Gattò di patate is een Italiaanse aardappelpureetaart. In het midden zit heerlijke ham en gesmolten kaas verstopt. Bij Italiaans denk je waarschijnlijk niet zo snel aan aardappels, maar ook daar scoren ze hoge punten mee. Met een paar simpele ingrediënten maak je een heerlijk Italiaans aardappelgerecht!
Porties 6porties
Voorbereidingstijd 20 minutenmin
Bereidingstijd 25 minutenmin
Totale tijd 45 minutenmin
Kookgerei
Stamper of pureeknijper (of een vork & spierballen)
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Schil de aardappels en snijd in blokjes van gelijke grootte. Spoel af en zet in ruim water met flink zout op. Het water moet koud zijn, dan koken de aardappels beter en gelijkmatiger.
Breng het water aan de kook en kook de aardappelblokjes tot ze gaar zijn, ze zijn dan makkelijk door te prikken met een vork en je kunt natuurlijk ook even proeven. Giet het water af, doe de deksel terug op de pan en laat de blokjes nog 2 minuten na stomen.
Als de aardappelen uitgestoomd zijn, gaan we ze meteen stampen met de boter en het teentje knoflook. Roer de Parmezaanse kaas, wat vers gemalen peper en een snuf nootmuskaat er doorheen. Proef en voeg eventueel extra kaas toe.
Kluts de eieren los en roer ze goed door de aardappelpuree heen.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en vet een vorm licht in.
Verdeel de helft van de aardappelpuree over de bodem van de vorm. Leg hier de mozzarella en de hamplakken bovenop. Vind je knapperige randjes lekker, laat de ham dan een beetje over de rand hangen.
Verdeel de andere helft van de puree er bovenop en trek met een vork een patroon. Bestrooi dit met paneermeel en bak 25 minuten in het midden van de oven, tot de korst mooi bruin is.
Laat even rusten voor je hem aansnijdt. Bestrooi eventueel met verse peterselie.
Notities
Wil je mooie stukken uit je hartige taart kunnen scheppen dan is een vierkante of rechthoekige vorm een stuk handiger dan de ronde die ik deze keer heb gebruikt.Laat de taart ook zeker 10 minuten rusten, voordat je hem aansnijd. Maak je geen zorgen, hij is dan zeker nog niet koud.