Oma's gehaktballen uit de Instant Pot zijn heerlijke, ouderwetse Hollandse gehaktballen. Ze zijn groot, stevig, sappig en smaken ouderwets, op de beste manier. Schep de stampot alvast op en maak maar een diepe kuil, want de jus is ook helemaal top. Niet uren sudderen op een laag pitje in de braadpan, maar 10 minuten onder hoge druk.
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Gehakt op smaak brengen en mengen
Verwijder de schil van de sjalotjes en snijd grof ik kwarten. Doe dit samen met je ei en mosterd in de NutriBullet of keukenmachine en maal tot een papje. Geen keukenmachine of NutriBullet? Gebruik dan een fijne rasp om de ui zo fijn mogelijk te krijgen.
Bestrooi je gehakt met paneermeel, een goede snuf zout en peper en de fijn gesnipperde peterselie. Schep het ei/uimengsel erbij en meng goed door elkaar. Kneed zo min mogelijk.
Voeg eventueel extra paneermeel toe, mocht je gehakt nog niet goed blijven samen hangen.
Laten rusten en ballen vormen
De stap is optioneel, maar als ik tijd heb doe ik hem altijd. Bedenk je gehakt met een stukje folie en laat dit in de koelkast minimaal een half uur rusten. Zo trekken alle smaken goed in het vlees.
Vorm zes grote gehaktballen.
Aanbraden
Verwarm een lepel olie en de roomboter in de koekenpan of braadban. Braad hier je gehaktballen rondom bruin in. Blus af met water.
In de Instant Pot
Plaats de ballen in de pot en schenk de jus vanuit de pan erbij. Verkruimel het halve blokje bouillon er ook bij. Sluit de deksel en het ventiel van je Instant Pot.
Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 10 minuten.
Geef de ballen nog minimaal 10 minuten een NR. Daarna kan je gaan voor een QR of gaan voor een gehele NR.