Zoete aardappel tarte tatin met gepofte knoflook is zoet, zout, knapperig en zacht tegelijk. Een heerlijke flaky bladerdeeg korst, zachte gekarameliseerde zoete aardappels met een vleugje tijm en een notige milde knoflooksmaak van de gepofte knoflook.
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Zoete aardappels voorbereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bedek een bakplaat met een stuk bakpapier.
Schil de zoete aardappels en snijd in plakken van 1,5 centimeter dik. Besprenkel met olie, zout en chili. Zorg dat alles goed bedekt is en stort uit op je bakplaat.
Leg de teentjes knoflook (nog in hun velletjes) er naast. Die gaan we poffen.
6 tenen knoflook
Bak de zoete aardappels 20 minuten in het midden van de oven
Tarte tatin maken
Rits de blaadjes van de takjes tijm en meng dit door de honing. Haal 2 teentjes knoflook uit hun velletje en prak deze er doorheen.
5-7 takjes verse tijm, 2 eetlepels honing
Verfrommel een stuk bakpapier en bedek je vorm er mee. Smeer dit in met het honingmengsel.
Verdeel de zoete aardappels over de bodem. Haal de overige teentjes knoflook uit hun velletjes en snijd ze doormidden. Stop deze ook tussen de zoete aardappels.
Neem je bladerdeeg en druk dit aan op de aardappels. Stop de zijkantjes in als een dekentje. Knip het overschot aan deeg af. Besprenkel met wat maldon zout of ander grof zeezout.
1 rol bladerdeeg
Bak de zoete aardappel tarte tatin 25 minuten in de oven, tot deze mooi goudbruin is.
Leg een bord of snijplank op je tarte tatin en draai hem in één vloeiende beweging om. Let op: de vorm is nog heet! Verwijder de vorm en haal voorzichtig het bakpapier eraf.
Afmaken
Besprenkel met nog wat verse tijm. Serveer eventueel met wat verbrokkelde geitenkaas/feta of een flinke klodder crème fraîche.