Deze heerlijke risotto met wortel is lekker licht en perfect voor de lente. Risotto kan wat mij betreft het hele jaar door, maar met de juiste ingrediënten pas je hem zo aan aan het jaargetijde. In de winter ga je voor een heerlijke stevige versie met bijvoorbeeld stoofvlees en veel kaas en in de lente, als de zon weer schijnt, voor de heerlijke zachte en lichtzoete smaken van wortel en lente-ui.
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Schraap de wortels schoon en snijd in kleine blokjes, je kunt ook een grove rasp gebruiken. Snipper de lente-ui en teentjes knoflook fijn.
250-300 gr wortel, 2 lente-uitjes, 2 teentjes knoflook
Verwarm een grote pan op midden hoog vuur. Smelt de boter, met een scheutje olie en bak hier de wortel in. Voeg na 4 à 5 minuten de lente-ui toe en als die bijna glazig is de knoflook. Roer goed door.
2 teentjes knoflook, 1 klont boter, zout, 250-300 gr wortel
Voeg de risottorijst toe aan de pan en roer goed door. Bak dit kort mee, tot de korrels glazig zijn. Blus af met een scheut witte wijn. Laat dit al roerend inkoken.
200 gr risottorijst, 1 scheut droge witte wijn
Voeg nu regelmatig een soeplepel bouillon toe. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken. Wacht tot al het vocht is opgenomen en voeg opnieuw een lepel bouillon toe.
750 ml lichte bouillon
Herhaal deze stap totdat je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde, rauwe kern meer in de risottokorrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra het gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon. Haal de risotto van de warmtebron.
750 ml lichte bouillon
Roer de Parmezaan er doorheen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
1 handjes Parmezaanse kaas
Notities
Bouillon: om deze risotto zijn lichte lentekarakter te laten behouden is het het lekkerste om een lichte bouillon te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan een tuinkruidenbouillon. Ga je echt voor een pure smaak, dan kun je ook alleen water gebruiken. Wil de smaak van de wortel nog meer naar voren laten komen, vervang dan een deel van het vocht met ongezoet wortelsap.