Italiaans stoofvlees uit de Instant Pot heeft al het lekkere van langzaam gegaard stoofvlees, maar dan in een fractie van de tijd. Je kunt natuurlijk van alles combineren met Italiaans stoofvlees. Je kunt heel klassiek gaan voor een goede aardappelpuree, het combineren met pasta, het gebruiken als vulling van een lasagne (erg lekker) en als je een echt feestje wilt, combineer je het met risotto.
Verwarm de Instant Pot (SAUTE op hoog) of een koekenpan (vaak wat groter en daardoor makkelijker) met olie. Bak hierin alle stukken vlees, tot ze aan de buitenkant mooi bruin zijn. Dit kan dus best op hoog vuur. Als de pan te droog wordt kun je wat extra olie toevoegen. Het bruinen van het vlees geeft uiteindelijk veel smaak aan het gerecht. Het vlees hoeft dus niet te garen, alleen een mooie bruine buitenkant te krijgen.
olie, 1.5 kilo rundvlees
Haal al het vlees uit de pan. Zet het vuur van je pan of de Instant Pot lager en smelt er een klontje boter in. Fruit hier het uitje en bleekselderij in en voeg op het laatst de knoflook toe. Laat deze een minuut mee fruiten.
Blus af met een scheut rode wijn en de balsamico. Schraap alles goed los van de bodem. Giet nu alles in de Instant Pot, indien je in een losse pan gewerkt hebt.
1 scheut rode wijn, 1 scheut balsamico
Plaats alle ingrediënten in de Instant Pot behalve de tomaten frito.
Roer goed door en giet de frito bovenop, die roer je niet door. Sluit de deksel en controleer of je ventiel dichtstaat. Dit is nog een fout die ik zelf vaak maak en dan kun je lang wachten tot de druk opbouwt
350 gr tomaten frito
Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 18 minuten.
Laat de druk op de pan na de 18 minuten nog 15 minuten vanzelf afbouwen en haal daarna handmatig de rest van de druk eraf, door het ventiel voorzichtig te openen.
Als je wilt kun je de jus nog indikken. Gebruik hier de SAUTE optie voor en breng de boel aan de kook. Meng eventueel een eetlepel maizena eerst met een eetlepel koud(!!) water en meng dat papje door je jus, zodat deze bindt.
En dan is het alweer klaar, heerlijk Italiaans stoofvlees!
Notities
Ik maak graag een grote portie in mijn pot en vries dan een deel in. Pas gerust de hoeveelheden aan, de bereidingstijd en instellingen op de pot blijven hetzelfde!Tip vooraf: haal je vlees van tevoren al uit de koelkast. Vlees dat niet ijskoud is, bakt een stuk beter bruin.