Oplichting in Thailand: zo voorkom je de bekende scams

Deel met vrienden en familie

Oplichters zijn gek op toeristen en dat is in Thailand niet anders. Vandaag vertel ik je hoe je de bekende scams kunt herkennen, zodat jij in ieder geval geen slachtoffer wordt. Zo blijft je vakantie in Thailand fantastisch!
De volgende scams ben ik zelf tegengekomen in Thailand. Een goed begin om oplichting in Thailand te voorkomen is door het te herkennen, vriendelijk te lachen en te bedanken met een kort “No, thank you”, om vervolgens door te lopen. Zolang jij rustig en vriendelijk blijft, zal in 98% van de gevallen de Thai dat ook blijven.

Toegangskaartje the grand palace Bangkok

Grand Palace gesloten scam

Aangekomen in de buurt van het Grand Palace word je, terwijl je op zoek bent naar de ingang van het paleis, aangesproken: slecht nieuws, het paleis is vandaag helaas dicht. Natuurlijk kun je wel met hem mee naar een andere tempel. Varianten hierop zijn dat het paleis dicht is voor het gebed. Ook zul je merken dat wanneer je een taxi naar het Grand Palace zoekt vaak gezegd wordt dat het momenteel dicht is, maar dat de chauffeur je in de tussentijd wel vast mee kan nemen naar een andere bezienswaardigheid.

Zo voorkom je de oplichting
The Grand Palace in Bangkok is elke dag open van 8:30 tot 16:00. Het is ook de hele dag door open en nooit gesloten voor gebed. Mocht je al in de buurt zijn, check zelf even bij de ingang of het daadwerkelijk dicht is. Toch bang dat het paleis toevallig dicht is op de dag dat jij wilt gaan? Check het dan van tevoren in je hotel, mits je in een betrouwbaar hotel zit. Zorg dat je gepast gekleed gaat (lees hier meer).

Super goedkope tuktuks

Een goedkope of zelfs gratis TukTuk lijkt op zich geen probleem, maar uiteraard schuilt er hier een addertje onder het gras. Je hoeft alleen maar één of twee stops te maken, bij een winkel… waar je vriendelijke tuktuk driver commissie krijgt. Vaak hoef je uiteindelijk niets te kopen in het winkeltje, maar de druk kan wel behoorlijk opgevoerd worden. Daarbij vind ik het zelf nogal zonde van mijn tijd. Dit is een hele bekende vorm van oplichting in Thailand.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maris ✈ (@flyingfoodie.nl) on

Zo voorkom je de oplichting
Bedank vriendelijk voor deze deal en loop door naar de volgende TukTuk.

Belachelijk dure taxi’s

Na een leuke tijd gehad te hebben ben je toe aan het volgende item op je dagprogramma. Je houdt een taxi aan en informeert naar de prijs. 800 BATH? Op de heenweg heb je 150 betaald en dat was eigenlijk al duurder dan wanneer hij op de meter had gereden. Je probeert af te dingen, te eisen dat ze de meter aanzetten, maar niets helpt. De prijs blijft belachelijk hoog. Dit komt vooral voor in Bangkok, zeker in de buurt van grotere toeristische attracties zoals tempels en paleizen.

Zo voorkom je de oplichting
Maak gebruik van het OV. Simpel. Misschien een beetje spannend als je voor het eerst in Thailand bent, maar het valt allemaal wel mee. Hier vind je meerdere opties en tips en tricks voor openbaar vervoer in Bangkok. Vanaf het Grand Palace is de boot een fantastische (goedkope) optie. Stuk goedkoper dan de taxi en daarnaast zie je meteen weer een ander deel van de stad!

En andere optie is gebruik je maken van een taxi app. Vooral Grab werkt goed in Thailand.

Geen wisselgeld

Lachend wordt er gemeld dat ze helaas geen wisselgeld hebben, dus jammer voor jou. Deze vorm van oplichting in Thailand ben ik het minst tegengekomen de laatste jaren.

Zo voorkom je de oplichting
Zorg dat je niet alleen briefjes van 1000 BAHT in je zak hebt zitten; koop desnoods wat kleins bij een 7/11 om een biljet te breken. Laat je geld zien bij het betalen en geef je geld pas af wanneer de verkoper klaar staat met het wisselgeld. Zo steek je gelijk over.

TukTuk in Bangkok

Bussen / Treinen vol scam

Je komt het station opgelopen en je wordt meteen vriendelijk aangesproken door een behulpzame Thai. Helaas slecht nieuws, alle treinen of bussen zijn totaal volgeboekt. Hoewel het zeker kan gebeuren dat in het hoogseizoen treinen naar toeristische gebieden vol raken, is dit niet de manier om hierover te communiceren. Zeker niet op treinstations.

Zo voorkom je de oplichting
Bedank vriendelijk en loop door naar het officiële verkooppunt. Liever zeker van een treinkaartje? Regel het dan van tevoren online of boek het bij een reisbureau in de stad. Online kun je ervaringen lezen van andere reizigers. Zelf heb ik hele goed ervaringen met 12go Asia.

Huurscooter scam

Je levert je scooter in, volgens jou in dezelfde staat als je hem gehuurd hebt, inclusief de schade en krassen die er al op zaten. De verhuurder vind dat jij moet betalen voor alle schade aan de scooter en dan ook nog eens voor een hoge prijs. Belachelijk! Je gaat toch niet de hoofdprijs betalen voor schade die een ander heeft gemaakt? Alleen één probleem, je hebt je paspoort als borg gegeven.

Zo voorkom je de oplichting
Voorkomen is beter dan genezen. Huur een scooter via het hotel zelf. Vraag aan je Airbnb host, mocht die zelf geen scooters beschikbaar hebben, of ze een betrouwbare scooter verhuurder kennen. Probeer in plaats van je paspoort een borg achter laten in de vorm van geld. Dit is ons altijd gelukt, vaak betaal je een borg van maximaal 5000 Baht. Maak foto’s van alle krasjes en deukjes die al in de scooter zitten.

Toch in de problemen? Neem dan contact op met de lokale en de toeristenpolitie. Het kan zijn dat je ze een beetje onder druk moet zetten om wat gedaan te krijgen. Desnoods kun je naar de ambassade voor een noodpaspoort. Dit is wel een hoop gedoe en zal flink wat tijd kosten.

Ko Samui Thailand

Scooter rijbewijs scam Chiang Mai

Zelf ben ik deze niet tegengekomen in Chiang Mai (wel op Bali), maar het is inmiddels wel een bekende scam geworden. Aangehouden bij een politie checkpoint moet je je rijbewijs laten zien. Helaas: dat is niet goed genoeg, je moet je Internationale rijbewijs tonen of anders 500 Baht betalen. Helaas krijg je geen bon, en de volgende keer kun je er dus gewoon weer uitgepikt worden.

Zo voorkom je de oplichting
Je kunt online op zoek gaan naar waar de checkpoints zich bevinden en deze vermijden. Of, mocht je toch aangehouden worden, de sleutel direct uit de scooter te halen en je paspoort niet afgeven, dan kunnen ze deze niet vasthouden. Weiger beleefd om iets te betalen en vraag om hun supervisor te spreken. Grote kans dat dit je veel tijd gaat kosten. Als je toch betaald, vraag dan een bonnetje. Je zou met dat bonnetje drie dagen lang onder een nieuwe boete uit moeten kunnen komen.

Een andere, en wat mij betreft betere, optie is om gewoon een internationaal rijbewijs aan te vragen. Je kunt deze aanvragen bij de ANWB. Draag daarnaast netjes een helm op een scooter en vergeet je lichten niet aan te zetten!

Voorkom oplichting in Thailand

Hoewel het zo een flinke lijst lijkt, valt het in werkelijkheid allemaal best mee. Het is absoluut geen reden om Thailand te mijden als vakantieland. Als je weet waar je op moet letten omzeil je alle pogingen to oplichting in Thailand met gemak. En onthoud: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook.

Kom je toch in de problemen, dan is het handig om deze telefoonnummers bij de hand te hebben:

Tourist Police: 1155
Local Police: 191
Ambulance: 1554
Medical Emergency:  1669
Tourist Service Center: 672

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close