Mijn ervaringen met Airbnb

Ervaringen met airbnb
Regelmatig word ik gevraagd naar mijn ervaringen met Airbnb. Inmiddels heb ik al 10x een overnachting geboekt via Airbnb in acht verschillende steden. Het leek mij een leuk idee om mijn ervaringen met jullie te delen! Zo kwam ik onder andere middenin de rellen van het Taximplein in Instanbul terecht, werd ik vertroeteld in Londen en ging ik op Bali van de grootste teleurstelling naar misschien wel de beste Airbnb ervaring ooit! Nieuwsgierig geworden?

Eerder schreef ik al een post: Boeken bij Airbnb; durf jij het al? Mocht je nog niet helemaal bekend zijn met Airbnb is het misschien leuk om die post eerst te lezen.  Daarin leg ik uit wat Airbnb precies is en geef ik je een aantal tips voor het boeken van een overnachting met Airbnb.

De eerste keer Airbnb: Istanbul juni 2013
Airbnb ervaring Istanboel Airbnb ervaring Istanbul

Airbnb had ik al een tijdje op het oog: ik was er super nieuwsgierig naar, maar ik durfde nog niet echt. Bang voor het onbekende denk ik en het feit dat mijn favoriete reisbuddy ook niet erg enthousiast was hielp natuurlijk ook niet mee (inmiddels is hij helemaal om hoor!). In juni 2013 was het dan eindelijk zover: we gingen naar Istanbul en durfde de gok te wagen en via Airbnb te boeken. Super spannend natuurlijk! We vonden een kamer vlakbij het Taximplein. Nog niet wetende dat dit misschien wel één van onze meest bijzondere en leerzame reizen ooit zal worden. Het hele verhaal kuan je hier lezen: Reisverslag Istanbul.

Het was ondanks alles een fijne ervaring met Airbnb. De communicatie met de host was persoonlijk, prettig en snel. De kamer precies zoals verwacht en het was gewoon heel erg fijn om in zulke roerige tijden te kunnen communiceren met iemand die beter weet hoe het zit en de lokale taal spreekt.

Bangkok – augustus 2013
Airbnb ervaring Bangkok Thailand Airbnb ervaring Thailand Bangkok

In 2013 was voor mij na acht jaar (!!) eindelijk weer het moment aan gekomen om naar Thailand te vertrekken. Net zoals de vorige keer besloot ik alleen een kamer te boeken voor de eerste twee nachten en vervolgens wel verder te zien.

Het was mij vrij duidelijk wat ik wilde. Een appartement of kamer die schoon genoeg is (liever geen hol vol kakkerlakken) en ik wilde in de buurt van de boot en skytrain zitten, zodat ik Arthur makkelijk mijn favoriete plekjes in de stad zou kunnen laten zien. We vonden het Bangrak House van Mac en Noi. Hun beschrijving deed me vermoeden dat het meer een soort van hostel was dan dat je echt bij iemand thuis zit en bij aankomst bleek dit ook het geval te zijn. Zelf vond ik dit niet erg 🙂

Naast hun Airbnb kamers, hebben ze ook nog een restaurant/bar waar we heerlijke passion fruit cocktails hebben gedronken, terwijl Mac ons tips gaf over Bangkok. De meeste kende ik allang en sommigen waren wat dubieus (Soi Cowboy hoef ik zelf niet echt heen bijvoorbeeld), maar we vonden het onbeleefd om zijn goed bedoelde hulp af te wijzen.

Parijs – december 2013
Airbnb ervaring Parijs 2 Airbnb ervaring Parijs

In Parijs huurden we een schattig klein appartementje van Yann vlakbij de Sacre Coeur. We hadden alleen contact via de mail. Hoe kwamen het appartement dan in? We kregen de code van de gemeenschappelijke deur en de sleutel van het appartement zelf lag onder de deurmat. Easy Peasy. Heerlijk appartement op een voor ons perfecte locatie.

Londen – januari 2014
Airbnb ervaring Londen 2 Airbnb ervaring Londen 2

Londen is nog zo’n stad. Echt een favoriet van mij, maar de hotels zijn echt heel erg duur. De keer ervoor hadden we weer eens veel geld betaald voor een shabby kamer, een inimini badkamer en veel geluidsoverlast. Dit keer besloten we het anders aan te pakken en via Airbnb opzoek te gaan naar iets leuks. We zagen een mooi verbouwd pakhuis in Shoreditch, maar dat bleek helaas al weg te zijn.

Daarna vonden we een kamer bij Diane super dicht in de buurt van The Shard en The Borough Market. Diane bleek ook nog eens een super gezellige dame te zijn: we dronken heerlijke kopjes thee bij haar in de keuken, terwijl we gezellig kletste over Londen. We voelde ons helemaal op ons gemak. Na ons verblijf hebben we nog wat gemaild, over hoe ons etentje bij Jamie Oliver’s restaurant was bevallen :).

Tokio – mei 2014
Airbnb ervaring Tokio

De hele reis naar Tokio was nogal een opwelling. We zouden naar Seoul gaan voor een city trip, maar tijdens het boeken kwamen we erachter dat het net zoveel geld kost om via Tokio terug reizen als via Seoul. Dan maar een paar dagen Tokio proberen, als het leuk is gaan we nog een keer terug!

Mede omdat we maar zo’n korte tijd hadden, wilden we iets dat lekker centraal lag ten opzichte van de buurten die we wilden bezoeken. We hebben nog gedacht aan een capsule hotel, maar als je met ze tweeën reist is dit niet echt goedkoop (en dat is het idee achter zo’n mini capsule) en mannen en vrouwen slapen apart. Niet echt gezellig. Gelukkig vonden we een prachtige kamer vlakbij het Harajuku station. De eigenaar kwam wel extreem nukkig over via de digitale communicatie, maar dat zijn we wel gewend in Azië… Het is gewoon een taal dingetje, want wat bleek? In het echt was het een super lieve meid.

De kamer zelf was heerlijk ruim, zeker voor Japanse standaarden en voor maar 43 euro per nacht! Dankzij de gedetailleerde beschrijving die we van Lily hadden gekregen, konden we appartement super makkelijk vinden. Schoentjes uit bij de deur, zoals dat overal gebeurt in Azië. Het enige vreemde was dat de deur gesloten werd door middel van een hangslot en die moest je erop doen als je de laatste was die binnen kwam, of die weg ging… Maar hoe je dan precies moest weten of je de laatste was?

Berlijn juni 2014 – Een echt bijzonder appartement
Airbnb ervaring Berlijn 2014 Airbnb ervaring Berlijn 2014 Airbnb ervaring Berlijn 2014

In 2014 hadden we iets bijzonders te vieren en ter ere daarvan besloten we geen feest te geven, maar met een klein groepje (11 in totaal) naar Berlijn te vertrekken. Het liefst wilde ik met z’n allen in één appartement, maar mijn wensenlijstje was daarmee nog niet klaar! Ik wilde een mooi en bijzonder appartement, waar minimaal 11 personen in zouden passen, centraal gelegen, in de buurt van onze favoriete Berlijnse clubs en oh ja, natuurlijk (haha!) ook nog wel een beetje betaalbaar. Tjah, ga daar maar eens aan staan.

Mijn oog viel op het appartement van de kunstzinnige Clara en haar zus. Dit was perfect! Het voldeed aan al onze wensen!! Echt allemaal. Nooit in mijn wildste dromen had ik durven hopen een appartement te kunnen vinden dat al onze checkboxjes zou aftikken. En wat zag het er bijzonder uit. Vol enthousiasme liet ik het appartement aan Arthur zien en uiteraard was hij ook direct enthousiast; hoe kon het ook anders? Maar ik moest nog even wachten met reserveren! De uitnodigingen waren nog niet verstuurd en het was nog niet helemaal zeker hoeveel mensen we zouden meenemen en of het wel precies die datum zou worden.

Toen het eindelijk zover was en we wilden reserveren, was het appartement weg! Ik kon het niet meer vinden. Waarschijnlijk verhuurd of tijdelijk door de verhuurder van Airbnb gehaald. Ik kan niet beschrijven hoe teleurgesteld ik was. Ik moest opzoek naar iets anders, maar niets voldeed zo goed als dit appartement. Ze waren allemaal verder weg van het centrum en zeker minder mooi en bijzonder. De teleurstelling was waanzinnig, maar dat heb je nou eenmaal met Airbnb: alle locaties zijn uniek. Van datum wisselen was ook niet meer mogelijk.

Hoe het gebeurd is weet ik niet meer, maar plots was het appartement weer beschikbaar (ik leefde een beetje in een roes in die periode) en we hebben meteen een bericht gestuurd naar Clara. Gelukkig wilde ze ons hosten en konden we het van ons lijstje afstrepen. Aangekomen in Berlijn bleek het appartement nog mooier en bijzonderder dan we van tevoren hadden kunnen bedenken!

Bali november 2014 – van teleurstelling naar wow!!
slechte Airbnb ervaring Bali

Op Bali had ik de eerste vervelende ervaring met Airbnb, je kan het uitgebreide verhaal lezen in mijn Bali  reisverslag deel 1. Maar in het kort kwam het erop neer dat het allemaal wat minder mooi en schoon was dan op de plaatjes. De grootste teleurstelling was echter de locatie, die in werkelijkheid niet overeen kwam met de advertentie. We hebben ons lesje geleerd en kiezen nooit meer voor een Airbnb advertentie zonder reviews: dat laten we maar aan anderen over.

Bali Seminyak Droom accomendatie verblijf vila zwembad

Aan het einde van onze reis durven we toch weer Airbnb te gebruiken op Bali. We kunnen op Airbnb namelijk veel meer mooie en leuke appartementjes vinden voor een betaalbare prijs, dan ergens anders. Dit keer treffen we wat ons betreft de Airbnb jackpot. Alles is perfect en zoals beschreven. Een zwembad waar je vanuit de slaapkamer en woonkamer in kunt plonzen. Geweldige slaapkamers en (twee!) buiten-badkamers maken het helemaal af. Om het verhaal nog mooier te maken: het appartement lag ook nog eens middenin het bruisende centrum van Seminyak, met alle leuke hotspots die het heeft te bieden op loopafstand.

Antwerpen – december 2014
Airbnb ervaring Antwerpen 2 Airbnb ervaring Antwerpen 2

Normaal gesproken brengen we beiden kerstdagen door met familie, maar dit jaar liep het anders. We besloten om meteen van de kans gebruik te maken en een lang weekend naar Antwerpen te vertrekken. We vonden het leuke appartement van Frank en Elke in Antwerpen Noord. Ideaal als je met de auto naar Antwerpen gaat. Het appartement was precies zoals verwacht, met allemaal super leuke restaurants in dezelfde straat. Het Felixpakhuis en Balls & Glory zaten letterlijk een paar deuren verder. Het was zo heerlijk stil en donker in de slaapkamer dat we, ondanks dat we al om 22:00 naar bed gingen, pas om 14:00 (!) uit bed kwamen. Als we nog eens naar Antwerpen gaan, zou ik zeker overwegen hier weer te boeken.

Berlijn airbnb – juli 2015
Airbnb ervaring Berlijn Airbnb ervaring Berlijn

Als het even kan gaan we niet op vakantie in de zomervakantie, maar dit jaar krijgen we op 1 september de sleutel van ons nieuwe huis en we wilden er voor die tijd nog echt even uit. Onze keuze valt op Berlijn: een goede afstand om te rijden en we zijn er al twee keer eerder geweest en kennen de stad nu wel een beetje. Eigenlijk denken we er deze keer niet eens aan om voor een hotel te kijken, we kijken alleen op Airbnb.

Ik zoek een paar leuke kamers uit, maar we vergeten direct te boeken en ze zijn een week later alweer weg. Gelukkig is er nog genoeg leuks te vinden. We vinden de kamer van de super vriendelijke Belle. De kamer is weer precies zoals beschreven en zij is ook nog eens erg blij dat wij de kamer netjes en schoon achter laten. Lijkt ons niet meer dan normaal.

Bron alle kamer foto’s: Airbnb.nl

Dit waren al mijn ervaringen met Airbnb tot nu toe. Ik hoop dat je het leuk vond om ze te lezen. Zelf ben ik meer dan tevreden over Airbnb en is het altijd mijn eerste optie waar ik naar kijk als ik opzoek ben naar een verblijfplaats. Pas als ik hier niets vind, kijk ik verder!

Ben je van plan binnenkort voor het eerst gebruik te maken van Airbnb? Dan heb je geluk, via deze link krijg je 23 euro Airbnb tegoed gratis! Dat is dus 23 euro korting op je eerste verblijf!

6 Comments

  • Judith | myfoodblog.nl schreef:

    Wat leuk om zo al je AirBnB ervaringen te lezen. Ik heb er al wel vask op gekeken maar nog nooit daadwerkelijk geboekt. We willen volgend jaar weer naar NY dus dan is het sowieso een goede optie!

  • Naomi in Wonderland schreef:

    Wat een prachtige locaties heb jij al gevonden! Ik heb airbnb nu al twee keer gebruikt en ik ga het zeker verder blijven gebruiken maar zo’n pareltjes ben ik nog niet tegengekomen! Leuk hoor!

  • tineke schreef:

    Wat een prachtige locaties! Lijkt me heel bijzonder op deze manier te reizen 🙂

  • Wilma schreef:

    Ik heb afgelopen zomer in Italië gebruik gemaakt van Airbnb. Samen met mijn zoon trok ik rond in de streek Puglia. We hebben in 14 dagen 6 verschillende kamers, appartement of huizen gehad en dat was erg tof. Makkelijk te boeken onderweg maar lees altijd wat de andere mensen er van vonden.
    Ik kan het zeker aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *