Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Snijd je vlees grof in stukken. Dep droog met wat keukenrol. Snipper je ui en teentjes knoflook. Leg apart.
Verwarm de Instant Pot (SAUTE op hoog) of een koekenpan (vaak wat groter en daardoor makkelijker) met olie. Bak hierin alle stukken vlees, tot ze aan de buitenkant mooi bruin zijn. Dit kan dus best op hoog vuur. Als de pan te droog wordt, kun je wat extra olie toevoegen. Het bruinen van het vlees geeft uiteindelijk veel smaak aan het gerecht. Het vlees hoeft dus niet te garen, alleen een mooie bruine buitenkant te krijgen.
Haal al het vlees uit de pan. Zet het vuur van je pan of de Instant Pot lager en smelt er een klontje boter in. Fruit hier het uitje in en voeg op het laatst de knoflook toe. Laat deze een minuut mee fruiten.
CANCEL de SAUTE en voeg alle overige ingrediënten toe. Roer goed door.
Sluit de deksel en controleer of je ventiel dichtstaat.Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 25 minuten.
Laat de druk op de pan na de 25 minuten nog 15 minuten vanzelf afbouwen en haal daarna handmatig de rest van de druk eraf, door het ventiel voorzichtig te openen.
Als je wilt kun je de jus nog indikken. Gebruik hier de SAUTE optie voor en breng de boel aan de kook. Meng eventueel een eetlepel maizena eerst met een eetlepel koud (!) water en meng dat papje door je jus, zodat deze bindt.
Notities
Waar je in een gewone stoofpan makkelijk een hele Madame Jeanette kunt toevoegen en deze er aan het einde weer uit kunt vissen, is dit geen goed idee in de Instant Pot. De kans is heel groot dat de peper explodeert, door je hele maaltijd zit en er niet meer uit te vissen is. Wil je toch lekker pittig? Voeg doen gewoon een klein stukje Madame Jeanette toe. Of serveer je beef masala met Surinaamse sambal!