Surinaamse bami met kipfilet is een snelle smaakbom. Varieer gerust met kippenbouten, garnalen of bijvoorbeeld doks (eend), maar vandaag gaan we voor de snelle versie van dit smaakvolle recept. Iedereen maakt zijn bami net een klein beetje anders, maar dit is het recept dat ik van mijn Surinaamse schoonzusje heb geleerd.
Porties 4porties
Voorbereidingstijd 5 minutenmin
Bereidingstijd 20 minutenmin
Totale tijd 25 minutenmin
Kookgerei
Hapjespan
Ingrediënten
250grspaghetti
200grkipfilet
1ui
2teentjesknoflook
1stukjelaos / galangal(vervang door 0.75 theelepel laos poeder)
1duimgember
2blaadjeslaurier
1theelepelpiment
2steranijs sterren
1blokjeMaggi(kleine vierkante, die per 2 zijn verpakt)
3eetlepelsketjap manis
1eetlepelketjap asin
zwarte pepernaar smaak
3-4takjesselderij
olie, zout & peper
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Zet een flinke pan water met zout op en kook de spaghetti tot deze gaar is. Niet 'al dente', zoals je doet bij Italiaanse recepten, maar gewoon helemaal gaar.
250 gr spaghetti
Snijd de kipfilet in kleine blokjes, snipper de ui en knoflook en rasp de gember fijn. De laos mag grof in repen, die vissen we er op het einde weer uit.
Verwarm olie in een flinke hapjespan. Bak hier de kipfilet in aan. Voeg de ui, knoflook, gember en laos toe en roer goed door. Laat dit een paar minuten mee bakken.
Nu mag de rest van de smaakmakers erbij: laurierblaadjes, piment, steranijs, blokje Maggi (verkruimeld), ketjap manis en ketjap asin. Roer goed door en voeg eventueel een beetje water toe, als het teveel aan de bodem begint te plakken.
Giet je spaghetti af en laat even rusten, tot je kip gaar is. Daarna mag de spaghetti bij de kip in de pan. Dit gaat het makkelijkste als je niet alles tegelijk doet. Schep goed door, zodat alles bedekt wordt met saus.
Proef en breng eventueel wat extra op smaak met zout, peper en/of ketjap (manis is zoet, asin is zout).
zwarte peper
Vis de laurier en laos uit je bami en serveer met wat vers gesnipperde selderij!