Heerlijke, plakkerige Chinese Char Siu gehaktballetjes. Char siu is een hartige honing-sojasaus uit de Kantonese keuken. Het is plakkerig op de goede manier: zoet, maar ook hartig. Vaak wordt de saus gebruikt in combinatie met geroosterd varkensvlees, maar wij maken het onszelf heel makkelijk met lekkere sappige gehaktballetjes. Super lekker als maaltijd met noedels of rijst, maar ook gewoon zo, als borrelhapje.
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Meng de ingrediënten voor de gehaktballetje goed door elkaar. Bak een klein teststukje en proef of er eventueel nog wat zout bij moet. Je kunt het gehakt niet rauw proeven, doordat er kip in zit.
Bereiding in de pan
Rol ballen, ongeveer 20 stuks, en bak deze op midden hoog vuur tot ze rondom mooi bruin gebakken zijn. Zet lager en bak rustig, tot de balletjes ook van binnen gaar zijn.
Giet het vocht en vet uit de pan in een kommetje en meng 1 eetlepel van dit vocht met je char siu saus en ketchup. Verdeel deze saus over de gehaktballen.
Draai en schud voorzichtig met de pan, totdat alle balletjes bedekt zijn. Plaats terug op het fornuis en verwarm nog 2-3 minuten, tot de saus licht begint te karamelliseren.
Bereiding in oven
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bedek een bakplaat met bakpapier. Vorm ballen en leg deze op de bakplaat. Bak de balletjes in ongeveer 18-20 minuten goudbruin en gaar.
Giet het vocht af en meng 1 eetlepel van dit vocht met je char siu saus en ketchup. Kwast de balletjes in met de saus en plaats terug in de oven, tot de saus licht begint te karamelliseren. Zet eventueel de bovengril aan voor een sneller resultaat.
Notities
Als je geen 100% varkensvlees kunt vinden, kies dan voor half-om-half (dus met rundergehakt erbij. Eet je geen varkensvlees, neem dan alleen kippengehakt of kies voor een deel kalfsgehakt!