Tips & tricks roadtrip door Europa

Deel met vrienden en familie

roadtrip europa tips

Roadtrip tips. Nergens ter wereld liggen er zoveel landen en culturen zo dicht bij elkaar als binnen Europa. Alleen al wanneer je de grens met België over rijdt, merk je direct dat je in een ander land bent. Zoveel talen, zoveel culturen en dat allemaal op ons kleine continentje. Ideaal dus om eens met de auto op vakantie te gaan. Als kind deden we dit heel vaak en zelf heb ik ook een mooie roadtrip gemaakt door o.a. Zwitserland, Italië en Kroatië. Ik deel een aantal tips met jullie!

Bedenk van tevoren wat je wilt: de route vast leggen of niet?

Roadtrip europa tips

De meningen over het wel of niet van tevoren vastleggen van de route zijn behoorlijk verdeeld. Persoonlijk vind ik dat beide opties hun voordelen hebben. Het ligt er heel erg aan wat voor vakantie je voor ogen hebt tijdens je roadtrip en wanneer je wilt gaan.

De route (of een gedeelte ervan) vastleggen kan erg handig zijn als je naar een bepaalde plek toe wilt of, zoals wij voor de boot van Italië naar Kroatië, op een vaste datum ergens moet zijn. Daarbij als je de route ongeveer weet, kun je heel makkelijk met de hulp van Google Maps uitrekenen hoeveel je per dag moet of wilt rijden. Je kunt dan ook eenvoudiger van tevoren wat accommodaties regelen; dit voorkomt (vooral in het hoogseizoen) dat je uren op zoek moet naar een vrije accommodatie om vervolgens ergens te eindigen dat tegenvalt.

Heb je al het bovenstaande niet, dan kan het enorm bevrijdend werken om gewoon je spullen te pakken en je gevoel te volgen. Zeker in het laagseizoen is dit heerlijk. Lekker gaan en staan waar je wilt en overal net zo lang (of kort) blijven als je wilt.

Ken de regels!

Zelfs wanneer je de route niet helemaal vast wilt leggen is het handig om van tevoren ongeveer te bedenken welke richtig je op wilt. Zodra je dat weet, kun je je namelijk  gaan verdiepen in wegenvignetten, tol en andere regels binnen die landen. Zo is het in Zwitserland verboden om flitsverklikkers in de auto te hebben, ook die gewoon standaard in onze TomTom’s zitten.. Zonde als je door je onwetendheid een dikke boete krijgt.

roadtrip europa tips

Vroeger was de kans vrij klein dat je daadwerkelijk de boete opgestuurd kreeg wanneer je geflitst werd. Echter, inmiddels hebben steeds meer landen hier met Nederland afspraken over gemaakt. De kans wordt dus steeds groter dat je bij  thuiskomst die boete op de mat hebt liggen. Zonde, want het kan je reis toch een zure nasmaak geven. Daarnaast kun je ook in het buitenland gewoon aangehouden worden wanneer je te hard rijdt, zoals hierboven op de foto ;).

Neem niet teveel mee!

Net zoals met reizen met het vliegtuig: neem niet teveel mee. Hoe zwaarder de auto is, hoe meer benzine hij zal verbruiken. Daarbij is het wel zo fijn wanneer je lekker de ruimte hebt in je auto. Als je je op een vliegvakantie kan redden met één koffer, moet dit met de auto toch ook makkelijk lukken?

Kijk verder dan standaard hotels

Het leuke van een roadtrip is dat je echt super veel verschillende mogelijkheden hebt om te overnachten. Couchesurfing, Airbnb, hotels, hostels, kamperen: het kan allemaal en je hoeft je niet vast te pinnen op één bepaalde overnachtingsvorm.

roadtrip europa tips

Je kan gebruik maken van een reisgids (hoewel die tegenwoordig snel verouderd zijn), maar net zo makkelijk vind je ergens een wifi hotspot en zoek en boek je online je slaapplaats. Mijn absolute favoriete optie is Airbnb! Als je nieuwsgierig bent waarom ik zo fan ben van Airbnb, dan raad ik je zeker aan om dit artikel te lezen: “Overnachtingen boeken via Airbnb; Durf jij het al

Check de plaatselijke agenda

Kijk even goed op internet of er toevallig nog plaatselijke evenementen zijn. Deze kunnen namelijk heel leuk zijn, maar ook zorgen voor volle en dure slaapplekken. Aan de andere kant zijn wij zo wel bij de Giro d’Italia in Milaan geweest en ook bij het stierenrennen in Pamplona!

Dit waren mijn persoonlijke tips voor een roadtrip door Europa. Zijn jullie wel eens op een roadtrip geweest? Welke tips hebben jullie?

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Superleuke tips! Eens ik mijn rijbewijs heb, wil ik er graag eens op uit trekken met de auto. Lijkt me handig om zoveel vrijheid te hebben, te kiezen waar je blijft en hoe lang 🙂

 2. Heerlijk! Nu alweer zin om te gaan, verhuis binnenkort naar Barcelona, en dan heb ik een nieuw startpunt om te gaan roadtrippen, eerste stop: Marokko! Wat is jouw volgende bestemming?

  1. Mariska Author says:

   Wat spannend zo’n verhuizing naar Barcelona, dan is Marokko opeens wel heel dicht bij hè? Ik ben net terug uit Basel, en voor de rest heb ik nog niet echt veel vaste plannen omdat ik na de zomer ook ga verhuizen!

 3. Wat ontzettend gaaf! Mijn vriend en ik willen komende zomer ook roadtrippen door Europa. Misschien een beetje een brutale vraag, maar hoeveel was je ongeveer kwijt en hoe lang ben je op reis geweest?
  Thanks

  1. Mariska Author says:

   Hoi Shannon. Wij zijn drie weken op pad geweest. Hoeveel we kwijt waren weet ik niet meer precies. Het is met een roadtrip ook heel bewerkelijk, wij hadden namelijk geluk dat we gratis gebruik konden maken van een auto (inclusief benzine). Aan de andere kant hebben wij alleen maar in hotels geslapen. Als je kiest voor hostel en/of kamperen kan je veel goedkoper uit zijn.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close