Teufelsberg Berlijn – Een verlaten afluisterstation vol met streetart

Deel met vrienden en familie

Aan de rand van Berlijn vind je het verlaten afluisterstation de Teufelsberg. Een plek met een historische lading vol met de prachtige streetart. Nieuwsgierig en wil je ook  de Teufelsberg bezoeken? Hier lees je meer over dit bijzondere complex en hoe je er kunt komen.

Een bezoek aan de Teufelberg is wat mij betreft een perfecte dagtrip vanuit Berlijn. Of zoals ik het gedaan heb als startpunt van een lang weekend Berlijn. Je kunt je op het terrein makkelijk dik een uur vermaken, meer nog als je in de toren kan en/of rondleiding volgt.

Teufelsberg Berlijn Streetart surrealSuper schattige streetart met unicorn
Graffiti bij teufelberg Berlijn
Streetart bij teufelberg Berlijn

Teufelsberg Berlijn: Een afluisterstation op een berg van puin

Funfact, Teufelsberg betekent duivelsberg en is helemaal geen berg, noch een natuurlijke heuvel. Het is een eigenlijk gewoon een berg puin van de Tweede Wereldoorlog, dat tegenwoordig behoorlijk groen en bosrijk is geworden. De flinke heuvel heeft zelfs nog een tijd als wintersport locatie dienst gedaan.

Tijdens de Koude Oorlog werd de heuvel als een strategische plek gezien door de Amerikanen en deed dienst als afluisterstation. Vanaf deze plek konden ze tot wel 300 kilometer afluisteren, wat voor die tijd heel wat was natuurlijk. Het was het grootste Amerikaanse afluisterstation van zijn tijd en er zouden rond de 1500 mensen gewerkt hebben.

Een tijdlang was het illegaal om de Teufelsberg te bezoeken, maar tegenwoordig kan het gewoon en vragen ze een kleine entree van vijf euro per persoon. De entree is iets hoger als de tijdelijk gesloten toren weer open is, hier later meer over.

exploring Teufelsberg Berlin
Teufelsberg Berlijn Streetart vrouw met donner

Teufelsberg

Teufelsberg bezoeken – Hoe kom je er?

Wil jij ook de Teufelsberg bezoeken na het lezen van mijn verhalen of het zien van de foto’s? Het makkelijkste kom je er met de auto, maar met het OV kom je er ook zeker. De Teufelsberg ligt een stukje buiten Berlijn.

Met de auto

Parkeer de auto aan de voet van de heuvel en loop naar boven, zo’n 15 minuten stevig omhoog stappen. Klinkt misschien veel, maar als ik het kan met mijn slechte conditie in 38 graden, dan kan jij het ook! In de buurt van de parkeerplaats vind je trouwens een toilet. Wel zo aangenaam om de blaas te legen, voordat je aan je avontuur begint.

Met het OV

Neem de S-bahn en stap uit bij station Heerstraße, vanaf daar is het nog ruim een half uur lopen. Google Maps is hier zeker je vriend. Geen zin of geen puf in een lange wandelling? Bestel dan bij het station een Uber, ben je voor een paar euro ook gewoon bovenaan de berg (je betaalt nog minder als je deze kortingscode gebruikt!).

Teufelsberg Berlijn Streetart panda
Teufelsberg Berlijn Streetart vrouw
Streetart helemaal jouw ding? Check dan zeker de streetart in Friedrichshain en Kreuzberg.

Teufelsberg bezoeken – Wat neem je mee?

De volgende dingen raad ik je van harte aan om mee te nemen:

  • Een camera
  • Cash (je kunt niet pinnen!)
  • Een flesje water voor de wandelling
  • Stevige of in ieder geval dichte schoenen
  • Anti-muggen spul

Dat laatste lijkt misschien een beetje overdreven, maar geloof mij, dat is het absoluut niet. Ik denk dat we met vier personen bij elkaar minimaal 25 muggenbulten hebben overgehouden aan onze wandeling de Teufelsberg op en af. Agressieve muggen, die voor een wapperende hand niet bang waren :).

Teufelsberg Street art bij Teufelsberg Berlijn Street art bij Teufelsberg Berlijn

Tijdelijke sluiting en rondleidingen

Behalve vrij rond lopen op het terrein is het ook mogelijk om een rondleiding te volgen die gegeven wordt door oud-medewerkers van het afluisterstation en historici.

Op het moment van schrijven is de grote toren op de Teufelsberg helaas gesloten en mag je er als bezoeker niet komen. Ze wachten nog op toestemming van de gemeente Berlijn. Hoe lang dit gaat duren is onbekend, maar ook zonder toegang tot de toren is een bezoek aan de Teufelsberg zeker de moeite waard.

Houd de officiële website in de gaten voor actuele informatie over de openingstijden, prijzen en rondleidingen.

Cold War Memory teufelsberg
De foto’s in deze post zijn maar een kleine selectie uit wat ik maakte van al de prachtige streetart die ik zag op de Teufelsberg. Ik heb ze er niet allemaal opgezet, zodat er voor wie gaat nog genoeg te ontdekken valt!

Klaar en honger gekregen? Op een klein stukje rijden vind je het Bikini Hotel en vanaf het terras kun je, terwijl je van een heerlijke cocktail aan het genieten bent, de Teufelsberg zien liggen.

Lees hier al mijn tips voor Berlijn

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close