Daging Bali uit de Instant Pot is heerlijk zacht gestoofd, Indonesisch rundvlees in een sausje van onder andere ketjap, kokos, gember en laos. Stengel sereh erbij en zachtjes pruttelen maar. Met de Instant Pot hoef je niet uren in de keuken te staan, binnen een half uur is de pot gewoon helemaal klaar en heb je heerlijk zacht stoofvlees!
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Stap 1 tot 3 kun je in een losse koekenpan doen, of in de pot met de SAUTE functie (zie notitie).Snijd het vlees in repen, bestrooi met een snuf zout en bak rondom bruin met olie. Haal uit de pan en zet opzij.
Snijd de knoflook, ui, gember, laos, lime leaves en rawit chili grof en maal deze in een Nutribullet of keukenmachine tot een boemboe. Voeg eventueel wat olie of water toe om het beter te vermalen.
Fruit de boemboe met wat olie in de pan tot de geuren goed vrij komen, 4 à 5 minuten.
Voeg vlees, water of bouillon, kokosmelk, ketjap, tamarinde pulp en de boemboe toe aan je Instant Pot.
Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 20 minuten.
Zodra de timer afgelopen is, geef je het minimaal 10 minuten om natuurlijk leeg te lopen.
Druk op CANCEL en vervolgens SAUTE en laat het geheel (zonder deksel) inkoken tot een mooie, dikke saus.
Notities
Bakken in de pot of in een aparte koekenpan. Hoewel je prima kan bakken in de Instant Pot geef ik zelf de voorkeur aan een aparte koekenpan om de volgende redenen:
Meer controle over de temperatuur
Groter bakoppervlakte (dus meer tegelijk kunnen bakken)
Beter zicht
Het heeft natuurlijk als nadeel dat je een extra pan moet afwassen, maar zelf neem ik dat voorlief gezien de voordelen.