Met de boot naar Klein Curaçao

Deel met vrienden en familie

Klein Curaçao heeft het mooiste én langste strand van het Caribische eiland. Tel daar nog eens bij op dat het vaak heerlijk rustig is en de zee nog blauwer dan blauw is, en je weet dat een bezoek aan het kleine eiland op je bucketlist moet!

Met de boot naar Klein Curaçao

Waar ligt Klein Curaçao?

Klein Curaçao, ook wel liefkozend ‘Klein’ genoemd, ligt ongeveer 10 kilometer voor de kust van Curaçao. Het eiland doet zijn naam eer aan, want het is met 1,7 vierkante kilometer piepklein. Op het rotsachtige eiland vind je, behalve prachtige witte stranden, een paar vissershutjes, een verlaten vuurtoren en meerdere scheepswrakken.

aankomst Klein Curaçao
strand klein
kind op schouders op strand

Het kleine eiland had op oudere kaarten de Indiaanse naam Isla Nicula of de Spaanse naam Adícora. Het eiland heeft een rijke geschiedenis: zo werd er door natives uit de prehistorische tijd al op schildpadden gejaagd en werden er een tijdlang schapen en paarden gehouden. Zieke slaven uit Afrika werden hier in quarantaine gezet, alvorens deze naar Curaçao werden vervoerd. Restanten van het quarantainegebouw bevinden zich aan de noordwestkust.

Scheepswrakken

Klein is een eiland dat lastig te zien is, omdat het nogal plat is en laag ligt en daardoor stranden er regelmatig schepen. Door de sterke stroming en harde wind die hier bijna standaard waait is het ondanks moderne apparatuur nog steeds een moeilijk eiland om omheen te manoeuvreren.

Het bekendste en meest in het oog springende scheepswrak is de olietanker Maria Bianca Guidesmen. In de loop der tijd is het schip compleet verroest. Daarnaast is inmiddels een groot deel door zeestormen weggeslagen. Aan de ene kant heeft het iets moois, maar aan de andere kant ook iets spookachtigs en griezeligs.

Scheepswrak klein Curuçao
Maria Bianca Guidesmen

Het voelt totaal overbodig om erover te beginnen, maar schijnbaar lijkt het sommige mensen toch een goed idee: het is levensgevaarlijk om op de olietanker te klimmen of er in te gaan. Door alle roest kun je zo door de bodem heen zakken en je open halen aan scherpe randen. Levensgevaarlijk en echt niet die foto of Reel voor Insta of TikTok waard!

De vuurtoren

Op het eiland vind je twee vuurtorens. Of nou ja, van de Prins Hendriktoren is vrijwel niets meer over behalve wat stapels stenen. In 1913 werd de toren herbouwd en deze kun je nu bezichtigen. Door het gebruik van moderne navigatiemiddelen leek de noodzaak van een vuurtoren verdwenen. Schepen bleven echter in de problemen komen en in 2008 werd, ondanks de staat van het gebouw, een led-installatie in de toren aangebracht.

vuurtoren klein curacao
weg naar vuurtoren op klein

De vuurtoren van Klein Curaçao geeft het eiland, samen met het grote scheepswrak, haar iconische uiterlijk. In en rond de vuurtoren kun je mooi foto’s maken. Je kunt zelfs helemaal naar boven lopen met de nieuw geplaatste trap. Het is wel aan te raden om dit ‘s ochtends te doen, want ‘s middags kan het erg warm worden en dan dobber je waarschijnlijk liever in het water!

uitzicht vuurtoren Klein Curacao
vuurtoren en resten eerste vuurtoren

Aanbieders dagtrip naar Klein Curaçao

Er gaan verschillende boten naar Klein Curaçao, hier een greep:

 • The Mermaid – vanaf $120, inclusief gebruik van het grote strandhuis met veel schaduwplekken, strand- en ligstoelen. Daarnaast krijg je ook een ontbijt, BBQ, fris en water. Bier en wijn zijn te koop tegen bijbetaling. De boot doet een beetje denken aan een rivierboot: beetje suffig, maar wel heel stabiel.
 • Miss Ann (onze keuze, later meer) – vanaf $115, groot nieuw jacht, strandhuis, ontbijt, BBQ lunch, snorkeltrip, rum punch happy hour op de terugweg. Tegen extra betaling is het mogelijk om te duiken en je te laten masseren!
 • Blue Finn – vanaf $110/120 (motorboot/catamaran) inclusief BBQ lunch, premium open bar en het gebruik van een snorkelset.
 • Powerboat – vanaf $ 135, het snelst kom je op Klein Curaçao met een powerboat. In 45 minuten schiet je over het water van eiland naar eiland. Niet heel geschikt voor kleine kinderen. Inclusief lunch, water, bier, wijn, snorkelset.
 • Topcat – rond de 120 euro met openbar een groot zonnedek.

Alle boottrips vertrekken vrij vroeg in de ochtend, dus het is handig om je trip naar Klein Curaçao aan het begin van je vakantie boeken, dan heb je nog wat profijt van je jetlag!

Miss Ann Boattrips

Hoewel er genoeg goede keuze is gingen wij voor Miss Ann, die met een grote, nieuwe en snelle boot in een uur naar Klein varen. Zelf word ik snel zeeziek en een snelle, maar stabiele boot, heeft mijn voorkeur. Daarnaast vond ik het wel zo’n fijn idee dat er een beachhouse is en ze veel schaduwplekjes hebben, zeker omdat wij met onze peuter van 2 gingen.

strandhuis klein curacao miss ann
boot van miss ann boat trips Curaçao

Het strandhuis bleek inderdaad heel fijn. Zo lunch je bijvoorbeeld lekker uit de zon. Op dit moment zijn ze samen met de Mermaid de enige die dit op het eiland hebben. Wel zo fijn om lekker in de schaduw te kunnen zitten, als je een hele dag op het eiland bent. Daarnaast kun je ook massages bijboeken, echt een aanrader. Mijn massage was fantastisch en met 30 minuten veel te kort. Volgende keer zou ik 2 uur boeken 😉

Miss ann
familie flying foodie op de boot

Wel is het goed om te weten dat het schip van Miss Ann niet helemaal tot de kust van het eiland komt. Je moet nog een klein stukje in een rubberen boot. Tijdens onze trip kreeg niemand, ook niet de kleine kinderen, een zwemvest om voor deze tocht. Wij hebben er dus zelf voor gekozen om onze peuter zijn Puddle Jumper aan te doen. Dit is natuurlijk geen zwemvest, maar het leek ons veiliger dan helemaal niets.

Handig om mee te nemen

Vergeet vooral niet om de volgende items mee te nemen als je naar Klein Curaçao gaat:

 • Strandlakens en zonnebrand
 • Zwemkleding en een zonnebril
 • Camera
 • Cash
 • Pillen tegen zeeziekte
 • en voor de kleintjes een Puddle Jumper of ander zwemvest.

Afhankelijk van met wie je reist kan het handig zijn om snorkelspullen mee te nemen en goed te ontbijten om de kans op zeeziekte te verminderen; de zee kan nogal onrustig zijn.

Meer Curaçao Inspiratie

Als je dit artikel leest is de kans groot dat je nieuwsgierig bent naar meer informatie over vakantie op Curaçao. Komt dat goed uit! We hebben nog veel meer leuke artikelen met tips voor je! Kijk bijvoorbeeld eens bij:

Trips Klein Curaçao 

Tips en tricks voor Klein curaçao

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close