5 tips om een jetlag te voorkomen

Deel met vrienden en familie

Hoe vermijd je een jetlag bij een lange vliegreis
5 tips om een jetlag te voorkomen. Bovenstaande quote is natuurlijk met een dikke knipoog. Iedereen kan het overkomen: een jetlag. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het echt verschrikkelijk is. Gelukkig kan je er echt wel wat aan doen. Kun je de jetlag toch niet helemaal voorkomen, dan kun je hem in ieder geval verminderen!

Een jetlag krijg je wanneer je reist tussen verschillende tijdzones. Meestal komt dit voor als je ver reist, maar als je er gevoelig voor bent kan je er al sneller last van krijgen, zelfs bij slechts een paar uur tijdverschil.
Symptomen van een jetlag zijn o.a.: hoofdpijn, vermoeidheid, slechte concentratie, een verstoord slaapritme, constipatie en gezien al het voorgaande niet zo gek: een slecht humeur.

Gelukkig zijn er tips om ze te voorkomen of in ieder geval te verminderen. Van deze tips weten wij dat ze werken:

Hoe voorkom je een jetlag?

1. Drink genoeg water

Drink tijdens je vlucht genoeg water. Vaak op langere reizen kan je dit gewoon gratis krijgen van de stewardess/steward. Gewoon vragen, ook tussendoor! De meeste stewardessen helpen maar al te graag!
Mocht dit niet het geval zijn dan kun je ook een lege fles mee nemen en deze na de laatste controle nog even snel vullen met water. Dit voorkomt uitdroging.

2. Vermijd alcohol, koffie en energie drinks tijdens je vlucht

Alcohol droogt het lichaam uit, en cafeïne verstoort je natuurlijke slaappatronen. Twee dingen waar je dus duidelijk niet op zit te wachten!

3. Beweeg in de buitenlucht

Ja, ik weet dat je moe bent van de lange vlucht, maar je moet toch echt even naar buiten. Hop de frisse lucht in, voel de zon op je huid. De buitenlucht geeft je weer frisse energie.

4. Ga direct mee in het nieuwe ritme van de tijdzone

Dit is misschien wel de meest pittige tip, maar wat mij betreft ook degene die het meest helpt. Ik snap dat het verleidelijk is om na een lange vlucht even je oogjes dicht te doen op dat heerlijke hotel bed.  Zelf heb ik ook deze klassieke fout gemaakt en dat heb ik geweten. Na een vlucht uit New York kwamen we om 8:00 uur ‘s ochtend thuis aan. Ik was echt ZOOOOOOO MOEEEE, niet te geloven. Ach dacht ik, ik doe even een powernap in mijn heerlijke bed. Geen wekker gezet natuurlijk, en ik werd een aantal uren heerlijk uitgeslapen wakker. Het was wel al 17:00 uur. Tja, probeer dan nog maar eens normaal in slaap te komen.

Dus doe jezelf een plezier en wees streng voor jezelf. Ga je toch voor een powernap, zorg dan dat je de wekker zet, zodat het ook daadwerkelijk een nap wordt.

5. Melatonine

Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat invloed heeft op je slaapritme. Het is gewoon te koop bij de drogisterij en het is geen slaappil. Het zorgt er niet voor dat je in slaap valt, maar helpt wel met het slaperig maken. Met een jetlag wordt op de verkeerde tijdstippen melatonine afgegeven, je kan zo je lichaam weer een beetje op weg helpen.

Een andere tip die je vaak leest is dat je je een paar dagen voor vertrek al moet aanpassen aan de nieuwe tijdzone. Alles leuk en aardig, maar voor ons echt super onpraktisch. Als we nog in Nederland zijn, moeten we gewoon naar werk en op reis is het viva vakantie!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Goeie tips!
  Over water meenemen: De laatste keer dat ik vloog vanaf Amsterdam was er geen toilet na de douanecontrole en daardoor kon ik m’n leeg meegebrachte waterflesje niet vullen 🙁

  1. Maris Author says:

   Echt waar? Wat een tegenvaller zeg! Bij mijn laatste vlucht (mei) was dit nog wel het geval.
   Ik heb sowieso gehoord dat ze het hele douane gedoe bij schiphol weer op de schop gaat.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close