Florine Does the Cooking

Florine Does the Cooking

Waar veel mensen het niet eens voor elkaar krijgen om elke avond zelf te koken na een werkdag, is Florine haar eigen cateringbedrijf naast haar werk begonnen. Benieuwd hoe ze op dit idee is gekomen en wat haar plannen voor de toekomst zijn?  Lees vandaag het hele interview met deze inspirerende Foodie Florine van Florine Does the Cooking.

Zolang ze zich al kan herinneren is Florine verliefd op eten. Daarnaast is ze ook nog eens gek op reizen en haar trips worden gevormd door de restaurants die ze aan wilt doen. Zo zien we het bij Flying Foodie graag ;). Met haar cateringbedrijf Florine Does the Cooking wilt ze graag buiten de lijntjes koken en anderen laten mee genieten met haar passie.


Welk gerecht vind je het lekkerst om te eten (of welke keuken)?
Een onmogelijke vraag voor een echte smulpaap. Mijn voorkeuren komen in vlagen. Ik kan wekenlang vlinders in m’n buik krijgen van een bepaald gerecht – momenteel koester ik een innige verliefdheid voor Fesenjan, een Perzische stoofkip met granaatappel –  tot zich weer een nieuwe favoriet aandient die de plaats van m’n vorige liefde inneemt. Toch zijn er twee dingen waar je me altijd voor wakker kunt maken: een goede risotto en kaas. Vooral van een stuk truffelgeitenkaas van mijn grote kaasboervriend om de hoek loopt het water me in de mond, maar alle kaas is goed.

Welk gerecht steelt altijd de show tijdens jouw etentjes?
Ik geloof niet dat ik een echte publiekstrekker heb, maar ik weet dat m’n risotto altijd in goede aarde valt. Misschien heb ik wel hele makkelijke vrienden hoor, want ze vinden altijd alles lekker. Van saté tot m’n favoriete pompoensoep: alles gaat volgens mij altijd slikvingerend naar binnen!

Florine Does the Cooking 5

Wanneer begon het idee om een eigen catering bedrijf te beginnen. Wat of wie heeft je hier toe geïnspireerd?
Ik geloof niet dat ik er ooit serieus over nagedacht had tot ik op een woensdagmiddag bij een vriendinnetje in de kappersstoel zat. Ze was net voor zichzelf begonnen en over een paar weken zou ze haar kapsalon feestelijk openen. Omdat ze weet dat koken m’n grote passie is vroeg ze of ik niet wat hapjes voor haar wilde maken. Terwijl m’n haarverf introk overdacht ik het plan en aan het eind van de middag had ik een naam, visitekaartjes, een facebookpagina en m’n eerste klus binnen. Oh ja, en paars haar.

Waarvoor kunnen mensen terecht bij “Florine Does the Cooking”?
In principe is alles mogelijk, juist met gekke verzoeken kun je bij mij terecht. Ik werk niet met vaste menu’s of arrangementen, alles wordt op maat gemaakt. Ik krijg mensen die precies weten wat ze willen maar ook mensen die juist alles graag uit handen willen geven. Ik ben gewend om rekening te houden met allerlei allergieën en voorkeuren, dus voor mij is niets raar. Eten is zo persoonlijk en ik heb een hekel aan die hoogdravendheid die er af en toe omheen hangt. Het moet voor iedereen een feest zijn! Zo houd ik zelf dan wel van exclusieve hapjes en aparte combinaties, bij mijn vriend hoef je daar bijvoorbeeld echt niet mee aan te komen. Geef hem maar gewoon een heel groot bord babi pangang met een biertje, dan is hij gelukkig.

Florine Does the Cooking 5

Wat beschouw jij als “Koken buiten de lijntjes”?
Voor mij heeft koken buiten de lijntjes vooral betrekking op het niet werken met vaste menu’s, vaste hapjes, vaste prijzen. Ik wil flexibel kunnen zijn, echt iets maken wat bij iemand past. Eten moet lekker zijn, een traktatie, een onmisbare aanvulling of absolute hoofdact. Dus geen gevulde eieren, schaaltjes oude kaasstengels of lauwe bitterballen alleen omdat er ‘iets te eten moet zijn’. Daar geloof ik dus echt niet in. Dat betekent overigens ook weer niet dat al het eten prestigieus moet zijn – ik persoonlijk, ben bijvoorbeeld gek op een frikandel speciaal met uitzonderlijk veel ui – maar het moet gewoon kloppen.

Wat maakt “Florine Does the Cooking” anders dan andere catering bedrijfjes?
Ik denk dat al het bovenstaande mij onderscheidt van andere catering bedrijven. Ik heb geen prijslijsten of menukaarten, ik denk puur vanuit degene die mij benadert. Ik fantaseer, zonder overdrijven, vanaf het moment dat ik wakker word tot het moment dat ik weer ga slapen over eten. Vaak heb ik het tijdens het ontbijt al over het avondeten en met een bezoek aan de groenteboer maak je me blijer dan met een middag kleding winkelen. Dat vind ik fijn, dat niet alles automatisch gaat, dat ik ruimte krijg om gerechten te perfectioneren en ermee te experimenteren. Dat komt natuurlijk grotendeels omdat ik momenteel op kleine schaal werk, vanuit m’n eigen mintgroene keukentje. Maar dat betekent ook dat ieder product dat jij via mij op je bord krijgt eerst door mij uitvoerig wordt gekeurd. Dat maakt het eten persoonlijk en ik denk dat mensen daarom naar mij komen. Wil je kleine bakjes kapsalon tijdens de opening van je kapsalon? Dan ben je dus bij mij aan het goede adres.

Florine Does the Cooking 6

Wat zijn je plannen voor het aankomende jaar met je catering bedrijfje?
Ik barst van de plannen! Ik ben nu druk bezig met een piepklein Alkmaars granola imperium omdat ik me stoorde aan de zogenaamde gezonde ontbijtgranen en andere superfood onzin en dat gaat boven verwachting goed. Ook wil ik mensen gaan helpen met zelf experimenteren, en dan niet alleen door recepten te plaatsen, maar nog een klein stapje verder. Wat dat precies zal zijn hou ik nog even geheim!  Op zakelijk gebied is er ook nog veel te leren, daar ga ik me verder in verdiepen. Verder hoop ik gewoon gestaag door te groeien en lekker bezig te blijven met de uiteenlopende klussen die mijn kant op komen.

Wat is je mee en/of tegen gevallen toen je begon met “Florine Does the Cooking”
Ik vind vooralsnog de kracht van mond op mond reclame de grootste meevaller. Fantastisch hoe één gezellige opening zoveel impact kan hebben. Heel bijzonder. Verder heb ik op zakelijk vlak nog het een en ander bij te leren maar mijn kennis groeit hopelijk mee met eventuele uitbreidingen. Ik ben nu vooral bezig met alle praktische mee en tegenvallers: visitekaartjes op, te kleine koelkast, heel veel granola bestellingen, heel veel positieve feedback.. er is veel om in zo’n korte tijd dankbaar voor te zijn!

Nieuwsgierig naar meer van Florine en wil je op de hoogte blijven van Florine Does the Cooking? Like dan zeker haar Facebookpagina!

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *