Bij dit heerlijke recept voor pasta met bloemkool en hazelnoten, smoren we de bloemkool zo zacht, dat deze haast wegsmelt tot een heerlijke saus. Het resultaat is een lekker hartige, maar ook echt romige saus, zonder dat er ook maar enige vorm van room aan te pas komt!
Zorg dat je scherm niet op zwart gaat tijdens het koken!
Instructies
Verwijder de onderkant van de stronk en de bladeren van de bloemkool en snijd grof in stukken. Plaats in je keukenmachine en maal fijn. Geen keukenmachine? Je kunt ook bloemkoolrijst gebruiken!
400 gr bloemkool
Snipper je sjalot fijn en je teentjes knoflook grof. Fruit dit op laag vuur samen met de extra virgin olie in je braadpan, tot de ui transparant wordt.
1 sjalot, 4 teentjes knoflook, 125 ml extra virgin olijfolie
Voeg de ansjovis toe, roer door en bak tot de ansjovis zo goed als verdwenen is. Voeg de bloemkool toe en schep goed door, tot de bloemkool is bedekt met olie. Plaats de deksel op de pan en roer zo nu en dan door, tot de bloemkool als het ware begint te zweten.
3 stuks ansjovis
Zet het vuur heel laag, dek de pan af, roer af en toe, tot de bloemkool lichtbruin is en bijna weggesmolten lijkt. Dit duur ongeveer 20 minuten.
Ondertussen roosteren we de hazelnoten in een pan met een klein beetje olie. Hak vervolgens grof in stukjes.
50 gr hazelnoten, zout
Daarna zetten we een pan op met ruim water en zout en koken we de pasta zoals op de verpakking staat beschreven 'al dente'. Zet minimaal 250 ml pastawater opzij voor je saus!
300/400 gr pasta
Schep de pasta bij je bloemkool. Voeg scheut voor scheut pastawater en Parmezaan toe en roer door. Herhaal dit tot je een romige saus hebt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
50 gr Parmezaanse kaas, zout
Bestrooi met hazelnoten en je bent klaar om te eten. Serveer met citroen.
50 gr hazelnoten, 0.5 citroen
Notities
* vervang ansjovis door een lepeltje miso voor een vegetarische versie!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Westers
Trefwoord: bloemkool, hazelnoot, italiaans, kerst vegetarisch, pasta