Deze chocolade-kokostaart met karamelschotsen is een waar spektakelstuk. Fluweelzachte taart met een diepe chocoladesmaak en een vleugje kokos. Niet super zoet, maar de koekjes in de korst bevatten wel suiker. Deze no-bake chocoladetaart is als extra bonus lactosevrij, als je wilt vegan, én glutenvrij.
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Koekjesbodem
Vermaal de koekjes tot kruimels en smelt de boter. Meng deze door elkaar en druk het stevig op de bodem en randen van je vorm. Zet in de koelkast om op te stijven, terwijl we de chocolade-kokos vulling maken.
Chocolade-kokos vulling
Doe alle chocolade in een grote kom. Mocht je een reep gebruiken, hak deze dan eerst klein.
Verwarm de kokosmelk en brokkel de santen erbij. Goed roeren, zodat de santen oplost en mengt met de kokosmelk. Verwarm tot het net niet gaat koken.
Giet de warme kokos over de chocolade heen en voeg een snuf zout toe. Laat dit 5 minuten staan, voordat je het allemaal goed door gaat roeren.
Giet de chocolade voorzichtig in je vorm, bovenop de koekjesbodem.
Zet in de koelkast en laat daar minimaal 4 uur opstijven. Dit doe je zonder de karamelschotsen, want karamel smelt als het in contact komt met vocht. En laat de koelkast nou net vochtig zijn.
Karamelschotsen
Leg een stuk bakpapier klaar. Neem een steelpan en schep hier de suiker in. Verwarm al roerend, ik gebruik hier graag een houten wegwerp chopstick voor, totdat de karamel mooi goudbruin is.
Giet op een stuk bakpapier en smeer voorzichtig uit. Laat goed afkoelen, niet ondertussen voelen of het al goed is, karamel is bizar heet!
Breek de afgekoelde karamel in schotsen.
Afmaken
Haal de taart minimaal een uur van tevoren uit de koelkast, dan is de structuur het lekkerst en komt de smaak goed naar voren.
Steek de karamelschotsen in je chocolade-kokostaart en het is tijd om de show te stelen!
Notities
Boter bevat dermate weinig lactose dat dit voor de meeste lactose-intolerante mensen helemaal geen probleem is. Ga je liever voor 100% zekerheid, gebruik dan vegan boter. Dit geldt ook als je de taart vegan wilt maken, maar dat wist je vast al.