Reisverslag Bali – Deel 3

Deel met vrienden en familie

Het heeft even geduurd, maar hier is dan eindelijk deel 3 van het reisverslag! We hebben al heel wat avonturen beleefd op Bali. In dit deel maken we kennis met één van de meest openlijk racistische oma’s uit ons leven, maak ik een ritje dat voelt als een busrit-des-doods en ontdekken we de kleine paradijsjes genaamd de Gili eilanden.

Is dit het eerste Bali reisverslag dat je leest? Misschien vind je het dan leuk om eerst Deel 1 en Deel 2 te lezen. 

 ’s Ochtends staan we super vroeg op, want om 7 uur worden we al opgehaald door het busje dat ons naar de boot naar Gili Trawangan zal brengen. Voordat we opgehaald worden willen we nog wat ontbijten, want van de boottochtjes die maakte in Thailand heb ik inmiddels geleerd dat de kans op zeeziekte veel groter wordt, wanneer ik vaar op een nuchtere maag. Ook al heb ik helemaal geen trek, ik moet wat eten van mezelf. 

We zijn niet de enigen die vroeg uit de veren zijn; een stel dames op leeftijd is ook al bezig met het ontbijt. Eén van de dames maakt een praatje met ons, en wat ze allemaal uitkraamde deed mijn oren klapperen. De ene na de andere racistische opmerking kwam voorbij. Ik ga hier geen podium scheppen voor haar uitspraken, maar vooral de moslims en Aziaten kregen het te verduren van haar. Daarbij kon ze maar niet begrijpen dat we naar de Gili eilanden gingen en waarom we niet naar Australië gingen, wat toch wel het beste land ter wereld was…

Mijn tafelgenoten bleven beleefd tegen haar, maar ik was er snel genoeg klaar mee en besloot haar te negeren. En waar bleef dat verdomde busje nou? Het was inmiddels half 8, ik wil hier weg!

Toen het busje dan eindelijk aan kwam, zat deze al behoorlijke vol. We propten onszelf en onze backpacks erbij en waren klaar om te gaan. We konden niet meer naast elkaar zitten en ik kreeg het plekje bijna vooraan, met vrij uitzicht op de weg voor ons. Heerlijk; kon ik nog mooi Bali bekijken tijdens de rit!

FOUT! Er valt veel te zeggen over de rit naar de boot, maar heerlijk was het absoluut niet. De tijd die we verloren hadden door het late vertrek, moest duidelijk goed gemaakt worden. De bus vloog over de weg, bumper kleefde aan alles en iedereen en was constant aan het inhalen op eenbaanswegen. Mijn hart zat regelmatig in mijn keel, terwijl mijn maag zich omdraaide. De close calls met aanrijdingen tijdens deze rit zijn niet op twee handen te tellen.

Reisverslag Bali travel blog Bali Gili eilanden

Op de boot informeren we meteen bij de bemanning of we ook boven op het dek mogen zitten. Gelukkig mag dit en genieten we enorm van de tocht. Haren in de wind, zonnetje op het bolletje en gaan. Heerlijk, wat kan het leven toch fijn zijn. Alle stress en zorgen van het dodenmansritje vallen van me af. 

Bij het haventje van Gili Trawangan is het druk, warm en chaotisch. Bepakt en bezakt sjokken we door het straatje op zoek naar een hotel. De zin om echt te zoeken is al snel voorbij en we nemen genoegen met een zeer goedkope kamer. De kamer is niet mooi, niet heel erg schoon, maar ach, hoe vaak ben je er nou? De dame die de kamers verhuurd is behoorlijk zweverig en we vermoeden dat ze zelf regelmatig van de, op Gili Trawangan beroemde, paddenstoelen snoept. We dumpen onze spullen en snellen naar het strand. De rest van de dag hangen we heerlijk in zitzakken en snorkelen we een beetje in de zee.

Om vijf uur ‘s nachts schrik ik wakker: er staat een man met een megafoon te kermen in onze kamer. Ik weet het zeker. Verschrikt kijk ik om me heen, maar ik zie de man met de megafoon nergens. Zou hij in de badkamer staan dan? Wat is dit voor bizars?! Oh nee, het is gewoon de moskee… Die hadden we gisteren ook al een paar keer gehoord, maar in de kamer, zo vroeg, lijkt het allemaal nog wat intenser te worden. We besluiten dat we de volgende dag maar opzoek gaan naar iets anders..

Na een paar dagen luieren op het strand, eten en cocktails drinken heb ik het wel gezien op Gili Trawangan. Tuurlijk is het hier heerlijk, maar ik ben ook nog zo benieuwd naar de andere twee eilanden: Gili Meno en Gili Air! We besluiten eerst een dagtripje te maken naar Gili Meno. Het is een bijzonder eiland. Super rustig, zeker in vergelijking met Gili Trawangan. Aan de West kant vinden we een totaal verlaten bungalow park. Het heeft het iets bizars. Zo’n enorm park dat nu totaal verlaten is. Het zwembad is behoorlijk troebel en er zwemmen allemaal vissen in.

Reis verslag Bali Gili Meno

Aan de andere kant van Gili Meno vinden we het paradijs waar ik zo opgehoopt had. Parelwitte stranden, met zand zo zacht als poedersuiker. Terwijl de  rest heerlijk aan het luieren is op het strand, sluit in een mooie vriendschap met een Heremietkreeft, die ik Bintang noem. Ik maak een heel parcours voor hem, inclusief zoutwaterzwembad. De vriendschap blijkt echter maar van één kant te komen, hij probeert steeds te ontsnappen.

De avond begint te vallen en we gaan terug naar de plek waar het bootje ons op zal halen. We hebben op de heenweg niets betaald, om de kans te vergroten dat we ook daadwerkelijk opgehaald zullen worden. Er is namelijk geen andere mogelijkheid om terug te gaan naar Gili Trawangan. Ook al kunnen we het eiland zien liggen, zwemmen is onmogelijk; de stroming is veel en veel te sterk. De zon begint onder te gaan en het bootje is nergens te bekennen. Langzaam aan beginnen we ons zorgen te maken. We hebben namelijk niet genoeg geld bij ons voor een overnachting. Gelukkig komt onze varende taxi daar dan toch eindelijk aan.

Reisverslag Bali travel blog Bali Gili eilanden

Gili Meno vinden we toch iets te rustig en we besluiten naar Gili Air te vertrekken. Al snel wordt dit mijn favoriete eiland van de drie.

We hebben geleerd van onze fout vorige keer op Trawangan en besluiten deze keer langer door te zoeken naar een slaapplaats. Maar pfoe wat is het heet; het zweet druipt er vanaf en ondertussen worden met elke stap die we nemen onze backpacks zwaarder. Dit gaan we niet volhouden. We komen op het slimme plan dat twee van ons op een terrasje gaan zitten met alle tassen en dat de andere twee opzoek gaan naar een geschikte verblijfplaats. 

De heren besluiten dat zij degene zijn die opzoek gaan naar de slaapplek. Prima, het feminisme laten we wel zitten tot een wat minder hete dag. Lonneke en ik draperen onszelf op een loungebank met een koud drankje en een boekje, al genietend van het uitzicht, terwijl de mannen het eiland rondploeteren.

Reisverslag Bali Gili Air

Na een tijdje komen ze enthousiast terug; ze hebben een pracht verblijfplaats gevonden. Het is alleen wel aan de andere kant van het eiland. Lonneke en ik, uitgeput van al dat chillen, hijsen de tassen en onszelf in paard in wagen (!) en laten ons als backpackprinsessen naar onze verwachte paleisjes rijden. Ondertussen huren de heren 4 fietsen en fietsen beiden met twee fietsen naar de huisjes. Ja.. reizen is afzien, naja, voor sommigen dan ;).

Binnenkort zal het laatste deel volgen, waarin we terugkeren naar Seminyak, waar we verblijven in mooiste accommodatie tot nu toe!

Nieuwsgierig geworden naar de dagen die hieraan vooraf gingen? Lees dan Reisverslag Bali – Deel 1 en Reisverslag Bali – Deel 2

Het laatste deel, deel 4 staat inmiddels ook online: Reisverslag Bali – Deel 4 

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Simone | Paper Travels says:

  Ooo wat heerlijk! Wij waren op Gili Menno en inderdaad wel vrij rustig maar toch wel lekker hoor voor een paar daagjes.. 😉 Grappig, dat verlaten bungalow park… die hebben we gemist!

 2. Wat een stoere meneer met idem rugzak op die foto! Ik wil terug! :'(

  1. Mariska Author says:

   Ja ik wil ook!

 3. Goed verhaal, leuk opgeschreven 🙂

  1. Mariska Author says:

   Dankjewel, ik heb mijn best gedaan en ben al bezig met het 4e en laatste deel 🙂

 4. Allereerst: Wat een gaaf blog heb je zeg! Ik ben sinds kort ook een reisblog begonnen en zie hier enorm veel reis-inspiratie voorbij komen 🙂

  Heel herkenbaar dit verhaal over de Gili Eilanden. Ik ben er zelf afgelopen augustus geweest, op Gili Trawangan dan, wat een paradijs zeg!

  1. Mariska Author says:

   Dankje voor dat leuke compliment!
   Heb je behalve Trawangan ook nog de andere twee Gili eilanden bezocht? Anders heb je een zeer goede reden om nog eens terug te gaan 😉

   1. Nee, ‘helaas’ is het bij Trawangan gebleven en inderdaad, als ik dit zo lees en zie zal ik dus zeker nog een keer terug moeten. Vervelend zeg! 😉

 5. Wat een leuke blog! Ik zit helemaal weg te dromen bij je reisverslagen. Over 3 weken ga ik voor het eerst naar Bali Seminyak en kijk er naar uit! Fijn om jou tips te lezen die ik zeker zal meenemen:-) Ik blijf zelf in een hotel voor 2 weken maar wil wel zoveel mogelijk zien. Ik vroeg me af of de afstanden ver zijn. Bijvoorbeeld van Seminyak naar Ubud?

  1. Wat leuk dat je zo snel al naar Bali gaat! Ik ben een klein beetje jaloers 😉 De afstanden zijn niet erg groot op Bali, het is een klein eiland. Het kan wel soms druk zijn met het verkeer. Ubud is makkelijk te doen in een dagtrip. Ik zou dan wel vroeg vertrekken, dan kan je nog rustig genieten van al het moois zonder tussen de hordes toeristen te staan.

   Ook de toeristische hoogtepunten zijn makkelijk te doen in een dag vanaf Seminyak. Had je deel 4 van het reisverslag al gelezen? Daar in beschrijf ik hoe we een privé chauffeur hebben geregeld die ons overal langs rijd 🙂

 6. Hi Mariska,

  Super leuk artikel. Mooie foto’s ook! Ik hou ook van Bali, daarom ben ik er gaan wonen 😉

  X

  Loekie

  1. Dankjewel Loekie, leuk om te lezen. Wat gaaf dat je op Bali woont. Wat is jouw favoriete plek op het eiland?

 7. hi 🙂

  wat een onwijs leuke site heb je 🙂

  ig ga zelf samen met een vriendin in juli naar bali dus super makkelijk om hier informatie en ideeen te vinden 🙂

  alleen een vraag die wij lastig terug kunnen vinden op internet en mischien jij wel mee kunnen helpen als wij van bali naar de gili eilanden gaan zouden we graag willen weten of de boten heel de dag heen en weer varen of zitten er vaste tijden aan ? en zo ja heb je enig idee waar je dit zou kunnen vinden ?

  alvast super bedankt 🙂

  1. Hi Angela,

   Bedankt voor de complimenten. Super dat je binnenkort naar Bali gaat, dat wordt zeker een top vakantie. Hou tot die tijd de site regelmatig in de gaten want er komen nog een paar Bali artikelen aan (o.a. over Canggu)

   Er zijn best veel verschillende bedrijven die van verschillende plekken op Bali naar de Gili’s gaan. Meestal zit er nog een pick-up met een busje vanaf je hotel/hostel bij. Omdat het verschillende aanbieders zijn, kun je ook op verschillende tijden opstappen. De meeste zijn wel in de ochtend, vertrektijden van 8:00 tot 12:00, wat ook de fijnste tijd is om te varen.

   Mijn tip is om, zeker gezien jullie in het hoog seizoen reizen, vrij snel na aankomst op Bali jullie boottrip naar de Gili vast te leggen.

   Een dagtrip naar de Gili’s is naar mij weten niet haalbaar, tenzij je met de aanbieder heen gaat die het vroegst vertrekt en terug met de gene die het laatst vertrekt.Dan heb je waarschijnlijk minder dan drie uur op het eiland.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close