Kip biryani is een rijstgerecht uit de Indiase keuken (ook wel kip biriyani of biriani genoemd). Hoewel het een makkelijk gerecht is om te maken, zorgt de combinatie van kruiden, de lekkere stukken kip en de kruidige rijst voor een klein spektakel op tafel.
Porties 4personen
Voorbereidingstijd 10 minutenmin
Bereidingstijd 20 minutenmin
Marineren 15 minutenmin
Ingrediënten
Marinade
600grkippendijen(gewogen zonder bot, gebruik gerust dijen met bot, drumsticks of kipkarbonades)
150gryoghurt(dikke)
1-2theelepelschili
0.5theelepelkurkuma
4-6teentjesknoflook
1duimverse gember
halfbosjeverse munt
Rijst & kruiden om te bakken
3eetlepelsghee of olie(geen olijfolie)
4kruidnagels
5kardemompeulen (groen)
6-10peperkorrels
3blaadjeslaurier
3kleine uien
10-15 kerstomaten
500grgekookte basmatirijst(volkoren/bruine basmatirijst werkt ook heel goed)
Meng alle ingrediënten van de marinade met de kip en flinke snuf zout goed door elkaar. Laat dit minimaal 15 minuten marineren. Snipper ondertussen de uien, dit mag best grof.
150 gr yoghurt, 1-2 theelepels chili, 0.5 theelepel kurkuma
Olie op smaak brengen en kip bakken
Verwarm olie of ghee in een diepe pan met deksel (ik gebruik mijn Creuset). Voeg de kruidnagels, laurierblaadjes, kardemom en peperkorrels toe. Bak een minuut of 2, zodat de specerijen hun smaak aan de olie afgeven.
Voeg de gesnipperde uien toe en bak op middelhoog vuur, tot de uien zacht worden en bruine randjes krijgen. Heel anders dus dan bij Italiaanse recepten, waar je juist helemaal geen bruin wilt zien.
3 kleine uien
Snijd de tomaatjes doormidden en bak deze ook nog een minuut of twee mee.
10-15 kerstomaten
Nu mag de kip erbij, inclusief alle marinade. Bak dit al omscheppend op hoog vuur, tot de kip bruin begint te worden. Zet lager en laat het 8 minuten pruttelen. Is je saus wat aan de droge kant, dan met de deksel erop. Is het juist wat aan de natte kant? Dan zonder deksel.
Rijst toevoegen
Schep alle rijst bovenop de kip en maak hier een soort van deksel van. Niet teveel aan drukken, want dan krijg je geen luchtige biryani. Zelf vind ik het lekker om nu nog 5 kardemom peultjes licht te kneuzen en in de rijst te duwen.
500 gr gekookte basmatirijst
Doe de deksel op de pot en laat dit nog 6 minuten zacht pruttelen.
5 kardemompeulen
Afmaken
Schep alles door en maak af met gesneden munt en peterselie. Proef en breng op smaak met zout.