Slapen tijdens een lange vlucht?

Deel met vrienden en familie

Slapen tijdens een lange vlucht

Slapen tijdens een vlucht. De droom van iedereen tijdens een lange vlucht: heerlijk slapen, zodat de uren opeens verstreken zijn. Zo lijkt je vlucht niet alleen een stuk korter, ook pak je nog even de broodnodige rust. Heerlijk, alleen voor velen niet weggelegd.
Ik heb een aantal tips voor je, zodat jij ook kan slapen tijdens een lange vlucht. Ik heb inmiddels al flink wat lange vluchten achter de rug en het slapen in het vliegtuig gaan mij steeds beter af. De langste vlucht aan één stuk was denk ik vanuit Tokio naar Amsterdam. De ene keer lukt het slapen beter dan de ander keer en het is natuurlijk heel erg afhankelijk van het tijdstip van je vlucht, maar het is zeker mogelijk. Dit zijn mijn persoonlijke tips!

Draag comfortabele kleding 
Comfort is key tijdens het vliegen en niet eens alleen als het om het slapen gaat. Draag tijdens een lange vlucht geen strakke kleding, maar iets van een losse broek of joggingbroek. Ik heb mezelf eens tijdens een vlucht omgekleed in mijn onesie. Heeeeeeerlijk. Je zit er meteen een stuk ontspannender bij. Meestal doe ik ook mijn schoenen uit en schone sokken aan (lekker!). Dit kan natuurlijk alleen als je geen stinkvoeten hebt!

Weinig vet, suiker en cafeïne
Net zoals normaal voor het slapen gaan is het verstandig om vet, suiker en cafeïne te vermijden. Het ligt er een beetje aan hoe gevoelig je hiervoor bent. Geef mij een colaatje voor het slapen gaan en ik stuiter enorm in het rond. Zelfs zwarte thee heeft effect op mij (en je wilt me niet meemaken na een koffie). Vaak bij lange avondvluchten krijg je ergens tussen 20:00 en 24:00 een avondmaaltijd geserveerd. Ik kies er tegenwoordig liever voor om wat lichts te eten rond mijn normale etenstijd en laat meestal de late avondmaaltijd aan mij voorbij gaan of eet hier niet te veel van. Klinkt misschien zonde, want je hebt er immers wel voor betaald, maar ik vind slapen belangrijker.

Bemachtig een raamplek
Een stoel aan het raam heeft mijn absolute voorkeur. Niet alleen om heerlijk naar buiten te kunnen kijken, maar ook om te kunnen slapen. Je kan dan namelijk lekker tegen de zijkant van het vliegtuig hangen.

Melatonine pillen
Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat invloed heeft op je slaapritme. Het is gewoon te koop bij de drogisterij en het is geen slaappil. Het zorgt er niet voor dat je in slaap valt, maar helpt wel met het slaperig maken.

Sluit je af van je omgeving en ga zo lekker mogelijk zitten.
De een kan dit van nature makkelijker dan de ander. Ik heb hier meestal niet zoveel voor nodig. Mocht je hier wel problemen mee hebben, neem dan oordopjes en een slaapmasker mee. Zelf trek ik vaak een capuchon over mijn hoofd heen. Wikkel jezelf lekker in een dekentje, want vaak krijg je het van al dat stil zitten koud. Plaats je kussen lekker tegen de muur aan of maak gebruik van zo’n luxe nekkussen.

Neem een wijntje
Tjah, niet iedereen zal het hier mee eens zijn, maar voor mij werkt het. Van een wijntje word ik vaak lekker rozig en val ik makkelijker in slaap. Niet meer dan één, want dan help je jezelf weer extra aan een jetlag.

Lukt het jullie om te slapen tijdens een lange vlucht? Tijdens mijn laatste vluchten van en naar Jakarta heb ik minimaal 5 uur per vlucht kunnen slapen. Heerlijk!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Naomi in Wonderland says:

  Ugh, jaloers. Ik slaap echt zo goed als nooit op vluchten, maakt niet uit hoe lang, zelfs 11 uur van Amsterdam naar Johannesburg, noppes. Ik heb al slaappillen geprobeerd, de dag ervoor amper slapen etc, bijna niets werkt. Enkel, jaaa ik ga volledig akkoord, als ik wat drink. Zeker in de lucht is de alcohol gewoon veel sterker en na 2/3 glaasjes wijn of een lekkere gin&tonic gaat het altijd beter. Maar dan nog, maximum 3/4 uur hoor, snif! haha

 2. diana says:

  hoera voor de melatonine pil in combinatie met een paar wijntjes. of het goed is voor m’n lichaam weet ik niet, maar toen ik laatst terug kwam uit curacao heb ik heerlijk geslapen. ik had echt zoiets van vlieg nog maar een paar rondjes rond nederland, want ik lig nog zo lekker te slapen.

  1. Mariska Author says:

   Ligt er natuurlijk aan hoeveel wijntjes het uiteindelijk worden, maar een hele nacht niet slapen is ook niet goed voor je lichaam natuurlijk 😉

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close