Een heel weekmenu zonder vlees. 5 tot 11 maart is het de nationale week zonder vlees en om jullie te helpen en te inspireren heb ik een weekmenu samengesteld dat hier helemaal bij past.
Als flexitariër eet ik al meerdere dagen per week geen vlees, maar hoe meer mensen minder vlees eten, hoe beter. Het is namelijk niet alleen goed voor de dieren, het is ook nog eens goed voor het milieu. Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1476 liter water die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw portie vlees. Als je bedenkt dat een gemiddelde douchebeurt ongeveer 51 liter water kost, bespaar je met een week geen vlees eten een hele hoop water (7 maanden douchewater!).
Meer informatie kun je vinden op de website van de Nationale week zonder vlees of kijk je naar dit filmpje van Arjen Lubach.
Voor het gemak zijn de recepten in de weekmenu niet alleen zonder vlees, maar ook zonder vis.
Maandag \\ Zoete aardappel frittata
We beginnen de week simpel met een frittata met zoete aardappel, rode ui, tijm en feta. Zonder vlees eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Geen fan van zoete aardappel? De combinatie met courgette en munt is ook erg lekker.
Dinsdag \\ Mosterdsoep met Prei
Soep kan altijd wel toch? Deze mosterdsoep is net even wat gezonder dan de versie zonder groentes, maar minstens net zo lekker!
Woensdag \\Quesadilla’s met pompoen
Quesadilla’s zijn super makkelijk te maken zonder vlees. De BBQ-saus is een leuke knipoog naar het warmere lenteweer waar de meesten op hopen ;). Dit gerecht maak je helemaal af met een flinke schep verse guacamole.
Donderdag \\Tomatenrijst met vega-ballen
Een heerlijke tomatenrijst, met lekker veel vezels, groente en vega balletjes. Ga voor vleesvervangers of de altijd lekkere falafel ballen!
Vrijdag \\ Kaasfondue
Op vrijdag mag het een klein feestje zijn en als ik aan feestjes denk, komt kaasfondue bij mij in gedachten. Dit recept kan niet mislukken, is zonder kirsch, maar met Boursin!
Dit weekmenu niet helemaal jouw ding? Bekijk dan eens de eerder uitgekomen weekmenu’s!
Heb je lekker gekookt met mijn recepten? Laat het mij vooral weten via Facebook, Instagram of Twitter met de hashtag #FlyingFoodieFood. Het lijkt mij ontzettend leuk om te zien hoe jullie aan de slag zijn gegaan!
Ik vind het zo’n goed initiatief! Zelfs al laat het maar een paar mensen nadenken over hun vleesconsumptie, dan is het al gewin volgens mij!
Inderdaad! Alle beetjes helpen en samen komen we er wel!