Deze hele bloemkool uit de oven is een heerlijk vegetarisch feestrecept. We smeren de bloemkool in met een kruidige yoghurtsaus, waardoor hij tijdens het bakken een prachtige kleur krijgt. Met granaatappelpitjes, amandelschaafsel en verse kruiden maken we het helemaal af! Een echt feest op tafel.
Porties 4bijgerechten
Voorbereidingstijd 15 minutenmin
Bereidingstijd 25 minutenmin
Totale tijd 40 minutenmin
Kookgerei
Oven
Ingrediënten
1bloemkoolmiddelgroot
100-150gryoghurt
0.25theelepelkurkuma
0.25theelepelcayennepepermeer naar smaak
1theelepelpaprikapoeder
0.5theelepelgemalen komijn
2teentjesknoflook
Afmaken
2-3eetlepelyoghurt
1handjepijnboompitten
0.5bosjemunt
0.5bosjekoriander
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Verwijder de bladeren en was de bloemkool. Snijd eventuele vieze donkere plekjes weg
Vul een ruime pan met 2 centimeter water en een snuf zout. Breng aan de kook en zet de bloemkool erin. Stoom deze in zo'n 12-15 minuten beetgaar, op laag vuur en met deksel.Alternatief: vul de Instant Pot met 450 ml water en plaats de bloemkool op je trivet in de pan. Ga voor 1 minuut hogedruk en daarna een quick release.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius.
Meng alle kruiden met de yoghurt en smeer hier de bloemkool mee in. Als het je lukt en je durft kun je heel voorzichtig met een vork wat ruimte maken tussen de bloemkoolroosjes en hier ook saus smeren. Doe dit wel met beleid, want als je te wild bent, scheurt je bloemkool doormidden.
Plaats in het midden van de oven op een rooster en bak mooi goudbruin in 25 tot 30 minuten. Zorg dat je er iets onder hebt tegen het lekken, bijvoorbeeld een bakplaat. Dit bakt behoorlijk aan, dus dat wil je liever niet op de bodem van je oven hebben
Maak de bloemkool af met extra yoghurt en besprenkel met granaatappelpitjes, munt en koriander.
Notities
Bijgerecht voor 4 of hoofdgerecht voor 2. Vervang de yoghurt door kokos, soja of haveryoghurt voor een vegan recept!