Europa-Park

Deel met vrienden en familie

Ken jij Europa-Park al? Grote kans van niet, wat super zonde is, want het is niet voor niets uitgekozen tot het beste pretpark van de wereld! En je kunt er ook nog eens heel lekker eten, wat niet onbelangrijk is. Deze foodie neemt jullie mee op reis!

Wat is Europa-Park?

Europa-Park is het grootste pretpark van Duitsland en al meerdere keren uitverkozen tot beste pretpark van de wereld. Het park biedt meer dan 100 attracties en shows, waaronder achtbanen, waterattracties en live-entertainment. Het thema van het park is Europa, met verschillende themagebieden die verschillende Europese landen vertegenwoordigen. Europa-Park staat bekend om zijn hoge kwaliteit attracties, prachtige thematisering én gastvrijheid. Het trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Het park is opgedeeld in de volgende thema-gebieden:

Europa-park mooie huisjes
 • Duitsland
 • Engeland
 • Frankrijk
 • Griekenland
 • Ierland
 • IJsland
 • Italië
 • Kroatië (nieuw mei 2024)
 • Luxemburg
 • Nederland
 • Oostenrijk (heropening mei 2024)
 • Portugal
 • Rusland
 • Scandinavië
 • Spanje
 • Zwitserland

Naast de gebieden met landen-thema, heeft Europa-Park ook nog de themagebieden Avonturenland, Koninkrijk van de Mimimoys en het Sprookjesbos.

Europa-Park is nog niet zo heel erg bekend in Nederland, slechts 6% van de bezoekers komt uit de Benelux. Dat is eigenlijk ontzettend zonde, wellicht dat je het na het lezen van dit artikel met mij eens bent!

Samen in bootje in pretpark
Europa uitzicht vanuit monorail op foodtrack restaurant

Geschiedenis van het park

Europa-Park is het trotse familiebedrijf van de Mack-familie uit Zuid-Duitsland, die een rijke geschiedenis heeft in de wereld van kermis- en parkattracties. Hun vakmanschap begon al in 1780, met de bouw van kermiswoonwagens en breidde zich uit naar circuswagens vanaf 1880. In 1921 creëerden ze hun eerste achtbaan en in 1975 openden ze Europa-Park als een plek om hun eigen creaties te presenteren. In die beginjaren waren de Alpenexpress Enzian-achtbaan en de boomstammen-wildwaterbaan de absolute hoogtepunten. De populariteit van het park groeide snel, waardoor de familie steeds meer attracties kon toevoegen, vaak afkomstig van hun eigen bedrijf, Mack Rides.

Spaans thema gebied Europa-Park
Put deksel van de Mack familie

Mocht je nu denken, oké, waarom is dit belangrijk? Deze geschiedenis, en het feit dat Mack nog steeds attracties maakt voor parken, zorgt voor een park vol kwalitatieve attracties. Het is ook dé plek waar je als eerste kennis kan maken met de nieuwste innovaties; een soort showroom dus. Bijvoorbeeld de virtual reality ervaring op achtbanen werd voor het eerst in Europa-Park toegepast. Je draagt dan in de achtbaan een speciale bril en bevindt je in een andere wereld, terwijl je tegelijkertijd de wind, G-krachten en bewegingen van een echte achtbaan ondergaat.

Attracties 

Het Europa-Park heeft meer dan 100 attracties, waarvan 14 achtbanen. Echt voor iedereen wat wils en alles is mooi aangekleed. Geen kale attracties. Ter vergelijking: de Efteling heeft er 62 (inclusief het Sprookjesbos) waarvan 8 achtbanen.

De attracties variëren van rustige bootritjes tot wervelende achtbanen, zoals de Wodan, Blue Fire en de CanCan Coaster. Mijn persoonlijke favoriet is de Poseidon, wat een combinatie is tussen een achtbaan en waterbaan.

poseidon europa park waterachtbaan
poseidon europa park

Al met al veel te veel om te zien en beleven op één dag, helemaal als je ook nog naar Rulantica wilt, het gigantische zwemparadijs. Wij verbleven dan ook in het prachtige Krønasår hotel. Dit themahotel maakte de ervaring helemaal compleet. Wanneer je in een hotel van Europa-Park verblijft, mag je niet alleen een half uur eerder het park in, je mag ook naar binnen via de speciale hotelingang. Deze ligt aan de andere kant van het park, waardoor je eerder bij andere attracties bent als de andere (dag)gasten. Andere hotels waar dit voor geldt zijn  Castilla Alcazar, El Andaluz , Colosseo, Bell Rock en Santa Isabel. Je kunt er ook kamperen op het Camp Resort!

Voltron Nevera

Nieuw in 2024 is de Voltron Nevera achtbaan. Deze langverwachte ‘stryker’ achtbaan is totaal uniek en vind je (nog) nergens anders in Europa. De achtbaan lanceert je maar liefst vier keer tot 100 km per uur en je gaat zeven keer over de kop. De Voltron heeft ook nog eens met 105 graden de steilste lancering ter wereld! De hele rit duurt meer dan drie minuten! Absoluut uniek.

Voltron Nevera de nieuwste stryker achtbaar in Europa-Park

Je kunt je voorstellen dat deze achtbaan populair is en dat er een rij zal staan. Gelukkig is de wachtruimte super mooi ingericht en heb je genoeg te zien tijdens het wachten.

Je vindt de Voltron Nevera in het nieuwste themagebied van Europa-Park: Kroatië. Hier kun je ook terecht voor heerlijke cevapi, maar misschien moet je die wel pas halen nadat je in de Voltron bent geweest, zodat je niet met een volle maag zeven keer over de kop gaat 😉

Wat is er te doen voor kinderen in Europa-Park?

Europa-Park is geschikt voor alle leeftijden, ook echt voor de kleintjes. Aan de buitenkant van alle attracties kun je op een groot bord goed zien hoe oud en groot ze moeten zijn voor ze erin mogen. In de Europa-Park app kun je dit ook goed zien en deze al aan je favorieten toevoegen.

Kinder attractie voor peuter in Europa-Park
Sprookjespark Duitsland

Op ons eerste bezoek aan het park hadden we een peuter mee die net drie was geworden, met een lengte van iets meer dan 90 cm en er was ontzettend veel voor hem te doen. Zowel attracties waar we als gezin in konden, als waar hij helemaal zelf in kon. In dat laatste geval kon je meelopen, mocht dat nodig zijn. Een aantal van favorieten zijn:

 • Monorail
 • Tractor waarbij je zelf kan “sturen”
 • Bootjes die langs sprookjes varen
 • Kano waarbij je zelf kan pedellen (maar is niet nodig)
 • Edelstenen rondbrengen in een schattig karretje
 • Atlantis Aventure, waarbij je vanuit je karretje met lasers kan schieten

De rijen waren ontzettend kort, we hebben maximaal 4 mensen voor ons gehad bij de kinderattracties, zelfs op een feestdag in Duitsland (1 mei). De kleine man kon dus met gemak een paar keer achter elkaar in een attractie. De meeste attracties voor kleine kindjes vind je in en rond het Sprookjesbos en in Ierland.

zelf een ford besturen
Wat is er te doen voor kinderen in Europa-Park

Daarnaast zijn er ook overal kleine speeltuintjes waar ze even kunnen uitrazen. Vaak is dit heel goed gecombineerd met een grotere attractie, zodat de kleintjes lekker kunnen spelen, terwijl de grotere in de attractie gaan.

Baby Switch en Single Riders lane

Leuk dat er genoeg te doen is voor kleine kinderen, maar hoe doe je dat nou als je zelf ook allebei graag in een achtbaan wilt, waar de kleine nog niet in mag? Daar hebben ze in Europa-Park de “Baby Switch” voor. Hier bij mag je bij de uitgang wachten en zodra je partner klaar is, mag je ruilen en via de achterkant de attractie in.

Spreek bij attracties waarvoor een minimumlengte en -leeftijd geldt samen de eerste medewerker aan op de ‘baby switch’. Terwijl je partner in de rij gaat staan en de attractie beleeft, kun jij bij jullie kind blijven en de wachttijd bijvoorbeeld in de speeltuin overbruggen. Je partner ontvangt een kaart die hij/zij na zijn rit aan jou overhandigt. Jij gaat vervolgens naar de uitgang van de attractie en mag direct instappen zonder een tweede keer in de rij te hoeven staan. (Deze optie is alleen beschikbaar bij de grotere achtbanen).

Arthur rollercoaster ride
Thema decoratie Europa-Park Duitsland

Om het nog sneller te maken mag je als je alleen bent in de single riders lane staan. Deze is op het moment beschikbaar voor de volgende attracties: Arthur, Blue Fire Megacoaster, Eurosat- CanCan Coaster, Voletarium en de Wodan. Voor de single riders lane alleen heb je natuurlijk geen kind nodig 😉 iedereen die alleen wilt rijden mag erin.

Wat neem je mee naar Europa-Park?

Fijne schoenen en laagjes kleding. Net als in elk ander pretpark is het fijn om in Europa-Park lekkere schoenen aan te hebben, waar je makkelijk op kan lopen.

Een bolderkar! In Duitsland is het super normaal om een bolderkar mee te nemen. Wij hebben al een tijdje deze bolderkar en wij zijn echt fan. Je kan er met gemak je jassen en tassen in kwijt en meerdere kindjes, mochten ze moe zijn. Hij is goed en makkelijk opvouwbaar, handig voor in de auto.

Bolderkar meenemen naar Europa-Park
Kinderen in bolderkar in Europa-Park

Paar gezonde snacks. Het eten is helemaal prima in het park, zoals je straks ook zult lezen, de prijs is ook helemaal prima, dus je hoeft niet meerdere maaltijden mee te slepen, maar qua snacks is het uiteraard allemaal niet super gezond. Zelf vind ik het wel lekker om een paar gezonde snacks mee te nemen, zodat je toch nog een beetje balans hebt. Snoepen en snacken mag natuurlijk gewoon als je in een pretpark bent! Denk een appeltje of wat snack-komkommers en een flesje water.

Wat kleingeld. Op de meeste plekken kun je met pin betalen in het pretpark, maar voor een paar losse dingen, zoals de superdroger na de waterachtbaan, of de muntenezel in het sprookjesbos is het handig om wat muntjes in je zak te hebben.

Eten in Europa-Park

Als Flying Foodie moeten we het natuurlijk ook hebben over het eten en drinken in Europa-Park. Ik moet zeggen dat ik echt positief verbaasd was over zowel de kwaliteit, als de prijs van het eten. Meestal valt het mij namelijk erg tegen.

 

@flyingfoodie.nl

Everything I ate and drank for a day in @Europa-Park 🇩🇪 + the prices. Everything was delicious! #europapark #whatiate #traveltok #germany #cost

♬ Confidence (sped up version) – Ocean Alley

Uiteraard is in het park genoeg fastfood verkrijgbaar, maar er zijn daarnaast typische lekkernijen uit de gepresenteerde landen te krijgen, zoals tapas in Spanje, raclette in Zwitserland en poffertjes in Holland. Verder is Europa-Park het eerste en enige park ter wereld met Michelin-sterren: restaurant Ammolite in de vuurtoren van hotel Bell Rock heeft er twee (!). Daarnaast zijn er nog talloze andere eetgelegenheden, waaronder FoodLoop. Dit is een restaurant voor de lekkere ‘track’, waar het eten via een achtbaan met loopings op tafel komt (!).

Eten in pretpark europa-park

De prijzen, zoals bij elk pretpark, liggen hoger dan buiten het park, maar zelf vond ik het wel meevallen. Zo betaalde ik voor een grote pita gyros, met patat en een grote frisdrank €14,90.

Sinds kort werken ze in het park met een statiegeldsysteem (pfand). Je betaalt dan twee euro per beker extra, maar dit geld krijg je gewoon weer terug als je de beker inlevert. Je krijg hier gewoon euro’s voor terug, dus geen muntjes of tegoed, wat je op veel Nederlandse festivals ziet.

Shows

Wij hebben deze keer helaas geen tijd gehad om een show te bekijken, maar de volgende keer ga ik zeker een poging wagen! Er zijn er genoeg en voor ieder wat wils. De shows zijn meestal wel alleen in het Duits of Frans.

Overnachten bij Europa-Park

Europa-Park is door zijn grootte heel erg geschikt om er meerdere dagen in door te brengen. Het park heeft zes eigen themahotels, die allemaal hun eigen beleving geven. 

Alle hotels en bijhorende restaurants zijn ook gewoon toegankelijk voor niet-gasten.

Krønasår hotel
Krønasår brug naar Rulantica

In de buurt vind je nog veel meer hotels. Door de ligging van het park is het heel goed te combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan Straatsburg, het Zwarte Woud of het super schattige Freiburg am Breisgau.

Prijzen en openingstijden

Europa-Park is geopend van maart tot begin januari. In het zomerseizoen van maart tot september is het park dagelijks geopend van 9:00 tot 18:00 en in de winter van 11:00 tot 19:00. Soms zelfs langer. Dagkaartjes gaan vanaf €49 euro voor kinderen en voor 12+ vanaf €57,50

Kinderen tot en met drie jaar mogen gratis naar het park en senioren (60+) krijgen net als kinderen korting. Ter vergelijking, hieronder zie je ook de prijzen van Disneyland Parijs en de Efteling om het vergelijken gemakkelijker te maken:

AttractieparkDagticket (volwassenen)Dagticket (kinderen 4-11 jaar + Senioren 60+)2-dagen ticket (volwassenen)2-dagen ticket (kinderen 4-11 jaar)Hotelovernachting (2 personen)
Europa-Park€55€49€105€89Vanaf €200
Disneyland Parijs€89€83€169€159Vanaf €220
De Efteling€46€42€92€82Vanaf €145
Phantasialand€54€44

Let op dat deze prijzen kunnen variëren afhankelijk van het seizoen en of er kortingen van toepassing zijn. Persoonlijk vind ik dat je bij Europa-Park het meeste waar krijgt voor je geld.

bootjes in europapark
wild water baan

Hoe kom je het beste in Europa-Park?

Europa-park ligt best een stukje van Nederland af, ongeveer 5,5 tot 7 uur rijden. Het beste kom je er met de auto. De parkeerkosten vallen mee (zelf ben ik natuurlijk Amsterdam gewend), je kunt je auto voor 8 Euro per dag kwijt en als je blijft overnachten is het gratis.

Door de lange reistijd besloten wij op zaterdag te vertrekken, zodat we een rustige avond en daarna nog de hele dag in de omgeving (en het Zwarte Woud) hadden, voordat we maandagochtend naar het park gingen. Dit is ontzettend goed bevallen en we hebben direct Zuidwest-Duitsland op de wenslijst gezet voor toekomstige vakanties.

Er zijn verschillende routes te rijden, maar als je het leuk vindt kun je er, door de ligging van het park, een kleine roadtrip van maken en in één reis Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg en zelfs Zwitserland aan doen. Mocht je geen auto tot je beschikking hebben: er gaan ook Flixbussen.

Liever luxe en snel gaan, dan kun je vliegen naar Stuttgart, Frankfurt, Bodensee, Basel, Zurich, Straatsburg, Karlruhe/Baden-Baden en Black Forest Airport Lahr. Die laatste is het dichtste bij. Je kunt vanaf hier verder reizen met de bus of de shuttle, die je direct naar het park rijdt. Of natuurlijk een auto huren.

Conclusie

Europa-Park is een fantastisch park voor alle leeftijden, waar echt veel meer Nederlanders heen zouden moeten gaan. De prijs-kwaliteit verhouding is naar mijn mening veel beter dan wat je krijgt bij Disneyland Parijs.

Wij waren voor ons eerste bezoek uitgenodigd om het park te bezoeken, maar ik zou zelf zeker nog een keer gaan! Zeker als je het kan combineren met een reis naar het Zwarte Woud of het Champagne gebied.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Fantastisch park. Ik zou zeker aanraden om volgende keer ook de shows te doen. Zijn heel afwisselend en een mooie ervaring.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close