Tagliata is een heerlijke, maar simpele Italiaanse biefstuksalade met rucola, schilfers ziltige Parmezaan en licht-pittige rucola. Bij Flying Foodie maken we hem helemaal af met gegrilde tomaatjes en dan is je biefstuksalade helemaal 'bellissimo'. Snel, simpel en zoals je van de Italiaanse keuken gewend bent: bomvol smaak.
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe de tomaten in een ovenschaal of leg op een bakplaat. Besprenkel royaal met olie en zout. Rooster in zo'n 10 minuten of totdat de tomaatjes net open knappen. Laat afkoelen en schenk de olie in een kommetje, die gaan we als dressing gebruiken.
2 takken / trossen kerstomaatjes, zout, extra virgin olijfolie
Haal ruim van de tevoren je vlees uit de koelkast (laat deze op kamertemperatuur komen) en dep droog. Besprenkel royaal met grof zout.
2 stukken biefstuk, zout
Rooster ondertussen in een droge koekenpan de pijnboompitjes op midden-hoog vuur, tot ze goudbruin kleuren. Haal ze direct uit de pan.
2 eetlepels pijnboompitjes
Pel een teen knoflook en plet deze met de zijkant van je mes. Verwarm de knoflook samen met een goede hoeveelheid olie en de takjes rozemarijn. Bak hier vervolgens je vlees medium-rare (of hoe jij het lekker vindt) in. Laat het vlees buiten de pan rusten, zeker 10 minuten.
1 teen knoflook, extra virgin olijfolie, 1 takje rozemarijn
Snijd het vlees met een scherp mes tegen de draad in, in plakjes. Leg je vlees daarvoor op een snijplank en kijk goed naar de spiervezels (draad) van je vlees. Lopen de draden horizontaal van links naar rechts, dan snijd je precies tegen die draad in, dus verticaal. Zo zullen de plakjes biefstuk veel malser zijn!
Meng de vleessappen die uit je vlees zijn gelekt met de olie van de tomaten tot een dressing. Vul eventueel aan met extra olie, mocht je niet genoeg hebben.
extra virgin olijfolie
Maak de sla aan met de dressing en verdeel de biefstuk, pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en tomaatjes er over. Breng op smaak met wat grof gemalen zwarte peper.
1 handje Parmezaanse kaas, peper, 100 gr rucola
Besprenkel met balsamico en het is tijd om te smullen!
balsamico
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, lunch, salade, Side Dish