Moussaka bestaat uit heerlijke laagjes gehaktsaus, aubergine en aardappeltjes afgetopt met een romige bechamelsaus. Moussaka is een makkelijk te maken Griekse ovenschotel. Door de vele stappen lijkt het misschien ingewikkeld, maar laat je niet misleiden: iedereen kan moussaka maken. Het is ook nog eens goed van tevoren te maken, zodat je het 's avonds snel op tafel zet!
Porties 4ruime porties
Voorbereidingstijd 20 minutenmin
Bereidingstijd 45 minutenmin
Kookgerei
Oven
Ovenschotel of bakblik
Ingrediënten
Aubergines
2aubergines
Aardappelen
500graardappelschijfjes
Gehaktsaus
500grrundergehakt
1rode ui(gesnipperd)
3teentjes knoflook(fijn gesneden)
1.5eetlepelsoregano(of 2)
1.5theelepelgemalen komijn
0.25theelepelnootmuskaat
500mlpassata of gezeefde tomaten (zonder toevoegingen!)
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Aubergines
Verwijder de steel en snijd de aubergines in plakken. Bestrooi met wat zout. Laat dit intrekken , tot je vochtpareltjes ziet verschijnen (ondertussen kan je alvast je gehaktsaus gaan maken).
Dep de aubergines droog met een stuk keukenrol en bak ze aan beide kanten gaar en een beetje bruin. Besprenkel opnieuw met een snufje zout.
Gehaktsaus
Verwarm wat olie in een pan en rul hier je gehakt in. Schep het gehakt uit je pan.
Fruit hier nu (eventueel met wat extra olie) je ui in, 3-4 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit dit ook een minuut mee. Nu mogen je kruiden en een goede snuf zout en peper erbij. Dit bakken we ook nog een minuut.
Schep het gehakt terug in de pan en giet de tomatensaus erbij. Goed doorroeren. Laat dit 30 minuten zacht pruttelen. Roer zo nu en dan door.
Bechamelsaus
Smelt boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Laat dit even meebakken. Vervolgens voeg je beetje bij beetje de melk toe, terwijl je goed roert tot alle melk is opgenomen.
Breng op smaak met de nootmuskaat en een snufje zout. Blijf al roerend verwarmen tot je saus de juiste dikte heeft. Laat afkoelen en roer de eieren er doorheen.
Moussaka samenstellen
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Smeer een heel dun laag tomatensaus op de bodem van je ovenschaal. Dit is alleen om te voorkomen dat het blijft plakken, je kunt ook olie gebruiken.
Verdeel de helft van de aubergines over de bodem, schep hier de gehaktsaus overheen, gevolgd door de andere helft van de aubergines. Leg de aardappeltjes dakpansgewijs bovenop en schenk de bechamelsaus erover.
Bak de moussaka voor 30-35 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant mooi goudbruin is geworden.
Maak optioneel af met wat verse peterselie.
Notities
Moussaka over, of wil je hem voorbereiden? Dek de schotel af met aluminiumfolie en verwarm deze 30 minuten op 180 graden Celsius in de oven om hem lekker op te warmen.