsholteonstekening en dan is het landen en stijgen echt geen pretje. De halve grieperigheid en keelpijn helpen ook niet mee. Ik hou mezelf maar voor dat het maar een korte vlucht is en er ergere dingen in het leven zijn.

Het vliegveld van Bazel is bijzonder, het heeft namelijk 3 uitgangen voor drie verschillende landen. Eentje voor Zwitserland, een voor Frankrijk en een voor Duitsland. Nooit geweten; we zijn net pas geland en hebben nu al wat geleerd. En dat allemaal zonder voorbereiding. We gokken er maar gewoon op dat we de uitgang van Zwitserland moeten hebben.

Ohja, Zwitsers hebben eigen geld

Even geld pinnen, want aan onze euro’s hebben we hier natuurlijk niets. We besluiten dat we gewoon de eerste de beste bus pakken naar het centrum van de stad en daar ergens rustig gaan zitten. Dan kijken we daarna wel waar ons hotel zit en hoe we daar kunnen komen.
Reisverslag Basel Zwitsersgeld
Reisverslag Basel Kaart van Basel Bazel

Het is pas 11.00 uur, maar we hebben allemaal best wel trek. Niet zo gek gezien onze vroege ochtend. We strijken neer in iets dat open is en bekijken de menu kaart. Hmm flammkuchen, daar heb ik wel trek in, vooral die met tartaar spreekt me aan. De prijs: 26 Zwitsere Franken. “Jongens, wat is eigenlijk de koers van de Zwitserse Frank?”. Niemand heeft een idee, dus het wordt snel even uitgezocht… slik, die is dus bijna gelijk aan de Euro. De flammkuchen komt dus uit op ongeveer 25 euro en een colaatje op bijna 5 Euro. Ach, we zitten vast op een hele dure plek op het moment, de rest zal wel mee vallen. Een paar uur later komen we erachter dat dit een schrale illusie is: dit gaat een duur weekendje worden. Na een diepe zucht probeer ik het van me af te laten glijden, er is toch niets meer aan te doen. Zoals Taylor Swift zingt “Shake it off! Shake it off!”.

Bij het hotel aangekomen besluiten we eerst even een uurtje te gaan liggen, maar dat uurtje wordt al snel een paar uur. Gelukkig hebben we geen plannen of een checklist en geeft het dus ook helemaal niet dat we wat uren “kwijt” zijn aan slapen!

Na wat research vinden we een Mexicaans restaurant: Papa Joe’s. Een goede “budget” optie. Tussen aanhalingstekens, want met 4 hoofdgerechten, 2 cocktails, 1 biertje en een fris komen we alsnog op 170 euro uit. Achja, we hebben ons er inmiddels al bij neergelegd dat het een duurder weekend zal worden dan we dachten. Het voelt toch een beetje raar, alsof we weer studenten zijn met een krapper budget.

Na het avondeten is het weer opgeknapt en besluiten we een wandeling te maken door de Altstadt van Basel. Dit deel van de stad is flink oud en echt super goed onderhouden. Gelukkig kost niet alles geld!

Dag II

Meestal slaan we tijdens een citytrip het ontbijt in het hotel over; of je moet er (te) vroeg voor op, of het is echt niet de moeite waard en kun je in de stad veel lekkerder en leuker eten. Deze keer besluiten we ons echter lekker te goed te doen aan het ontbijt en onze buikje goed rond te eten. Zit dat er tenminste weer in en hebben we een mooie basis om de dag mee te beginnen.

Pikachu?
Reisverslag Basel

Het valt ons op dat om ons heen steeds meer mensen verkleed zijn. We spotten iemand met een spiderman pak aan, iemand verkleed als een Ewok uit Star Wars en nog wat anders. Al snel wordt duidelijk waar deze mensen heen gaan. De Basel Fantasy beurs vindt plaats vlak bij ons hotel en is zo te zien super populair. Heel leuk om als buitenstaander naar te kijken. Sommigen hebben er echt veel werk van gemaakt en zien er indrukwekkend uit. Anderen, tja, wat zal ik er van zeggen: “Het idee is leuk, maar de uitvoering….”. Vooral de Pikachu onesie is erg populair!

Ik kan mijn reisgenoten niet overtuigen binnen een kijkje te nemen.. Ik heb ze beloofd mee te nemen naar een mooi park, dus we vervolgen onze reis. Het park overtreft onze verwachtingen! We verwachtten een soort van grote kinderboerderij, helemaal omdat de toegang gratis is! Het park heeft echter naast de standaard kippen, geiten en cavia’s ook lynxen, zwijnen en super schattige aapjes. Heerlijk om je een paar uur te vermaken.

We plakken er nog een bezoek aan de Munster van Bazel aan vast: zo hebben we ook nog wat cultureels gedaan op onze trip. Erasmus, die toen hij nog leefde regelmatig in Bazel te vinden was,  schijnt hier begraven te liggen. Dat je het even weet.
Reisverslag Basel Zwitserland Reisverslag Basel Zwitserland Reisverslag Basel Zwitserland

Basel reisverslag relaxen aan de Rijn

Na al dat cultureel geweld was het, ja je raad het niet, tijd om weer even te ontspannen. Ditmaal heerlijk aan de oever van de Rijn. Lekker in het zonnetje, dat al snel te warm blijkt te zijn. Zodra we naar een schaduwplek verkassen, komen de wolken opzetten en is het weer te fris. We besluiten terug te gaan naar ons hotel en voor het avondeten nog even een uurtje op bed te gaan liggen. Je zou bijna denken dat we een stel bejaarden zijn, maar we zijn gewoon allemaal niet zo fit.

Dag III

Vandaag vertrekken we alweer.. na het ontbijt pakken we de koffertjes in en checken we uit. Het is zonnig weer en we besluiten te gaan kijken naar het pontje dat over de Rijn vaart. Onderweg worden we nog verrast door een hardloop wedstrijd. Altijd leuk als je dit soort dingen onverwacht tegenkomt in een voor jou vreemde stad. Onze aandacht gaat echter veel meer uit naar de boten die zich een weg tegen de stroming in proberen te banen. Wat een kracht komt daarbij kijken! De boten stroom afwaarts hebben het duidelijk makkelijker!
Reisverslag Basel Zwitserland Reisverslag Basel Zwitserland Reisverslag Basel Zwitserland

We hebben ons oog laten vallen op het pontje dat je voor een kleine vergoeding naar de overkant van de Rijn brengt. Je kunt natuurlijk ook gewoon de brug nemen, maar zeg nou zelf, een bootje is toch net even wat leuker. Het is ook nog eens heerlijk weer en met de zon op onze bolletjes stappen we in. Verbaasd kijken we toe hoe het bootje gebruik maakt van de stroming om zich zijwaarts over de rivier te verplaatsen. Het bootje is inderdaad leuk, maar het is ook zo weer voorbij. Oké, wat gaan we nu doen?

De rest van de dag brengen we door bij de uitgestorven(!) Markthalle en later bij de Kaserne op een terras met heerlijke bankjes en lummelen we wat rond. Het is lekker weer en we zijn allemaal lui! Omdat we geen plan hebben, voelt dit heerlijk. Lazy Sunday in Bazel.

Reisverslag Basel ZwitserlandReisverslag Basel ZwitserlandReisverslag Basel Zwitserland

En weer terug

Op het vliegveld verbazen we ons over het (al dan niet ergelijke) gedrag van mensen. We ergeren ons met z’n allen aan een dame (nou ja, een dame kun je het niet echt noemen) die luid smakkend een zak chips aan het weg kanen is met haar mond open. Stiekem hebben we wat schadenfreude (vermaak om andersmans leed) om mensen die uit de rij worden gepikt, omdat ze stiekem meer dan één stuk handbagage hebben. De koffers gaan open en vervolgens is het flink proppen geblazen om alles bij elkaar te krijgen. Ach ja, de regels waren toch duidelijk? 😀 hihi.

In de rij naar het vliegtuig worden er grapjes gemaakt over het feit dat ik ALTIJD bij het raam zit. Dat valt heus wel mee en ik hoef heus niet altijd bij het raam te zitten. Vandaag dus niet. Als we allemaal goed en wel in het vliegtuig zitten, komt de steward naar me toe gelopen. De plekken bij de nooduitgang zijn nog vrij en of ik misschien de taak van de nooduitgang op mij wil nemen? YES baby! Dat doe ik wel even. Ik stroop mijn mouwen op, klip de gesp van mijn seat belt los en vlieg op. Die plek is voor mij!  Ik krijg de noodprocedure uitgelegd, waar ik, ondanks dat ik er al mee bekend ben, toch aandachtig naar luister. Ik krijg de vraag of ik nog steeds bij de nooduitgang wil zitten, nu duidelijk is wat de taak inhoudt. Natuurlijk! Als er wat gebeurt ben ik al eerste buiten!

Geen huilende baby, maar een zeehond
Basel reisverslag vliegen naar bAsel

Extra beenruimte en jawel, een plek bij de raam. Haha, heb ik het toch weer voor elkaar. Ik ga er lekker voor zitten en geniet van de reis. Tot het landen…. mijn keel, neus en hoofd werken niet meer mee en ik blaf als een wilde zeehond alles bij elkaar. Dropjes, neusspray, water, Strepsils… niets lijkt helpen. Ik weet gewoon niet hoe ik moet stoppen. Sorry mensen, maar ach, het had erger gekund, ik had ook een huilende baby kunnen zijn.

Moe van het weekend komen we thuis aan. Direct tandenpoetsen en naar bed. Het is inmiddels alweer 23:00 uur en morgen gaat de wekker weer vroeg. Die koffer komt morgen wel. Of, als ik eerlijk ben: ergens volgende week.

Onze conclusie: Bazel is een prachtige historische stad waar je heerlijk een lang weekend kunt vertoeven, maar qua prijzen waren wij er een half jaar te laat. Misschien weer een keer als de koers voor ons wat gunstiger is.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close