Schapenkoppen, bloedpudding en kikkererwtenburgers: de culinaire kant van IJsland

Deel met vrienden en familie

IJsland staat bekend om de mooie natuur: de lavavelden, gletsjers en watervallen. Maar ook op culinair gebied is IJsland een ware belevenis. Door de geïsoleerde ligging zijn er in IJsland gerechten die uniek zijn voor het land. Tijdens een IJsland rondreis mag een ontdekking van de typisch IJslandse keuken dan ook niet ontbreken.

Schapenogen en stierenballen

De traditionele IJslandse keuken is met recht bijzonder te noemen. IJsland is redelijk afgelegen, maar voor de moderne tijd met alle communicatiemogelijkheden was dat nog veel van kracht. De traditionele IJslandse keuken is dan ook uniek in de zin dat het vrij is van invloeden van buitenaf. In het koude, karige klimaat moesten de IJslanders letterlijk en figuurlijk roeien met de riemen die ze hadden, en alles wat ook maar enigszins eetbaar was, werd gebruikt. Denk daarbij aan schapenogen en stierenballen, die naast het reguliere vlees smakelijk opgepeuzeld werden. Inmiddels hebben de IJslanders dit soort delicatessen niet meer nodig om te kunnen overleven, maar nog steeds staan gerechten als gekookte schapenkop met veel trots op het menu.

Roggebrood en skyr

Al tijdens het ontbijt zul je producten aantreffen die typisch zijn voor het eilan. Het ontbijt bestaat voornamelijk uit zuivelproducten en traditioneel roggebrood. Het roggebrood kan op typisch IJslandse wijze bereid worden door het deeg te begraven bij een hete bron, en het door de geothermische hitte te laten bakken. Een bekend IJslands zuivelproduct is skyr, een yoghurt met afgeroomde melk, die vaak met ontbijtgranen en bessen gegeten wordt. Daarnaast is er súrmjólk, een zure magere yoghurt. Voor een uitgebreid ontbijt worden er pannenkoeken gebakken, die worden gegeten met jam en slagroom. De IJslandse lunch lijkt op het ontbijt, maar is iets uitgebreider. Een bekend IJslands lunchgerecht is vissoep.

Schapen- en paardenvlees

Tijdens een rondreis door IJsland zul je ze niet ontlopen: de vele schapen en paarden in het land. In het voorjaar brengen de veehouders de dieren naar de hoogvlakten om te kunnen grazen. Daar eten ze in alle vrijheid van de ingrediënten die de natuur te bieden heeft, zoals gras en kruiden. Sommige van deze dieren worden uiteindelijk geslacht, en daarbij wordt naast het vlees nog steeds van alle onderdelen gebruikgemaakt. De schapenkop wordt dichtgeschroeid en gekookt, en van het bloed wordt schaapsbloedpudding gemaakt. Ook biefstuk en worst van paardenvlees is in de IJslandse keuken te vinden, dat gezouten of gerookt wordt. Het bevat minder calorieën dan rundvlees, en heeft een sterke smaak.

Vegetarische alternatieven

Voor de vegetariër is eten in IJsland geen enkel probleem. Vlees-en visloze alternatieven worden ruimschoots aangeboden, en in Reykjavík en Akureyri zijn zelfs vegetarische en veganistische restaurants te vinden. In de IJslandse natuur groeit van alles om een vegetarische maaltijd mee klaar te maken, zoals bospaddenstoelen, wortel en tijm. Dat zijn ingrediënten die sowieso in de IJslandse keuken thuishoren. Daarvan worden heerlijke soepen
en quiches gemaakt. Ook worden de ingrediënten verwerkt in vegetarische of veganistische burgers. Zo kun je heerlijke kikkererwtenburgers verrijkt met lokale ingrediënten nuttigen.

Drinken

Qua drinken is koffie de nationale drank van IJsland: IJslanders drinken graag en veel koffie. Een typisch IJslands alcoholistisch drankje is Brennivin, letterlijk brandewijn, een sterke drank gemaakt van aardappelen en karwijzaad. Ook heeft IJsland eigen biermerken, waarvan Viking en Thule de bekendste zijn.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close