Railay – Krabi provincie Thailand

Deel met vrienden en familie

Railay is een klein, maar prachtig schiereiland in de zuidelijke Krabi provincie in Thailand. Het ligt grofweg tussen Krabi stad en Ao Nang. Vaak wordt het schiereiland beschreven als Railay Beach, maar het schiereiland heeft drie prachtige stranden. Wat mij betreft zeker een bezoek waard!


Railay princess beach

Hoe kom je op Railay?

Er is eigenlijk maar één manier om op Railay te komen, namelijk met de boot. Het schiereiland zit dan wel met zijn bovenkant van aan het vaste land, maar wordt daar ook omringd door rotsen.

Er gaan tours, meestal eentje die meerdere eilanden aan doet op één dag, maar je kunt er ook gewoon op eigen houtje heen gaan. Van beiden kanten vanaf het strand van Ao Nang gaan er regelmatig longtail bootjes richting Railay. De prijs zal ongeveer tussen de 50 en de 100 Baht per persoon liggen. Let er wel op dat dit de prijzen zijn bij daglicht. Zodra het donker wordt stopt de standaard service en zul je flink moeten onderhandelen over de prijs.

Hoe kom je op Railay Beach Thailand

Er gaan ook boten vanaf Ko Phi Phi en Ko Lanta. Dit zijn grotere ferry boten, vaak zul je dan wel moeten overstappen op een longtail boot om bij Railay aan land te kunnen.

De stranden van Railay

Hoewel Railay regelmatig Railay Beach wordt genoemd, dekt dit toch niet de gehele lading. Railay is namelijk geen strand, maar een schiereiland met meerdere stranden, waarvan er drie behoorlijk groot zijn.

Westkust
Je komt (meestal) aan op de westkust van het eiland. Dit strand is prachtig. Superhelder azuur blauw water omlijst met prachtige limestone bergen. Het enige nadeel van dit strand is dat het er nogal druk is met longtail boten die mensen af- en aanvoeren. Dit maakt het zwemmen iets gevaarlijker. Er is een afgezet gedeelte zonder boten, maar dit is vrij klein.
Railay Thailand strand Zuid kust

Oostkust
Na een kleine wandeling kom je aan bij het oostelijke strand van Railay. Het eerste stuk dat je tegenkomt is niet zo heel erg mooi, zeker niet als het eb is. Er is weinig strand en veel mangroven, die niet zo heel fris ruiken. Wel vind je hier veel bar’s en restaurants. Ik ben hier alleen overdag geweest, maar het zag er naar uit dat er hier ‘s avonds flink gefeest wordt.

Als je flink door blijft lopen, naar links, kom je bij een mooi, klein en rustig strandje terecht.
Railay Thailand Oost kust strand Railay Thailand Oost kust strand

Zuidkust
Maar de zuidkust is bij mij favoriet. Alleen de wandeling er heen al. Het strand is hier het mooiste van allemaal: een prachtige baai omringd door overhangende rotsen.

 Zuidkust Railay parel van Krabi

Wat is er te doen op Railay

Wandelen Lekker op het strand en van het ene strand naar het andere. Het schiereiland is niet groot, dus alles is makkelijk te lopen.
Kajaken De zee is hier meestal vrij rustig. Er zijn georganiseerde kajak tours, maar je kunt ook gemakkelijk alleen op pad gaan.
Snorkelen – Huur een snorkel en bekijk de onderwaterwereld van Railay. Vooral in de buurt van de rotsen kun je veel vissen vinden.
Aapjes kijken – De grappige, maar vooral brutale makaken houden zich vooral op rond het zuidelijke strand van Railay. Super leuk om te bekijken en natuurlijk foto’s van te maken. Ze zijn vreselijk nieuwsgierig, dus kijk uit wat je ze laat zien. Voor je het weet is het weg!
Klimmen – Ik moet er zelf niet aan denken (ik heb namelijk hoogtevrees), maar je kunt ontzettend mooi klimmen in Railay. Veel mensen reizen er speciaal voor naar Railay af. Het uitzicht vanaf boven zal vast en zeker spectaculair zijn!

Eten op Railay

Het zal geen verassing zijn dat je op de stranden meer betaalt dan in de restaurants zonder uitzicht op zee. De restraunts aan het strand waar je met de boot aankomt zijn prima, maar vergeleken met andere plekken in Thailand best duur en erg aangepast op toeristen. Ben je meer opzoek naar een budget optie, ga dan naar de walkingstreet. Hier kun je ook lekkere fruitshakes, Thaise pannenkoeken (roti’s) en andere drankjes kopen, om er vervolgens mee naar het strand te lopen en daar te nuttigen. Extra leuk natuurlijk als er een zonsondergang gaande is.

Goedkoop eten Railay Krabi Zuid Thailand

Ben je opzoek naar iets bijzonders en ben je bereid wat meer te betalen? Op het zuid strand bevindt zich een prachtig restaurant in een grot. Het is aan te raden om van tevoren een reservering te maken!

De princess cave

Je kunt natuurlijk niet schrijven over Railay, zonder het te hebben over de Phra Nang Cave, beter bekend als de princess cave. Deze grot bevindt zich op de het strand aan de zuidkust van Railay en zou volgens de visserslegende de verblijfplaats vormen van een mytische zeeprinses. Door een offer voor haar achter te laten in de grot, zou ze vissers behoeden voor de gevaren van de zee en zorgen voor een veilige terugkeer naar huis. De spullen die ze achter laten zijn nogal opmerkelijk. Nieuwsgierig? Klik hier voor de foto’s die ik maakte van de grot.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Kiss & Make-up says:

  Wat een prachtige stranden, heel paradijselijk.

  1. Mariska Author says:

   Zo voelde het ook echt, misschien ook wel omdat het laag seizoen was.

 2. Laat deze zo gelijk zien aan mijn vriend, ziet er prachtig uit. Leuk dat jij blogt over Thailand en wij en waarschijnlijk eind van het jaar heen gaan. Kan ik lekker ideeën bij je opdoen 😀

  1. Mariska Author says:

   Super leuk als je gaat! Het is een fantastisch land! Er komen nog flink wat blogjes over Thailand online voor die tijd, had je ook al die over vervoer in Bangkok gelezen? Die is ook heel handig om van te voren te lezen 🙂

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close